Cele mai mari provocări pentru mamele antreprenor -Studiu
În 4 din 5 cazuri, cea mai mare provocare în a găsi echilibru între statutul de mamă, femeie și un bun profesionist (antreprenor, intraprenor sau freelancer) este legată de timpul limitat și nevoia de a planifica și organiza riguros această resursă.
Provocarea e cu atât mai mare dacă ne raportăm la familiile monoparentale, în care antreprenoarele sunt mame singure. Acestea sunt datele care reies din cel mai recent studiu efectuat de echipa VBS Business Solutions în perioada iunie – august a.c.
Într-un clasament al provocărilor, pe locul al doilea a reieșit nevoia de a ne detașa emoțional de provocările din mediul profesional atunci când suntem în familie, de a trăi în prezent (mindfulness) și a ne implica total în activitatea pe care o facem în acel moment.
În această lume V.U.C.A. (volatilă, incertă, complexă și ambiguă), în acest vârtej de sarcini profesionale și emoții, e bine ca fiecare dintre noi să găsim acele activități care ne încarcă, ne oferă calm, inspirație și energie.
Inspirația vine adesea din propriile realizări, citind sau interacționând cu oameni valoroși, găsind mentori pe care îi apreciem și ne pot ghida în viață sau business.
Conform studiului, pentru a se încărca cu energie, mamele antreprenoare fac sport, călătoresc, socializează cu oameni de calitate, se joacă mult cu cei mici și nu uită să își ia momente de respiro, să se odihnească, să mediteze.
Studiul evidențiază și realitatea conform căreia există numeroase femei care nu reușesc să facă nimic pentru ele în mod frecvent.
Conform studiului, cele mai importante calități pe care antreprenoarele mame trebuie să le aibă sau să și le dezvolte pentru a crea un echilibru între planurile vieții lor sunt legate în primul rând de planificare și prioritizare. O importanță deosebită o au și încrederea, răbdarea, curajul, dar și empatia sau iubirea, atât față ceilalți, dar mai ales față de propria persoană.
„Ce îmi doresc eu – ca antreprenoare și mamă? Să mă bucur zilnic de zâmbetul copilului, să-l văd cum crește și să fiu cu el să-i citesc povești când adoarme. Să fiu lângă sufletul meu atunci când are nevoie de sprijin, în același timp să fiu plină de energie la birou, atentă, să rezolv situații și sa iau decizii, să urmăresc activități și să planific pentru a atinge obiectivele propuse.”, descrie una dintre respondentele studiului.