Sari direct la conținut

China face apel la reducerea tensiunilor după ce Rusia și-a modificat doctrina de folosire a armamentului nuclear

HotNews.ro
China face apel la reducerea tensiunilor după ce Rusia și-a modificat doctrina de folosire a armamentului nuclear
Xi Jinping și Vladimir Putin la summitul BRICS ce a avut loc în luna octombrie în orașul rusesc Kazan, Foto: Maxim Shipenkov / AP / Profimedia

China a făcut miercuri un apel la „calm şi reţinere” după promulgarea de către preşedintele Vladimir Putin a unui decret ce extinde posibilităţile de recurgere la armamentul nuclear al Rusiei, transmite agenția AFP, citată de Agerpres.

„În circumstanţele actuale, toate părţile ar trebui să rămână calme şi să dea dovadă de reţinere, lucrând împreună prin dialog şi consultări pentru a reduce tensiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, într-o conferinţă de presă.

„Poziţia Chinei, care încurajează toate părţile să detensioneze situaţia şi să se angajeze în favoarea unei soluţionări politice a crizei ucrainene, rămâne neschimbată”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei chineze.

În a 1000-a zi a ofensivei sale contra Ucrainei, Vladimir Putin a semnat marţi un decret ce extinde posibilităţile de recurgere la arma nucleară, la scurt timp după ce Statele Unite au autorizat Kievul să folosească rachete de producţie americană cu rază lungă de acţiune ATACMS pentru a lovi în interiorul teritoriului rus.

La finalul lunii septembrie, Putin avertizase că orice atac efectuat de o ţară non-nucleară, dar susţinută de o putere ce dispune de armă atomică ar putea fi considerat drept o agresiune „comună”, ceea ce poate necesita o recurgere la arma nucleară.

Această revizuire a doctrinei nucleare ruse a fost denunţată pe scară largă de către ţările occidentale.

Amenințări de la șeful SVR

Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) de la Moscova, a amenințat mai devreme în cursul zilei de miercuri că Rusia va răspunde țărilor NATO care facilitează loviturile cu rachete cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului rusesc.

El a spus de asemenea că modificările aprobate de președintele Vladimir Putin doctrinei nucleare a Rusiei înseamnă că, în practică, Rusia nu va putea fi înfrântă pe câmpul de luptă.

„Inamicii noștri sunt forțați să recunoască că determinarea președintelui rus de a apăra ferm interesele fundamentale ale țării prin toate mijloacele posibile înseamnă un spațiu de manevră restrâns pentru Washington și Bruxelles”, a declarat Narîșkin într-un interviu acordat revistei National Defence.

„Tentativele unor aliați individuali ai NATO de a participa în facilitatea unor posibile lovituri cu rază lungă, cu arme occidentale, adânc în teritoriul rusesc nu vor scăpa nepedepsite”, a amenințat șeful SVR.

Ministerul rus al apărării a acuzat marți după-amiaza că forțele armate ucrainene au folosit în cursul nopții rachete americane ATACMS pentru a ataca teritoriul Rusiei. Informația a apărut inițial în presa ucraineană, însă Kievul a evitat să o confirme oficial.

Atacul a provocat un val de reacții furioase din partea unor înalți oficiali ruși, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând, de exemplu, că lovitura a marcat „o nouă fază a conflictului”.

Urmărește ultimele evoluții din a 1001-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro