Sari direct la conținut

Cele mai frumoase carti din Romania isi asteapta publicul la prima editie Bookfest Iasi

HotNews.ro
Bookfest Iasi, Foto: Afis
Bookfest Iasi, Foto: Afis

Prima ediție a Salonului de Carte Bookfest Iași poate fi vizitată de public începând de mâine în Sala Pașilor Pierduți de la Universitatea Al. I Cuza din Iași. Bookfest Iași le oferă vizitatorilor ocazia unor întâlniri memorabile cu autorii momentului și cu cărțile despre care toată lumea vorbește.

Pe lângă cele circa 30.000 de volume expuse la standurilor editurilor, vizitatorii Salonului vor putea răsfoi în premieră câteva dintre finalistele concursului național de design de carte „Cele mai Frumoase Cărți din România”, edițiile 2012 și 2013. Între ele se află și volumul bilingv Viețile pustinicilor Palestinei, într-o prezentare grafică de excepție a editurii Baroque Books & Arts, o carte cu șnit de aur și ”o mostră de acribie filologică şi plasticitate a limbajului” (Dilema Veche). Cartea este abia ieșită de sub tipar, a mai fost expusă doar în standul României la Târgul de Carte de la Frankfurt și este tradusă de starețul mănăstirii Sf. Nectarie, ieromonah Agapie Corbu, unul dintre cei mai renumiți monahi de rit athonit din România.

„Este o deosebită bucurie să avem la Iași în premieră expoziția Cele mai frumoase cărți din România, cu câteva volume pe care până acum au avut ocazia să le vadă doar vizitatorii standului României la Târgul de Carte de la Frankfurt, recent încheiat. Încercăm astfel să oferim publicului de la Bookfest Iași mai multe motive să se apropie de această frumoasă lume a cărții, pe care întreg orașul o sărbătorește zilele acestea”, a declarat Mihai Mitrică, directorul Salonului Bookfest Iași.

Editura Humanitas începe evenimentele culturale de la Bookfest Iași, vineri, la ora 12:00, când fostul și actualul decan al Facultății de Filosofie, Ștefan Afloroaei și Nicu Gavriluță vor sta la aceeași masă pentru a prezenta volumul Privind altfel lumea celor absurde, scris de Ștefan Afloroaei, lansat în premieră la Iași. Apoi, de la ora 12:30, George Bondor prezintă cele mai noi apariții din Seria de autor Friedrich Nietzsche: Ştiinţa voioasă, Filozofia în epoca tragică a grecilor, Ecce Homo. Apoi, după-amiază, începând cu ora 16:00, poetul Emil Brumaru lansează volumul Rezervația de îngeri. Scriitorul german Jan Koneffke se întâlnește cu cititorii pentru a lansa volumul Cele şapte vieţi ale lui Felix K. la ora 17:00. Iar la finalul zilei, de la 17:00, prof. univ. dr. Eugen Munteanu prezintă Cele mai frumoase povestiri din Biblie, cu un cuvânt însoțitor de Andrei Pleşu.

Ziua de sâmbătă va fi deschisă de istoricul Lucian Boia, care vine la Bookfest începând cu ora 11:00, ca să prezinte ediția de colecție a volumului Capcanele istoriei în compania lui Alexandru-Florin Platon, director al Centrului de Studii Europene din cadrul Universității Cuza. Apoi, de la ora 12:00, Ioana Pârvulescu, laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2013, va lansa noua ediție a romanul Viitorul începe luni. Iar ultimul eveniment al Editurii Humanitas la Bookfest începe la ora 13:00, când Andreea Răsuceanu lansează volumul Bucureștiul lui Mircea Eliade.

Curtea Veche Publishing îl aduce la Bookfest pe scriitorul Andrei Kurkov, care își va prezenta volumul Prieten drag, tovarăș al răposatului, alături de Antoaneta Olteanu (traducătoarea cărții), sâmbătă, de la ora 19:00.

Editura Polirom va lansa vineri, de la ora 18:30, volumul Vina tragică.Tragicii greci.Shakespeare.Dostoievski.Kafka, de Ileana Mălăncioiu. Apoi, sâmbătă, scriitoarea Doina Ruști va susține o lectură din volumul Zogru, urmată de o proiecție de film. Iar de la ora 16:00, Radu Pavel Gheo își prezintă volumul Adio, adio patria mea, cu î din i, cu â din a.

Istoricul Larry Watts vine la Iași sâmbătă, începând cu ora 17:00, ca să prezinte publicului cele două volume de succes despre perioada Războiului Rece, Ferește-mă, Doamne, de prieteni și Cei din urmă vor fi cei dintâi, apărute la editura RAO. Duminică, de la ora 13:00, tot Editura Rao lansează volumul Mareșali ai României, în prezența rectorului Academiei Militare, generalul locotenent Theodor Frunzetti, coordonator al lucrării.

Editura Nemira propune iubitorilor de lectură două lansări: Richter 8.9, romanul polițist al tânărului autor Andrei Călăraș, vineri, de la ora 15:00, și monografia Jung. Îndrăgostit de suflet, de prof. dr. Lavinia Bârlogeanu, de la ora 15:30.

Editura Eikon lansează o serie de noi volume vineri, începând cu ora 14:00: Parcurs, de Mariana Gorczyca; Maria cea fără de moarte, de Gaby Michailescu; Etnosofia, de Petru Ursache; Comunismul cu rele și rele, de Magda Ursache; Nae Ionescu și discipolii săi în arhiva Securității – vol V: Mircea Vulcănescu.

Duminică, de la ora 12:30, Editura Doxologia lansează audio-book-ul Ştefan Bănulescu. O voce pentru Fonoteca de Aur în prezența lui Grigore Ilisei, Emil Brumaru şi Antonio Pătraș și Cătălin Jeckel.

Editura Adenium lansează volumele Submarinul Karmei, de Paul Gorban și Amintirile unui însingurat, de Nicolae Sirius,duminică la ora 14:00, respectiv 15:00.

Copiii își pot petrece duminica la atelierul de lectură pentru copii isteți Clasicii repovestiţi, începând cu ora 11:00. Alături de echipa Teatrului de Buzunar, copiii vor citi din Cocoşatul de la Notre Dame. Repovestire după romanul lui Victor Hugo, volum apărut în cadrul colecţiei Cărţile Copilăriei de la Curtea Veche Publishing.

Cinematograful de artă gratuit Bookfest îi așteaptă pe cei interesați ca să vizioneze pelicule premiate la festivaluri internaționale, precum Edvard Munch – biografie a renumitului artist norvegian, autor al Strigătului; Poligamy (2009, comedie, Ungaria), Upperdog (2009, dramă, Norvegia), Examenul (2011, dramă, Ungaria), Limbo (2010, dramă, Norvegia), Ungaria sălbatică (2011, documentar, Ungaria). Filmele vor fi subtitrate în limba engleză sau română. De asemenea, vizitatorii vor putea viziona filmele Magda și Micile Vedete la bibliotecă, realizate de elevii Școlii de Film și Televiziune pentru Copii „Micile Vedete”.

Nu în ultimul rând, atmosfera de sărbătoare a cărții va fi completată și de un fundal muzical, sâmbătă, de la ora 18:30, când vizitatorii vof fi încântați de Cvartetul Mezzo.

Intrarea în cadrul salonului, cât și la toate evenimentele ce vor avea loc în perioada acestuia va fi gratuită. Programul zilnic va fi între orele 10:00 și 20:00.

Salonul de Carte Bookfest Iași se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traduceri Iași – FILIT.

Evenimentul se desfășoară sub egida Federației Editorilor din România, în parteneriat cu Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași, Ambasada Norvegiei, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro