„Chipul opoziției este acum un chip de femeie”, spune opozanta rusă Daria Serenko / Cine sunt femeile care i se opun lui Putin
Artista și activista rusă Daria Serenko, în vârstă de 30 de ani, cofondatoare a mișcării Feminist Anti-War Resistance, s-a impus ca o figură a opoziției femeilor față de războiul din Ucraina și față de regimul lui Vladimir Putin, pe care îl consideră simptomatic pentru patriarhat, potrivit AFP.
„Dictatura și războiul sunt manifestările extreme ale violenței în familie”, a declarat Daria Serenko, aflată în vizită la Toulouse, într-un interviu acordat AFP.
Exilată în Georgia și amenințată pentru angajamentul său feminist și LGBTQ, Daria Serenko a devenit militantă la o vârstă fragedă. Râzând, ea își amintește că a scris „Putin este un idiot” pe trotuar când avea șase ani și s-a implicat cu adevărat în 2014, după anexarea Crimeei.
Eliberată din închisoare în 2022, în ajunul invaziei Ucrainei de către trupele rusești, ea a co-fondat imediat mișcarea feministă de rezistență împotriva războiului (Feministskoye Antivoennoye Soprotivlenie, FAS).
Organizația, care este activă în Rusia și în alte aproximativ 20 de țări, desfășoară o varietate de acțiuni, de la postarea portretelor ucrainenilor uciși la strângerea de fonduri pentru a ajuta Ucraina sau campanii de deportare a ucrainenilor în Rusia.
„Chipul opoziției este acum un chip de femeie”
Î: Ce rol joacă femeile în opoziția față de regim?
Daria Serenko: Cele mai recente demonstrații au fost realizate de femei. Bineînțeles, în Rusia există personalități de frunte ale opoziției, precum (Alexei) Navalnîi, dar acestea sunt în închisoare. Așadar, pe teren, femeile sunt adesea cele care se mobilizează.
Chipul opoziției este acum un chip de femeie. Acest lucru este legat, de asemenea, de faptul că un bărbat, dacă este arestat în timpul unei demonstrații, poate fi imediat mobilizat și trimis pe front.
În cadrul FAS, cele mai multe dintre noi sunt femei sub 35 de ani, prezente în cel puțin 120 de orașe sau sate rusești (…) Există și alte grupuri de femei care se opun războiului, mai în vârstă sau care nu se identifică ca fiind feministe, cum ar fi grupurile de soții și mame de mobilizați care sunt în favoarea retragerii trupelor din Ucraina.
Va fi important să includem această componentă feminină în perioada post-conflict, deoarece s-a demonstrat că acordurile de pace care includ femeile durează mai mult. Dacă nu schimbăm nimic, am putea asista la apariția unui nou Putin.
Î: În opinia dumneavoastră, această rezistență trebuie să fie feministă, de ce?
Daria Serenko: În organizația noastră, avem un slogan care spune: „războiul începe acasă”: există o legătură între violența domestică și război, între violența domestică și agresiunea din altă țară. Ceea ce se întâmplă acasă este exportat în altă parte.
Presiunea războiului are, de asemenea, un impact asupra drepturilor reproductive ale femeilor.
Guvernul își vede populația ca pe o resursă în scădere. Prin urmare, a restricționat accesul la avort și dorește să forțeze femeile să aibă mai mulți copii, ideea fiind aceea de a produce viitori apărători ai patriei, în timp ce statul nostru nu are resursele necesare pentru a face acest lucru.