Sari direct la conținut

Cercetătorii au numit 8 măsuri prin care poate fi încetinit procesul de îmbătrânire

HotNews.ro
Miscare in aer liber, Foto: Allen and Kleanthous / ImageSource / Profimedia Images
Miscare in aer liber, Foto: Allen and Kleanthous / ImageSource / Profimedia Images

Cercetătorii din Statele Unite au numit 8 măsuri prin care procesul de îmbătrânire biologică poate fi încetinit cu până la 6 ani de zile, relatează NewScientist și The Guardian.

Constatările unui studiu care a analizat datele legate de sănătatea a peste 6.500 de adulți cu o vârstă medie de 47 de ani au fost prezentate la conferința de sesiuni științifice organizată zilele acestea la Philadelphia de către Asociația Americană a Inimii (AHA), care reunește specialiști din domeniul cardiologiei.

Cercetătorii afirmă că participanții la studiu care se află în cea mai bună stare de sănătate cardiovasculară sunt în medie cu aproximativ 6 ani mai tineri din punct de vedere biologic decât vârsta lor reală. Altfel spus, ritmul cu care organismul lor a îmbătrânit a fost mai lent decât în cazul altor persoane.

Diferența între vârsta biologică și cea reală mai este numită de către cercetători și medici „vârsta fenotipică”.

„Am descoperit că sănătatea cardiovasculară mai bună este asociată cu reducerea îmbătrânirii biologice, după cum a fost măsurată prin vârsta fenotipică”, a declarat Nour Makarem, profesor de epidemiologie la Universitatea Columbia.

„Pe măsură ce sănătatea cardiovasculară crește, îmbătrânirea biologică scade”, a subliniat el. De exemplu, pentru participanții la studiu care aveau în medie 41 de ani și erau într-o stare de sănătate cardiovasculară bună, starea lor de sănătate biologică era de 36 de ani.

Pentru cei din categoria opusă, cu probleme cardiovasculare, vârsta biologică era de 57 de ani, deși cea reală era de 53.

Autorii studiului îndeamnă la respectarea tuturor celor 8 criterii care asigură sănătatea cardiovasculară și, prin urmare, încetinirea procesului de îmbătrânire biologică:

  • respectarea unei alimentații sănătoase;
  • ducerea unei vieți mai active;
  • renunțarea la fumat;
  • respectarea unui program de somn sănătos;
  • menținerea unei greutăți sănătoase;
  • ținerea sub control a nivelului colesterolului;
  • monitorizarea glicemiei pentru a nu scăpa de sub control;
  • ținerea tensiunii arteriale în parametri normali.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro