„ChatGPT a ajuns într-un punct mort”: Șeful AI de la Meta promite o nouă inteligență artificială mai apropiată de inteligența umană
Un director executiv de la Meta (Facebook, Instagram) consideră că inteligența artificială generativă – tehnologia din spatele ChatGPT – a ajuns deja într-un punct mort și promite o nouă inteligență artificială mai apropiată de inteligența umană, potrivit AFP
„Inteligența artificială și învățarea automatizată de astăzi sunt cu adevărat urâte. Oamenii au bun simț, în timp ce mașinile nu au”, a declarat marți Yann LeCun, directorul științific al Meta pentru inteligență artificială, reporterilor.
El a făcut aceste declarații la un eveniment la Paris, în condițiile în care grupul californian tocmai a prezentat un proiect pentru o nouă arhitectură de inteligență artificială, denumită „Image Joint Embedding Predictive Architecture” (I-JEPA).
Această tehnologie de viziune computerizată „învață (…) prin crearea unui model intern al lumii externe, comparând reprezentări abstracte ale imaginilor (mai degrabă decât comparând pixelii în sine)”, a explicat Meta.
În prezent, programele de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT sau Bard (Google), se bazează pe modele lingvistice antrenate pe baze de date uriașe pentru a putea prezice ce cuvânt urmează după altul, până la a produce tot felul de texte (eseuri, discursuri, poezii etc.).
Programe precum DALL-E sau Midjourney funcționează pe același principiu pentru a produce imagini.
„Este deja o revoluție”, a recunoscut Yann LeCun. „Dacă antrenezi (un model) cu 1.000 sau 2.000 de miliarde de jetoane, acesta pare capabil să înțeleagă. Dar face greșeli stupide, fie ele factuale sau logice”.
„Metodele generative se concentrează prea mult pe detalii, în loc să capteze concepte globale, previzibile”, a subliniat Meta într-un comunicat de presă.
I-JEPA, care se bazează pe viziunea savantului francez, este menit să permită mașinii să raționeze într-un mod abstract, mai asemănător cu oamenii.
Acesta va fi open source, adică va fi deschis cercetătorilor care doresc să îl testeze.
Scopul este de a dezvolta o inteligență artificială care „să reflecte mai bine modul în care oamenii înțeleg lumea”, a declarat Mark Zuckerberg, patronul Meta, pe profilul său de Facebook.
„Modelele generative sunt de domeniul trecutului, le vom abandona în favoarea unor arhitecturi predictive”, precum cea prezentată de grupul american, a asigurat Yann LeCun.
El a promis, de asemenea, o „nouă renaștere a umanității” datorită AI.