Sari direct la conținut

Cercetatorii avertizeaza ca suntem pe cale sa pierdem doua treimi din numarul animalelor salbatice, pana in 2020

HotNews.ro

Numarul animalelor salbatice care traiesc pe Pamant este in pericol sa scada cu doua treimi pana in anul 2020, ca parte dintr-o extinctie in masa, care distruge lumea naturala de care depinde omenirea, arata un nou raport. Analiza, cea mai cuprinzatoare de pana acum, indica faptul ca populatiile de animale s-au redus cu 58% intre anii 1970 si 2012, cu pierderi in continua crestere care estimeaza un procent de 67% pana in 2020, informeaza The Guardian.

Cercetatorii de la WWF si Societatea Zoologica din Londra au intocmit raportul pe baza unor date stiintifice si au ajuns la concluzia ca atat distrugerea habitatelor salbatice, cat si vanatoarea si poluarea au fost de vina.

Animalele variaza de la munti, la paduri, rauri sau mari si includ specii pe cale de disparitie bine cunoscute, precum elefanti, gorile, vulturi sau salamandre.

Distrugerea faunei salbatice este, impreuna cu schimbarile climatice, semnul cel mai frapant al unei noi ere geologice propuse, Anthropocene, in care oamenii domina planeta. „Nu mai reprezentam o lume mica pe o planeta mare. Suntem, acum, o lume mare pe o planeta mica si am ajuns la un punct de saturatie”, a declarat profesorul Johan Rockstrom, director executiv al Centrului Rezistentei din Stockholm.

Marco Lambertini, directorul general al WWF, a declarat ca „bogatia si diversitatea vietii pe Pamant este fundamentala pentru sistemele complexe de viata care le stau la baza. Viata sprijina viata in sine si toti suntem parte a aceleiasi ecuatii. Biodiversitatea, lumea naturala si sistemele de sustinere ale vietii, asa cum le cunoastem noi astazi, se vor prabusi.

El a spus ca umanitatea a fost complet dependenta de natura pentru aer curat, apa, alimente si materiale, precum si ca sursa de inspiratie si fericire.

Raportul a analizat schimbarile a mai mult de 14.000 de populatii monitorizate, dintre care 3.700 reprezinta specii de vertebrate.

Cea mai importanta cauza este reprezentata de distrugerea zonelor salbatice pentru agricultura si exploatarea forestiera: cea mai mare parte din suprafata terestra a fost afectata de oameni, cu doar 15% protejata pentru natura. Braconajul si exploatarea pentru produse alimentare este un alt factor major: mai mult de 300 de specii de mamifere sunt predispuse la a fi numite pe cale de disparitie, potrivit unui studiu recent.

Poluarea este, de asemenea, o problema semnificativa. De exemplu, vulturii din sud-estul Asiei au fost decimati de-a lungul ultimilor 20 de ani, dupa ce au mancat carcasele de bovine carora li s-a administrat un medicament anti-inflamator.

Totodata, amfibienii au suferit una dintre cele mai mari scaderi ale numarului de specii, din cauza unei boli fungice, considerata a fi raspandita in intreaga lume, prin comertul cu broaste si tritoni.

Raportul avertizeaza ca pierderile de animale salbatice vor avea un impact asupra oamenilor si ar putea chiar sa provoace conflicte.

„Cresterea presiunii umane ameninta resursele naturale de care depinde omenirea, marind insecuritatea in ceea ce priveste apa si hrana si concurenta asupra resurselor naturale.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro