Sari direct la conținut

Centralele Elcen nu mai pot trece pe păcură dacă Guvernul va raţionaliza gazul la iarnă

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Păcura nu mai poate fi folosită de centralele Elcen, acest lucru fiind îngrijorător dacă Guvernul decide să raționalizeze consumul de gaze la iarnă. De ce? Deoarece acestea funcționează pe gaze, cu excepția uneia.

Hotnews.ro a publicat vineri un articol intitulat “Nu există niciun plan pentru alimentarea cu gaze la iarnă. Singurul contract de import este cel cu Rusia”, unde am arătat că, deşi suntem în luna octombrie, nu ştim de unde vom lua gaz în perioadele geroase din iarnă.

Am amintit că, în trecut, Ministerul Energiei obişnuia să elaboreze un plan concret, care să cuprindă negru pe alb care sunt măsurile care vor fi luate în situaţii excepţionale, pentru ca populaţia şi instituţiile sociale să nu rămână fără gaze.

Una dintre măsuri însemna deconectarea celor mai mari consumatori de gaze, Interagro, Azomureş şi Electrocentrale Bucureşti, CET-urile din Capitală trecând pe folosirea păcurii în locul gazelor.

Elcen susţine că poate funcţiona pe gaz: instalațiile nu mai pot fi trecute pe păcură

În urma acestui articol, Elcen a publicat, luni, pe Facebook, un drept la replică în care precizează că instalaţiile sale nu mai pot fi trecute pe păcură, cu excepţia uneia din cadrul CET Progresu şi aceasta doar în situaţii excepţionale.

“Centralele ELCEN funcționează integral pe gaz natural. Ca urmare a lucrărilor de modernizare a instalațiilor de ardere din cadrul CET-urilor, cu scopul conformării la normele de mediu naționale și europene, păcura nu mai este utilizată în ELCEN ca și combustibil alternativ. Cazanele de abur din centralele ELCEN au fost modernizate prin înlocuirea arzătoarelor cu funcționare integrală pe gaz natural”, spun reprezentanţii Elcen.

În următoarele patru paragrafe, ei subliniază cât de importante sunt pentru Elcen protecţia mediului şi monitorizarea emisiilor.

“Precizăm că, în conformitate cu Autorizația Integrată de Mediu nr 10 din 24.12.2013 revizuită la data de 14.03.2022, o singură instalație de ardere aferentă unui cazan de apă fierbinte din cadrul CET Progresu mai poate utiliza păcură ca și combustibil de rezervă, însă doar în cazuri excepționale, pe perioadă limitată, pentru a compensa un eventual deficit de alimentare cu gaze naturale (de ex. ierni cu temperaturi extreme când există riscul scăderii presiunii gazelor naturale)”, mai precizează Elcen pe Facebook.

Poziţia Elcen arată o situaţie şi mai gravă decât avertizam în articolul de vineri. Cu alte cuvinte, dacă anii trecuţi centralele Elcen puteau trece pe păcură pentru a lăsa mai mult gaz populaţiei, acum nu mai pot. În plus, Azomureş şi Interagro, cei mai mari consumatori de gaze din ţară, nu mai funcţionează, deci nu se ştie pe cine mai deconectează autorităţile în caz de nevoie.

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, spunea acum o săptămână că la minister se lucrează la un plan de măsuri pentru situaţii de urgenţă, care va include şi date despre consumatorii întreruptibili, adică cei care vor fi raţionalizaţi în caz de nevoie.

Elcen a fost acuzată în trecut că poluează Capitala

Elcen a ţinut să vină cu aceste precizări după ce, în trecut, a fost suspect în cazul unor scandaluri legate de poluare, în condiţiile în care păcura este un combustibil mult mai poluant decât gazul.

Chiar şi Gabriela Firea făcea aceste acuzaţii, în 2020, când era primar general.

Ea a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis ca situaţia poluării din Bucureşti să fie analizată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Potrivit acesteia, Primăria Capitalei are „câteva piste, variante de posibili poluatori industriali”, ea menţionând că aceste supoziţii se bazează şi pe o serie de informaţii.

„În primul rând, CET-urile din Bucureşti. Este posibil ca două dintre ele să fi ars mai multă păcură decât aveau capacitatea, ele fiind foarte vechi, nemodernizate şi intens poluatoare. Am primit informaţia că este posibil ca CET-urile Grozăveşti şi Progresul să fi ars mai multă păcură şi să fi avut şi filtrele necurăţate. Asta este o pistă. Nu acuzăm pe nimeni. Vrem doar să se verifice şi cetăţenii să fie bine informaţi”, spunea Firea în martie 2020.

În replică, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a precizat că în acele zile Elcen a consumat păcură în proporţie de 1,2%, iar limitele de emisii au fost respectate.

„Nu cunosc de ce directoratul de acolo a considerat că trebuie să consume păcură. Ştiu că au inclusiv păcură de la rezerva de stat acolo. Ar trebui să-i întrebaţi pe ei, nu ştiu de ce folosesc în această perioadă păcură în adaos. Toate emisiile Elcen, inclusiv la CET Grozăveşti şi Progresu, au fost în limite normale, sub limitele maxime admisibile”, a spus Popescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro