Sari direct la conținut

Cele șapte state care se opun aderării Ucrainei la NATO. Unele „se ascund în spatele” marilor puteri

HotNews.ro
Cele șapte state care se opun aderării Ucrainei la NATO. Unele „se ascund în spatele” marilor puteri
Principalii lideri ai țărilor NATO, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul summitului NATO de la Vilnius, Lituania, 12 iulie 2023. Sursa foto: Paul Ellis / PA Images / Profimedia

La jumătatea lunii octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat planul de victorie în cinci puncte, care include primirea unei invitații de a adera la NATO, plasată în fruntea listei. Ambasadorul SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat pe 17 octombrie că alianța nu are în prezent astfel de planuri. Dar SUA nu sunt singurii care au rezerve privind aderarea. Potrivit Politico, care citează surse din SUA și NATO, cel puțin șapte state se opun.

În timp ce Germania și SUA sunt deja cunoscute că au rezerve cu privire la aderare, Politico relatează că Belgia, Slovenia și Spania „se ascund în spatele” acestor două țări și încetinesc solicitarea în curs a președintelui Volodimir Zelenski.

„Țări precum Belgia, Slovenia sau Spania se ascund în spatele Statelor Unite și Germaniei. Ele sunt reticente”, a declarat unul dintre oficialii NATO pentru Politico.

Statele „susțin în mod abstract, dar odată ce se va apropia de materializare” vor începe să se opună ideii mai mult în mod public, spun sursele Politico.

Alte două țări, Ungaria și Slovacia, nu susțin aderarea Ucrainei la NATO din cauza înclinațiilor lor pro-Kremlin. Într-o postare în mediul online, Viktor Orbán a numit planul de victorie al lui Zelenski „mai mult decât terifiant”.

Premierul slovac Robert Fico a avertizat la începutul acestei luni că aderarea Ucrainei la NATO „ar fi o bază bună pentru un al treilea război mondial” și a promis că nu va fi „niciodată de acord” cu acest lucru.

Într-o declarație susținută astăzi, 24 octombrie, purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale de la Kiev, Serhii Nikiforov a declarat că invitația de aderare a Ucrainei la NATO este susținută de majoritatea absolută a țărilor membre.

Zelenski a declarat, la începutul acestei săptămâni, că Germania și-a înmuiat poziția față de aderarea Ucrainei la NATO, dar rămâne „sceptică”.

„Am o relație foarte bună cu Scholz. Sunt recunoscător că Scholz ajută. Germania este a doua în ceea ce privește sprijinul”, a declarat Zelenski. „Dar faptul că partea germană este sceptică cu privire la aderarea noastră la NATO este o realitate. Cu toții va trebui să lucrăm mult cu partea germană. Dar, totuși, Statele Unite vor avea o influență asupra acesteia”.

Kievul și-a depus cererea de aderare în septembrie 2022, iar în iulie 2024 alianța a afirmat „calea ireversibilă a Ucrainei către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”.

Cu toate acestea, Ucraina nu a primit nicio veste definitivă cu privire la viitoarea sa aderare. Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent, Kievul planificase să solicite aderarea la NATO în câteva luni, nu ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro