Sari direct la conținut

ChatGPT a învățat să țină minte informații despre utilizatori, dar nu și despre cei europeni

HotNews.ro
ChatGPT, Foto: Shutterstock
ChatGPT, Foto: Shutterstock

Cea mai nouă actualizare pentru ChatGPT îi conferă acestuia o memorie mai bună, putând să memoreze anumite informaţii despre utilizator, pe care să le ia în considerare atunci când răspunde la întrebări, relatează News.ro.

OpenAI l-a dotat pe ChatGPT cu ceea ce numeşte „instrucţiuni personalizate” – o funcţie prin care utilizatorul poate da chatbot-ului o serie de informaţii pe care acesta să şi le amintească mereu.

Până acum, ChatGPT era instruit să pornească fiecare sesiune de chat de la zero, uitând pur şi simplu ce s-a discutat sau cu cine a discutat anterior. Cu noile instrucţiuni personalizate, dacă utilizatorul alege să le folosească, chatbot-ul va avea întotdeauna un context pe care-l va putea folosi atunci când răspunde la întrebări.

Spre exemplu, un utilizator poate trece aici faptul că este elev în clasa a zecea. Astfel, atunci când pune întrebări din domeniul fizicii, ChatGPT va încerca să formuleze răspunsurile pe înţelesul unui elev de clasa a zecea.

Ideea este de a face chatbot-ul să fie cât mai dinamic şi creativ, spun oficialii companiei.

Îngrijorări legate de protejarea datelor personale și ChatGPT

Pe de altă parte, utilizatorul ar putea fi scutit să scrie aceleaşi instrucţiuni de fiecare dată când adresează o întrebare, în condiţiile în care chatbot-ul are deja anumite informaţii despre utilizator. Noua facilitate a fost introdusă în cadrul abonamentului ChatGPT Plus şi este opţională.

Aceasta este disponibilă la nivel global, mai puţin în Europa şi Marea Britanie, unde există îngrijorări că ea ar putea încălca regulamentele privind protejarea datelor private ale consumatorilor.

La sfârșitul lunii martie Italia a devenit prima țară europeană care a blocat accesul la ChatGPT din cauza acestor îngrijorări, însă ulterior a revenit asupra deciziei după ce OpenAI a dat curs mai multor solicitări formulate de agenția italiană de protecție a datelor.

Mai devreme în cursul lunii iulie Statele Unite au deschis o investigație împotriva OpenAI pentru a stabili, printre altele, dacă ChatGPT încalcă normele de protejare a datelor personale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro