Certati cu legea
Poate mai putin ca in alte locuri, dar se intimpla. Dovada stau cifrele din dosarele politiei comunitare. In doar trei luni de zile, amenzile au curs lant.Peste 1.000 de sibieni le-au dat de lucru politistilor comunitari din Sibiu, in trimestrul doi.
De la inceputul lunii aprilie si pina in ultima zi a lunii iunie, politistii comunitari au pus pe hirtie nu mai putin de 1.043 de sanctiuni contraventionale. Din calculele Serviciului Public de Politie Comunitara, amenzile se ridica la 122.335 de lei. Insa, pina la sfirsitul lunii iunie, in pusculita cu amenzi s-au adunat doar un pic peste 73.000 de lei.
Sibienii care nu au vrut sa ramina datori statului s-au inghesuit sa-si plateasca amenzile la casieriile Primariei si la cele ale Politiei Comunitare. Doar in citeva cazuri, insarcinatii cu ordinea si linistea publica au recuperat banii prin banca sau executare silita.
Nesimtirea se plateste
Potrivit unui raport intocmit de Serviciul Public de Politie Comunitara, aflat in subordinea Primariei, din cei peste 1.000 de sibieni certati cu legea, 762 au fost buni de plata dupa ce si-au facut de cap prin parcurile sau alte zone publice din oras. Acestia au fost amendati atit pentru tulburarea linistii publice, cit si pentru distrugerea bancilor sau a florilor.
In total, 57.265 de lei au de strins politistii de pe urma acestora. Alte 27 de persoane, in general „cautatori de fier vechi”, au fost amendate dupa ce s-au inghesuit cu carutele prin traficul din oras.
In jur de 2.700 de lei au avut de platit acestia, conform prevederilor HCL 210 2001, care, printre altele, prevede si de sanctiuni pentru circulatia necorespunzatoare a mijlocelor de transport cu tractiune animala. Un numar de 35 de sibieni au avut de-a face cu politia comunitara, pentru ca nu s-au conformat regulamentului privind circulatia in centrul istoric al orasului.
Dreptul la nemultumire
Doar 22 de sibieni au contestat deciziile comunitarilor. Deocamdata, nemultumirile acestora sint in faza de asteptare. Sau de solutionare, cum sustin agentii comunitari. „Din totalul de 1.053 de procese verbale de contraventie intocmite au fost incasate 660, ceea ce reprezinta un procent de 63 la suta din total.
De asemenea, s-au inregistrat si 22 de contestatii la procesele verbale intocmite de politistii comunitari. Contestatiile reprezinta un procent de 2,1 la suta din numarul total al proceselor verbale si se afla inca in faza de solutionare legala”, se arata intr-un raport semnat de Gheorghe Aldea, directorul Serviciului Public de Politie Comunitara.
Prieteni cu organele
Politistii comunitari si cei de la Inspectoratul Judetean de Politie sint in bune relatii de colaborare. Cel putin pe hirtie. Comunitarii si-au „cadorist” colegii cu 11 persoane retinute pentru furt. Doi sibieni au fost arestati pentru tentativa de furt, in timp ce alti noua au fost retinuti pentru furt calificat. Si cersetorii au fost luati in vizor.
Ca mai toti sibienii si turistii, si politistii comunitari s-au impiedicat de cersetori. Insa strazile tot nu au fost curatate, iar singura solutie gasita de comunitari este amendarea cersetorilor.
„In vederea luarii in evidenta au fost intocmite 32 de procese verbale de depistare si de contraventie pentru persoanele care au apelat la mila publicului”, se mai arata in raportul Serviciului Public de Politie Comunitara.