Cercetătorii vor reinfecta deliberat cu coronavirusul persoane care s-au vindecat de COVID-19 ca parte a unui nou studiu
Cercetătorii din Marea Britanie caută voluntari care au avut deja COVID-19 pentru un studiu care îi va expune deliberat coronavirusului, relatează Live Science.
Scopul studiului este de a înțelege răspunsul imunitar necesar pentru a proteja față de reinfectarea cu COVID-19, potrivit unui comunicat remis de Universitatea Oxford care a primit aprobarea pentru a desfășura studiul.
„Dacă am putea înțelege cu exactitate, în acest mod atent controlat, răspunsul imunitar necesar pentru protejare [față de reinfectarea cu SARS-CoV-2], atunci vom putea să ne uităm la oamenii care au avut infecția naturală și să spunem dacă sunt sau nu protejați” împotriva unei noi infecții, afirmă dr. Helen McShane, profesor de vaccinologie la Universitatea Oxford și cercetătorul principal al studiului.
Studiul va alege persoanele care au un risc scăzut de a dezvolta forme severe ale COVID-19 și le va expune intenționat coronavirusului.
Pentru noul studiu cercetătorii recrutează persoane sănătoase cu vârsta între 18 și 30 de ani care au fost infectate cu coronavirusul cu cel puțin 3 luni înainte de a participa la cercetare și care au anticorpi împotriva COVID-19, potrivit The Guardian.
Studiul va avea două faze.
Prima, care va include 24 de voluntari, va încerca să descopere cea mai mică doză de SARS-CoV-2 care poate cauza o infecție fără a produce simptome în rândul voluntarilor sau un număr foarte redus al acestora.
„Începem cu o cantitate foarte, foarte mică a virusului…și verificăm dacă este sigur iar apoi mărim doza dacă este necesar (dacă este prea mică pentru a cauza o infecție în rândul voluntarilor)”, explică McShane.
„Ținta noastră este de a avea peste 50% din subiecți infectați dar fără boală sau cu o formă foarte ușoară a acesteia”, afirmă aceasta.
A doua fază va folosi între 10 și 40 de participanți care vor primi doza stabilită în prima fază.
Cercetătorii speră să afle nivelurile la care celulele T și alte componente ale sistemului imunitar protejează împotriva reinfectării.
Toți participanții vor fi plasați în carantină timp de 17 zile și monitorizați îndeaproape după ce vor fi expuși la virus. Aceștia vor fi supuși unor teste amănunțite printre care se vor număra tomografii computerizate a plămânilor lor și luarea unor imagini prin rezonanță magnetică a inimilor, potrivit cercetătorilor.
Orice participant care va dezvolta simptome de COVID-19 va primi tratamentul cu anticorpi monoclonali dezvoltat de Regeneron care reduce riscul spitalizărilor ca urmare a contagierii cu coronavirusul.
Participanții vor fi urmăriți timp de cel puțin 8 luni după ce se vor vindeca după a doua infecție și fiecare va primi 5.000 de lire sterline pentru participarea la studiu.
Prima fază a cercetării este așteptată să înceapă luna aceasta iar a doua în cursul verii, potrivit cercetătorilor britanici.