Sari direct la conținut

Centre pentru victimele violenței sexuale, funcționale doar pe hârtie: „De unde? Cum ați zis?”

HotNews.ro
Centre pentru victimele violenței sexuale, funcționale doar pe hârtie: „De unde? Cum ați zis?”
Stop violenței contra femeilor/Photo 250794677 | Abused Woman © Thai Noipho | Dreamstime.com

Zece spitale județene care au centre pentru victimele violenței sexuale funcționează în România de peste trei ani. Deși acestea ar trebui să asigure o intervenție integrată victimelor, în realitate, centrele nu funcționează în ajutorul victimelor, arată o anchetă PressOne

Cele zece centre au fost înființate printr-un program pilot în cadrul proiectului „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”, finanțat prin granturi norvegiene și implementat în perioada 2019-2021. De trei ani, de când aceste centre există, angajații spitalelor susțin că nu știu de existența lor. Investiția totală a fost de 2,5 milioane de euro. 

Centrele nu au un număr de telefon propriu, așa că jurnaliștii au contactat direct centrala spitalelor, de unde au primit mai multe răspunsuri. Ele ar trebui să ofere servicii precum îngrijiri medicale de urgență, prelevare de probe biologice și consiliere psihologică și juridică, pentru victime. 

„Centru de unde?”

Jurnaliștii PressOne au contactat cele zece spitale din țară care ar trebui să aibă centre pentru victimele violenței sexuale. Aceștia au pretins că sunt o victimă care are nevoie de ajutor.

Persoana care a răspuns la telefonul centralei ambulatoriului Satu Mare nu știe de niciun centru special pentru victimele violenței sexuale. „Centrul de unde? Cum aţi zis?”, este răspunsul pe care jurnaliștii l-au primit, relatează PressOne. 

Potrivit unui răspuns oferit redacției de către Spitalul Județean de Urgență Satu Mare, de serviciile centrului beneficiază „victimele violenței/agresiunilor sexuale care se prezintă la spital pentru asistență medicală, la nivelul UPU sau prin ambulatoriul de specialitate”.

Nici spitalul nu știa despre existența unui astfel de centru. După mai multe apeluri la Camera de Gardă, la Ginecologie și la Obstetrică, jurnaliștii nu au reușit să primească un răspuns care ar putea ajuta o victimă a unui abuz sexual.

Din 2021 și până-n prezent, potrivit unui răspuns oferit PressOne, o singură victimă a beneficiat de asistență în cadrul centrului din Satu Mare. 

La Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, jurnaliștii sunt trimiși către secția de Psihiatrie. PressOne a arătat într-un alt articol, cum, la centrul din cadrul Spitalului de Urgență Piatra Neamț ar fi ajuns, din 2021 și până-n prezent, 15 victime. Cifra nu este confirmată însă și de datele disponibile la nivelul Agenției Naționale Pentru Egalitate de Șanse Pentru Femeie și Bărbați, unde centrul figurează cu zero victime. 

Povestea s-a repetat și în Târgu-Mureș. Centrul de intervenție de la nivelul spitalului există din februarie 2024, ca urmare a închiderii, în noiembrie 2023, a centrului din Brăila. Acest lucru s-a întâmplat pe motiv că n-au fost victime care să beneficieze de serviciile disponibile. 

Centrala Spitalului Județean din Sibiu a redirecționat jurnaliștii către „centrul pentru femeile bătute”, care nu aparține de spital. Potrivit unui răspuns transmis PressOne, 10 victime au beneficiat de serviciile centrului din Sibiu din 2021 și până în prezent. 

În Slobozia, persoana din centrală nu știe unde să redirecționeze o potențială victimă a abuzului sexual, „noi în cadrul spitalului n-avem cum să avem”. Din 2021 și până acum, doar șase victime au beneficiat de asistență integrată în cadrul centrului de la spitalul din Slobozia. 

La Craiova, victimele sunt preluate de Urgențe. Centrala informează reporterii că dacă victima este consultată la urgențe, vor fi anunțate obligatoriu autoritățile. Totuși, reprezentanții spitalului din Craiova declară că poliția va fi implicată „dacă victima dorește”, nu din oficiu. 

Un Ordin comun al Ministerului Justiției și Sănătății arată că este sesizată poliția, fără acordul victimei, doar atunci când victima se adresează direct medicilor legiști.

Lucrurile nu sunt diferite nici la Bacău. Din 2021, de serviciile centrului pentru victimele violenței sexuale din Bacău nu a beneficiat nicio victimă, informație confirmată și de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău. Inspectoratul General de Poliție infirmă, însă, aceste date. În 2023 au fost înregistrate 72 de sesizări de viol și 38 de agresiuni sexuale. 

La Constanța, Timișoara și București, situația este diferită

Din centrala spitalului din Constanța, jurnaliștii au fost transferați la Ginecologie, iar de acolo au primit numărul de telefon al coordonatoarei centrului de intervenție pentru victimele violenței sexuale. 

La Timișoara, redirecționarea apelului se face către Ambulatoriu și, de acolo, către medicul care se ocupă de centru. 

Primul astfel de centru a fost deschis în București, în mai 2021. Reporterii PressOne au sunat la centrala Spitalului Universitar, de unde au fost redirecționați către cabinetul de psihologie. 

În prezent, niciunul dintre cele zece centre din țară nu beneficiază de buget și nu are angajați proprii, astfel încât, atunci când e nevoie, personalul este angrenat „ad-hoc”, în funcție de medicii disponibili la Camera de Gardă sau în Ambulatoriu. Mai multe informații despre centrele pentru victimele violenței sexuale, pe PressOne. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro