Cele mai haioase obiecte din deseuri – premiate de HotNews.ro la Recycle Art
Pe 16 octombrie, la Centrul National al Dansului din Bucuresti, a avut loc Gala Premiilor „Recycle Art”, un concurs HotNews.ro al celor mai surprinzatoare obiecte de arta realizate din deseuri.
Concursul a fost sustinut de Asociatia Eco Tic si Millennium Tour Romania. La eveniment au fost prezenti membrii juriului – presedintele Dan Perjovschi, Monica Brandusescu (HotNews.ro), Remus Visan (Millenium Tour Romania), Valentin Negoita (director Eco Tic) si o serie de participanti, cu toti raspanditi printre cele 50 de lucrari selectate.
Printre acestea, o tabla de sah cu piese din hartie, carton si plastic, o bicicleta din fasii de aluminiu provenite de la cutii de suc, o carte din hartie reciclata si masinute sau purcelusi din PET-uri.
In concurs au fost inscrise 231 de obiecte, dintre care 50 au fost selectate pentru finala. Locul 3 a fost acordat Nicoletei Ciontos, pentru lucrarea „Girafa”, realizata din capace colorate de plastic. Motivatia juriului a fost faptul ca „arata haios si arata bine atat intr-un interior, cat si intr-un muzeu. Este un obiect simplu, vioi si interactiv”. Nicoleta va primi, pentru lucrarea ei, un aparat foto.
Spre locul 2 a galopat „Calutul” din hartie de ziar, realizat de Crina Ramona, o lucrare „cu o expresivitate mai naiva, care tine mai mult de instinct decat de tehnica”, a spus Perjovschi. Premiul Ramonei consta intr-un laptop.
Obiectul care a castigat locul 1 a fost, probabil, trecut cu vederea de multi dintre cei prezenti la Gala Premiilor. Nu pentru ca ideea nu ar fi fost originala, ci pentru dimensiunile lucrarii: „Kit” este un catel de circa 2 centimetri, realizat din cabluri, o mufa de incarcator si doua piulite. Este mic la stat, dar mare la premiat, multumita „simplitatii si ingeniozitatii sale”. Pentru idee si realizare, autorul Iulian Alexandru Bergthaller a fost premiat cu o excursie la Berlin.
Artistul Dan Perjovschi a motivat acest concurs prin faptul ca „grija fata de planeta a devenit ceva trendy, care da nastere unui joc de societate. Noi vrem insa ca ecologia sa nu ramana doar la stadiul de joc, ci sa devina ceva real”.
„In societatea moderna, deseul a devenit un act artistic, un semn al artistului contemporan. Obiectele de arta realizate din deseuri se gasesc si in locuri mai importante din lume, cum ar fi Muzeul de Arta Contemporana din Barcelona”, a mai spus si directorul Eco Tic, Valentin Negoita.
S-a mai acordat un premiu al Publicului pentru obiectul care a strans cele mai multe voturi din partea cititorilor HotNews. Lucrarea castigatoare a fost „Robotul Sticlon”, un robot din PET-uri realizat de Burlacu Vlad Adrian. Autorul a fost premiat cu un album Leonardo da Vinci.
Pentru ca „au fost mai multe lucrari interesante”, organizatorii au hotarat sa acorde si doua mentiuni lucrarilor „Green” si „Soldatul”. „Green”, realizata de Ina Maria Milea, este o geanta din taste de computer, iar „Soldatul” a fost construit de Vladimir Oleinicenco din capacele sticlelor de bere.
Poti vedea cele 50 de obiecte de arta din expozitia „Recycle Art” pana pe 24 octombrie. Expozitia este gazduita de Centrul National al Dansului Bucuresti (Teatrul National Bucuresti, etajul 3).