Cele mai importante vedete TV din Romania
Cei mai valorosi oameni de televiziune sunt, cu mici exceptii, si cei mai populari
Initiativa EVZ de a realiza un top al vedetelor din Romania a evitat in mod intentionat evaluari cantitative de felul ratingurilor obtinute de oamenii de televiziune sau al referirilor din ziare si reviste. EVZ si-a dorit sa realizeze o ierarhie a valorii.
Juriul si criteriile
EVZ a solicitat unui numar de ziaristi si cronicari TV cunoscuti, dar si unor producatori TV, sa noteze, de la 1 la 10, un esantion de 25 de vedete TV considerate cele mai relevante din Romania.
Juriul a fost compus din: Mihaela Calinoiu (editor Ghid TV EVZ), Alin Ionescu (cronicar TV, „Cotidianul”), Simona Motoc-Macovei (producator divertisment, Sagitarius), Petrisor Obae (redactor media, „Capital”), Radu Paraschivescu (cronicar TV, EVZ), Alin Romascan (producator stiri, Antena 1), Dragos Varsandan (redactor-sef TV mania).
Notele au fost acordate la urmatoarele criterii: profesionalism, credibilitate si talent.
Au mai primit voturi
11. Melania Medeleanu (7,92). Printesa de pe Atomic TV si de la emisiunile de rebus isi cauta drumul catre postura de prezentatoare de stiri de prime-time.
12. Mihaela Radulescu (7,90). Specializata in divertisment, a facut bungee jumping intre emisiuni culturale si… bungee jumping.
13. Lucian Mandruta (7,85). Scrie mai bine decat multe alte vedete situate deasupra lui, e caracterizat de colegi drept un foarte bun profesionist… ce ii lipseste?
14. Raluca Arvat (7,84). Cea mai bine cotata prezentatoare de stiri sportive.
15. Liana Patras (7,73). I-a luat locul Melaniei Medeleanu in prime-time-ul Realitatea TV.
16. Marius Tuca (7,42). Veteranul talk-show-ului politic a lipsit de pe ecran in ultima vreme.
17. Virgil Iantu (7,24). Specialistul in divertisment de la Prima TV. Ajutat de fizic si de precizia cu care isi interpreteaza rolurile.
18. Radu Moraru (6,86). Trece de la Cristian Tudor Popescu la Ciocciolina cu o dezinvoltura care-i deruteaza telespectatorii.
19. Andrei Gheorghe (6,85). Mai multele esecuri de televiziune nu-l exileaza pe cunoscutul om de radio in afara topului 25.
20. Dana Razboiu (6,68). Frumusete, profesionalism mediu, scandal conjugal.
21. Vacanta mare (6,32). Maximumul de audienta in materie de umor, uneori in detrimentul calitatii.
22. Sanda Nicola (6,11). Se impune prin atitudinea de fata buna, dispusa sa faca orice pentru telespectatori.
23. Dan Negru (5,60). Preferatul lui Valeriu Lazarov, din echipa lui de vedete.
24. Monica Barladeanu (5,52). Mai usor de retinut decat emisiunile pe care le-a realizat.
25. Nicoleta Luciu (5,00). Dincolo de frumusete, e de amintit decenta cu care se achita de rolurile modeste care i se ofera.
Stirista – Locul 2: Andreea Esca, 8,99
Pe 1 decembrie 1995, cand a spus pentru prima oara „Buna seara, Romania, buna seara, Bucuresti”, Andreea Esca stia cu siguranta ce vrea: sa ajunga cea mai cunoscuta prezentatoare TV din Romania. In cei 10 ani scursi de atunci si-a vazut visul cu acei ochi cu care ne-a privit in fiecare seara, de peste 3.000 de ori. Zambetul ei asimetric e o binecuvantare pentru unii si o obsesie pentru altii.
Cu ajutorul marketingului marca Pro, Esca a impus un nou tip de vedeta in perceptia publica romaneasca, cu bine si rau. Ce este si a fost bine: prospetimea, sex appeal-ul, profesionalismul. Ce este si a fost rau: inconsistenta, perceptia de mironosita si, din nou, profesionalismul, limitat la lecturarea stirilor.
Nu intamplator, Esca obtine de la specialistii solicitati de EVZ nota cea mai mare pentru credibilitate si cu un punct mai putin pentru talent. Tine de limitarile meseriei.
Profesionalism: 9,29. Credibilitate: 9,37.
Talent: 8.31. Data si locul nasterii: 29 august 1972, Bucuresti. Ciudatenii: o expozitie de pictura mediocra si o carte sub-mediocra.
Regina divertismentului -Locul 3: Teo Trandafir, 8,77
Partenera simpatica si inteligenta a lui Mircea Badea de la Tele 7 si Antena 1 a devenit, neverosimil, superstar in anul 2000. Motivul: la 32 de ani, Teo a intrat in malaxorul de talente Pro, de care a beneficiat din plin.
Mereu inspirata, plina de o energie nemaiintalnita in televiziunile romanesti, Teo pare incapabila de a se opri din seria emisiunilor care, la un moment dat, o solicitau sase zile din sapte, in direct. A fost acuzata de concesiile pe care le-a facut publicului de prost-gust, prin prezenta manelistilor si a altor personaje bizare in emisiuni.
S-a tinut insa mai putin cont de faptul ca Teo stie sa scoata ce e mai bun chiar si de la invitatii dubiosi. In general, in platou este capabila de orice, inclusiv sa-si dea sangele, la propriu, pentru emisiune. Prin iulie 2004 a acceptat sa fie gaurita cu andrele de un iluzionist.
Profesionalism: 9,04.
Credibilitate: 7,86. Talent: 9,41. Data si locul nasterii:
2 iunie 1968, Pitesti. Ciudatenii: A debutat la Fun Radio ca secretara. Cura ei de slabire a devenit, din obsesie personala, obsesie nationala.
Zana surprizelor – Locul 4: Andreea Marin, 8,48
Valeriu Lazarov i-a dat o sansa, iar ea a stiut sa se foloseasca din plin de ea, sapte sezoane la rand. Cu ale sale zambete cand copilaresti, cand pline de compasiune, plimbarile dezinvolte prin platou si reprizele de dans alaturi de corpul de balet, Andreea Marin face ce vrea din publicul fidel al „Surprizelor”, emisune rar infranta ca audienta ani de-a randul.
Pe cat de iubita este de simplii telespectatori, pe atat este de urata de publicul pretentios. Cu exceptia relatiilor amoroase destul de putine (fost sot arhitect, iubit avocat si, mai nou, Stefan Banica Jr.), biografia Andreei Marin n-are nimic spectaculos. Ar mai putea fi mentionate numeroasele contracte de imagine cu diferite firme de cosmetice, marci de masini si nu numai.
Nota la profesionalism nu este intamplatoare, fiindca Andreea face cel mai complex format de televiziune din Romania.
Profesionalism: 9,39. Credibilitate: 8,85. Talent: 7,21. Data si locul nasterii: 22 decembrie 1974, Roman. Ciudatenii: tinutele decoltate de la „Surprize”, care nu s-au asortat niciodata cu problemele invitatilor.
Politia TV – Locul 5: Carcotasii, 8,21
Huidu si Gainusa au reusit sa faca, la Prima TV, audiente demne de Pro TV sau Antena 1, cu o emisiune cu care-si taxeaza colegii din audiovizual. Emisiunea s-a dovedit mai necesara decat modelele ei din alte tari, fiindca, in Romania, primul deceniu de televiziune comerciala de-abia e pe punctul de a se scurge, iar gafele sunt inca numeroase.
O data cu preferintele publicului, si-au atras foarte repede reputatia de a nu ierta nimic, nici macar realizarile altora.
Huidu si Gainusa se adreseaza cu succes in primul rand publicului mai tanar, amator de bascalie sud-estica. Faptul ca balbele colegilor sunt reluate in diferite scheciuri si glume animate poate provoca agasare, dar este necesar la popularitatea pe care o tintesc.
Profesionalism: 8,19. Credibilitate: 8,06. Talent: 8,37.
Data nasterii: 6 noiembrie 1970 (Gainusa), 16 iulie 1976 (Huidu). Ciudatenii: de fapt, Gainusa scrie, iar Huidu citeste.
Inchizitorul – Locul 6: Robert Turcescu, 8,14
S-a impus dupa anul 2000, intr-o perioada in care vedetele nou-nascute erau mai rare decat sarea in gospodariile stramosilor nostri. Stapaneste o remarcabila tehnica a interviului, cu care a facut bucati numerosi invitati „grei”. Toate acestea i-au adus stima si popularitate in timpul opresivei pentru presa guvernari PSD.
Idila cu fiica unui ministru al acestui partid, Daciana Sarbu, a fost privita cas de fanii anti-PSD, chiar daca despre farmecele Dacianei s-ar putea spune ca sunt apolitice, ca si mainile de muzician cu care da Robert bilele. Pare intr-o scadere de perceptie in ultima vreme, ca dovada nota mica la credibilitate acordata de specialistii EVZ.
Ingrijorator, pentru cineva care si-a facut o campanie de imagine axata pe „sinceritate”.
Profesionalism: 8,57. Credibilitate: 7,65. Talent: 8,21. Data si locul nasterii: 3 mai 1975, Pitesti. Ciudatenii: aptitudinea de cumulard. Realitatea TV, Europa FM, firma de documentare TV, proiecte de albume cu Oana Sarbu si, pana nu de mult, „Cotidianul”.
Jurnalistul – Locul 7: Razvan Dumitrescu, 8,12
Primul moderator de talk-show de factura britanica din Romania, grijuliu mai curand la consistenta si echilibrul emisiunii decat la spectacol. Comparatia cu colegul lui de la Realitatea TV, Turcescu, este relevanta.
Acesta din urma isi programeaza invitatii cu cateva zile inainte, iar in studio ii inalta si coboara asa cum doreste el si, in general, scoate de la ei lucruri la care nimeni nu s-ar fi gandit. Dumitrescu, in schimb, cauta subiectele cele mai proaspete, de natura conflictuala, si incearca intotdeauna sa realizeze un echilibru intre partile implicate, prin prezenta ambelor in studio.
Dumitrescu are un stil diferit fiindca a facut din 1990 ceea ce n-a facut aproape nici un moderator de succes din Romania: presa de teren si de investigatii. Deocamdata, intr-o tara in care cuvintele tari si circul sunt importante, Dumitrescu are un public relativ restrans.
Profesionalism: 8,45. Credibilitate: 8,42. Talent: 7,57. Data si locul nasterii: 30 mai 1965, Bucuresti. Ciudatenii: orele la care tinteste audientele.
Monstru sacru – Locul 8: Florin Calinescu, 8,01
A trecut printr-o mare drama personala, cu boala si decesul sotiei, si nu i s-a mai incredintat niciun proiect pe masura lui, poate cu exceptia rolului din foarte inegalul „Baieti buni”. Cu toate acestea, meritele lui din epoca de aur a Pro TV-ului (1996-2000) nu pot fi trecute cu vederea.
In acele vremuri, Calinescu era un fel de inalt prelat al televiziunii in care romanii vedeau, in acelasi timp, o biserica, o scoala, un drog euforizant si solutia unor probleme materiale. In ciuda prezentei sporadice, in ultima vreme, pe micul ecran, notele ii consfintesc aura mitica, ramasa dintr-o epoca in care televiziunea era vie, inteligenta, independenta si fermecatoare.
Erau vremuri in care manelistii nu existau pe ecran, iar politicienii incasau in fiecare seara lovituri de imagine dure, dar justificate de la moderatori.
Poantele lui Calinescu nu au fost, de atunci, egalate. Ramane de vazut daca sunt istorie sau nu.
Profesionalism: 8,28. Credibilitate: 6,69. Talent: 9.06. Data si locul nasterii: 29 aprilie 1956, Timisoara. Ciudatenii: aparitiile la Dan Diaconescu si episodul Tele 7.
IOANA D’ARC – Locul 9: Dana Deac, 7,99
Singurul om de televiziune cu o oarecare notorietate care se incapataneaza sa promoveze pe micul ecran produse publicistice complete, de felul investigatiilor sau al anchetelor. Emisiunile ei gen „Cutia neagra” sunt legendare si invaluite de legende referitoare la aptitudinea realizatoarei de a fluiera in biserica, cu motive bine intemeiate si consecinte devastatoare pentru cei aflati in vizor.
Sub aripa Danei Deac au crescut cativa tineri jurnalisti completi si plini de talent.
Prezenta ei la matinalele Antenelor 1 si 3 pare mai curand o solutie de supravietuire audiovizuala pe o piata unde ceea ce stie mai bine sa faca Dana Deac nu are cautare, fiindca divertismentul grosier este mult mai bine primit de public.
Dar si fiindca emisiunile de investigatii ale Danei Deac sunt incomode pentru orice patron de televiziune.
Profesionalism: 8,55. Credibilitate: 8,93. Talent: 6,50. Data si locul nasterii: 30 iulie 1962, Bucuresti.Ciudatenii: Se trezeste devreme pentru un ziarist de anchete.
Bufonul-rege – Locul 10: Mircea Dinescu, 7,96
„Daca eu tac, tu maine n-ai nici un drept sa taci.” Acest mesaj paradoxal-disident, adresat de Dinescu pe vremuri cititorului, poate fi interpretat si ca un imperativ pe care poetul Dinescu il adreseaza institutiei civice Dinescu. Dupa ce primul a tacut, prin 1990 (volumul „O betie cu Marx” e o exceptie), al doilea nu s-a mai oprit din vorbit.
Rezultatele indoielnice ale talk-show-urilor lui Dinescu de pe Realitatea TV arata ca acesta nu este un om de televiziune propriu-zis. Totusi notele specialistilor si numarul imens de prezente in emisiunile altora il recomanda pe poet ca o prezenta indispensabila pe ecranele TV romanesti.
Motivul: nimeni, in timpul nostru, nu a stiut sa glumeasca atat de trist pe seama celor ce ni se intampla in fiecare zi noua, romanilor. Aptitudinile de bufon ale lui Dinescu reprezinta un arsenal studiat si o conditie asumata, pornind de la premisa ca morga sociala este la noi semnul ipocriziei.
Profesionalism: 6,64. Credibilitate: 8,21. Talent: 9,02. Data si locul nasterii: 11 noiembrie 1950, Slobozia. Ciudatenii: episodul din mai 1990, cand, din CFSN, Mircea Dinescu ii recomanda lui Ion Iliescu, cu privire la golani: „Lasati-i sa fiarba in suc propriu!”.
Locul 1, 9,27: Divertis. Inteligenta, umor, verticalitate
Topul valoric realizat de EVZ cu concursul juriului de specialisti media mentionat in pagina alaturata a starnit suspans si in redactie. Bineinteles, toata lumea dorea sa stie cine se va clasa pe primul loc. Atunci cand Excel-ul a furnizat notele finale, iar Divertis s-a clasat primul, cu singura medie peste 9,00, reactia a fost de surpriza placuta.
Asta fiindca cei de la Divertis nu sunt vedete nici de ieri, nici de azi, iar notorietatea pe care o detin are confortul si consistenta unei iubiri vechi. Cei 11 lorzi ai umorului care, inainte de 1989, au stiut sa rada de Ceausescu, au stiut sa-si pastreze verticalitatea si dupa.
In cazul grupurilor de umor romanesti, aceasta se refera nu atat la presiunile politice – care, si ele, au existat -, cat, mai curand, la tentatia audientei obtinute usor, prin glume cu sex sau cu alte ingrediente vulgare.
Egali cu ei insisi, membrii Divertis devin cu fiecare sezon nou altceva, dar raman un exemplu de succes prin decenta, talent si intransigenta estetica. 11 pasari rare la noi.
Profesionalism: 9,06. Credibilitate: 8,93. Talent: 9,81. Data si locul nasterii: 1981, Iasi
Toni Grecu: „Si la Divertis a avut loc o schimbare de putere: Darie in locul lui Gretcu”
Pe langa public, mai exista cineva care rade la spectacolele Divertis: omul cu microfonul, adica tu. De cate ori ai ras la glumele colegilor?
De multe ori, mai ales pe scena, cand faceam turnee. Atunci se intamplau o multime de lucruri neasteptate, pe care fie le amorsam eu, fie veneau de la colegi. Rolul meu este acela de punte, de tampon intre spectator si personaje.
De ce ati renuntat la turnee?
Asta este evolutia showbizului in Romania. Spectacolele cu bani nu pot sa faca fata marii cantitati de divertisment gratuit care navaleste in casele oamenilor prin televiziuni, chiar daca acesta este indoielnica.
Rolurile voastre de la televizor sunt cunoscute. Povesteste-ne putin despre rolurile care exista in grupul vostru in spatele scenei.
Aici lucrurile sunt foarte clare. Unii sunt foarte buni la interpretare, altii, la scenarii. Nu pot face o diferentiere totala. Dar as spune ca buni si foarte buni la scenarii sunt Doru Antonesei, Doru Parcalabu si subsemnatul, actori de exceptie sunt Gyuri, Silviu Petcu, Cristi Gretcu sau Florin Constantin. Autori de texte muzicale foarte bune sunt Catalin Mireuta, Cristi Gretcu si Gyuri Pascu.
La show au un aport decisiv Monica Anghel, Jojo si Daniel Buzdugan. Si n-as incheia fara Valentin Darie, specialistul nostru in vioara si Basescu, care l-a detronat pe Cristi Gretcu-Iliescu. Fiindca si la noi a avut loc o schimbare de putere.
Ati fost cenzurati ca grup studentesc, inainte de 1990. Dupa v-a mai cenzurat cineva?
Nu… ba da, gresesc! Ne-a cenzurat, prin 1993-1994, TVR. O perioada de un an si jumatate nu am aparut pe nicaieri fiindca exista doar TVR. A fost un mare scandal la vremea respectiva, presedintele TVR era Razvan Theodorescu… ma rog, n-are rost sa ne mai amintim, fiindca e o perioada care a trecut si nu-mi face placere.
Aveti cinci ani de televiziune cu aparitii regulate, pe care le schimbati de la un sezon la altul. Aveti de gand sa faceti altceva?
Anul asta facem desene animate, de exemplu. O chestie complet noua. Eu cred ca o sa iasa o satira politica, hai sa-i spunem, nu virulenta, dar aproape virulenta si hazlie. O colaborare fertila cu Tudor Avramut si Marius Toader, ale carei rezultate le veti vedea incepand de sambata.
Dar altceva, in afara de televiziune?
Daca ma intrebai asta acum 10 ani, probabil ca mi-as fi batut capul sa raspund, dar acum e prea tarziu, nu stiu sa mai fac altceva. Ce sa fac? Comert? Nu ma pricep. Sa fur de la stat? Nici atat. Sa sparg conducte? Mi-e frica de politie.
Cum e 2005 fata de 2004 ca oferta comica, din punctul de vedere al personajelor parodiabile?
S-au schimbat. La sfarsitul sezonului trecut am intampinat niste probleme foarte grele. Nu mai stiam ce sa mai facem cu Ion Iliescu si cu Adrian Nastase. Se epuizasera. Acum lucrurile s-au mai aerisit. A venit un Basescu plin de verva, mult mai trasnit decat altii, care face tampenii mult mai mari si care a reusit un lucru exceptional.
Ceausescu avea colturile buzelor lasate in jos, Iliescu le-a ridicat – zambetul celebru -, iar acum a venit Basescu, care rade cu toata gura. Hahaieste de moare poporul de ras. E o evolutie. Nu stiu daca pozitiva, dar e o evolutie.
Din toata povestea de mai sus lipseste Emil Constantinescu.
El a avut gura dreapta. Colturile buzelor in linie dreapta.
Cat de des va intalniti cu politicienii ale caror fapte le satirizati? Ce reactii au?
Foarte rar. Nu suntem atat de mondeni. Cat priveste reactiile, politicienii sunt oameni inteligenti, chiar daca presa vrea sa-i scoata in toate felurile cu putinta, fiindca asa vor cititorii. Iar oamenii inteligenti nu se supara pe cei care fac umor pe seama lor. asta este unul dintre rolurile politicianului: sa se lase facut de ras. Fiindca altfel devine dictator.
Lider mondial – Comicul sensibil
JAY LENO (NBC). Cel mai cunoscut realizator TV strain din Romania, cu mult timp inainte ca Antena 3 sa fi inceput sa-i preia show-urile. Jay Leno este succesorul legendarului (in America) si necunoscutului (la noi) Johnny Carson, la unul dintre cele mai populare talk-show-uri din SUA, „The Tonight Show”.
Nascut in 1950, Leno a castigat o oarecare notorietate ca stand-up comedian (oarecum echivalentul unui „Divertis” singur pe scena, la fel ca si Jerry Seinfeld) si i-a luat locul lui Carson, in studio, in 1992. La aparitia televiziunilor comerciale din Romania, era foarte la moda si o sursa de inspiratie bine-venita pentru realizatorii romani. De atunci, nu s-a perimat.
Felul cum a stiut sa comenteze evenimentele de la 11 septembrie 2001 si prabusirea navetei Columbia arata o alta fata a lui Leno. A anuntat ca se va retrage in 2009.
Mentorul – Vizionarul in culori
ADRIAN SARBU. „Prin ‘94, facea tot timpul sedinte in care ne spunea tuturor, obsesiv: O sa devenim cea mai buna televiziune din Romania. Ne inghesuiam toti intr-o camera, la un etaj al cladirii din Pache Protopopescu. Intr-o zi, prin 1995, m-am saturat de „o sa devenim”, m-am ridicat si am plecat. Acum imi pare rau”, spune un fost angajat al lui.
Nimeni n-ar fi crezut, inainte de aparitia Pro TV, ca Adrian Sarbu va schimba fata televiziunii. Inainte de 1989, facuse un numar de filme de protectia muncii la „Sahia” si un lungmetraj cu nume uitat, de care confratii zambeau.
Si totusi, Sarbu a reusit. „Infotainmentul” (combinatie de informatie si entertainment, divertisment) lui Sarbu este zodia din care televizunile vor iesi doar atunci cand romanii, cu burta plina de paine, vor dori si altceva decat circ.
Pariul nostru – Prompter cu creier
LIANA PATRAS. A pandit, o vreme, in noua grila a Realitatii TV, la jurnalele de la ore tarzii, pentru oamenii cu bani si fara timp. Dupa plecarea Melaniei Medeleanu in SUA, cu o bursa Freedom House, a trecut in prime-time, alaturi de Razvan Dumitrescu.
Liana Patras a venit la Realitatea TV cu o experienta destul de serioasa de radio si cu un background de politica interna si internationala pe care putini colegi ai ei prezentatori il au. A fost testata pe teren, in transmisiunile de la alegeri, de la BEC, unde a aratat ce stie si ce poate.
In timpul verii, a preluat spatiul orar al catorva talk-show-uri aflate in vacanta si s-a descurcat bine cu invitati „grei”.
Daca studioul o va iubi indeajuns, poate fi una dintre vedetele de generatie noua, pentru care cititul de pe prompter e doar o mica parte a profesiei.
„Unul dintre rolurile politicianului este sa se lase facut de ras.”
Toni Grecu, Divertis
Secrete
Grupul Divertis a fost aproape interzis intre 1986 si 1989, din cauza scenetelor subversive. Pe seama lor circula urmatoarea poveste: la o vizionare cu textele pe genunchi, in fata cenzorilor de la Partid si Asociatia Studentilor Comunisti, divertisii au citit urmatorul text:
– S-a stins lumina!
– A, e de la tablou!
Fragmentul a trecut fara nici un fel de probleme, fiindca cenzorii n-au fost interesati de vinovatia tabloului de sigurante. In spectacol, pe prima replica, lumina a fost intr-adevar stinsa. Pe „E de la tablou” insa, unul dintre membrii grupului aprindea o lanterna, pe care o fixa pe tabloul lui Ceausescu, nelipsit de pe scenele caselor de cultura studentesti. Sala a fost, bineinteles, in delir.
Unde s-au dus Ghighi si Biju? Doua dintre prezentele nelipsite de pe scena, in primii ani de Divertis, au fost cele ale lui Ghighi Bejan si Ioan T. „Biju” Morar. In primii ani de dupa 1990, cei doi s-au pierdut pe drum. Ioan T.
Morar a intrat in staff-ul „Academiei Catavencu”, iar acum semnatura lui poate fi vazuta mai ales in „Cotidianul”, iar Ghighi Bejan este de gasit pe internet ca director general al Biroului de Turism pentru Tineret.