Sari direct la conținut

China a anunțat un plan ambițios de a produce în masă roboți umanoizi în decurs de doi ani

HotNews.ro
Robotul „Optimus” al Tesla prezentat la Shanghai, Foto: Cfoto / Zuma Press / Profimedia
Robotul „Optimus” al Tesla prezentat la Shanghai, Foto: Cfoto / Zuma Press / Profimedia

China a dezvăluit un plan ambițios de a produce în masă roboți umanoizi în decurs de doi ani, relatează Business Insider și Bloomberg.

Planul a fost dezvăluit într-un document publicat săptămâna trecută de Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației de la Beijing, acesta afirmând că roboții vor „remodela lumea” în care trăim.

Ministerul chinez este de părere că până în 2025 roboții umanoizi vor ajunge la un nivel suficient de avansat pentru a fi produși în masă, publicând o listă pas cu pas privind dezvoltarea acestora.

„Este așteptat ca ei să devină produse perturbatoare, urmând computerelor, telefoanelor smart și vehiculele bazate pe noile energii”, afirmă documentul publicat de minister.

Agenția Bloomberg notează totuși că acesta propune ambiții mari, dar că în ceea ce privește detaliile specifice acesta este mai puțin clar.

Companiile chineze au luat-o deja înaintea guvernului în privința roboților umanoizi

Însă unele companii private din China au început deja dezvoltarea unor astfel de roboți. De exemplu, startup-ul Fourier Intelligence a declarat că va începe producția în masă a robotului său umanoid numit GR-1 până la sfârșitul acestui an, potrivit South China Morning Post.

Această companie cu sediul din Shanghai a declarat pentru ziarul chinez că speră să poată livra mii de roboți anul viitor, modelul GR-1 putând căra o greutate de până la 50 de kilograme și atinge o viteză de 5 kilometri pe oră.

Documentul publicat de ministerul chinez al industriei notează de asemenea că roboții dezvoltați autohton ar trebui să poată opera în condiții „aspre”, fără a oferi însă mai multe detalii cu privire la ce ar însemna acestea.

Ministerul de la Beijing admite însă că, până să se poată ajunge la producția în masă a roboților umanoizi, tehnologia actuală legată de aceștia trebuie „îmbunătățită semnificativ” pentru „a putea forma un lanț industrial sigur și de încredere”.

Deși roboții umanoizi au fost mai degrabă trecuți cu vederea în ultima perioadă datorită dezvoltării mai rapide a unor alte tehnologii, un grup mic de modele dotate cu inteligență artificială a atras atenția în luna iulie la o conferință ONU de la Geneva, după ce au spus că într-o zi ar putea conduce lumea mult mai bine decât oamenii.

Statele Unite dezvoltă proprii roboți ce imită oamenii

Site-ul de specialitate futurism.com vorbește inclusiv de o „cursă a înarmării” în spatele scenei între China și Statele Unite, date fiind aplicațiile roboților în industrie, dar și domeniul militar.

Deși alte companii precum Agility Robotics și Boston Dynamics sunt considerate de către experți lideri pe piața americană, probabil cel mai cunoscut robot umanoid dezvoltat de o companie din SUA este Optimus, modelul fabricat de Tesla.

În octombrie anul trecut CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezentat un prototip al robotului Optimus, afirmând că producătorul de mașini electrice ar putea fabrica sute de milioane de exemplare și că modelul va fi vândut cu mai puțin de 20.000 de dolari.

Ca întotdeauna, promisiunile lui Musk au fost privite cu o notă de circumspecție de către specialiști.

Însă miliardarul sud-african a spus totuși că se aşteaptă ca Tesla să fie gata să preia comenzile pentru robot în trei până la cinci ani şi a descris efortul de dezvoltare a produsului pe parcursul unui deceniu sau mai mult.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro