Sari direct la conținut

Chiriasii evacuati din casele nationalizate ar putea primi locuinta de la stat

HotNews.ro

Chiriasii care vor fi nevoiti sa paraseasca casele nationalizate si nu au un venit mai mare de 12,5 milioane de lei si nici alta locuinta sau masina ar putea primi locuinta sociala de la stat. Chiriasii se pot intelege insa si cu proprietarul pentru a ramane in locuinta contra unei chirii proportionale cu veniturile lor.

Legea, initiata de parlamentarii PSD, Victor Ponta, Daciana Sarbu si Radu Emil Moldovan, a fost aprobata miercuri cu voturile a 50 de senatori, 18 votand impotriva.

Prin intiativa legislativa propusa de PSD, chiriasii din imobilele retrocedate proprietarilor de drept vor puta fi evacuate doar daca statul le pune la dispozitie o locuinta sau se poate ajunge la un acord intre cele doua parti cu plata unei chirii adecvate.

Senatorii au introdus un amendament prin care se specifica ca de aceste prevederi beneficiaza chiriasii care dovedesc “un venit mai mic de 1.250 RON pe luna, nu detin alta locuinta, autoturism sau bunuri producatoare de fructe de peste 1.500 RON pe luna, colectii ori alte obiecte de patrimoniu care depasesc suma de 100.000 RON”.

Initial propunerea legislativa a primt raport negativ din partea comisiilor de specialitate si nici Guvernul nu a sustinut initiativa deputatilor PSD. Legea a trecut insa in plen cu 50 de voturi favorabile, 18 impotriva si 11 abtineri, insa urmeaza sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor care este forul decizional in acest caz.

De altfel, senatorii au mai adoptat miercuri o propunere legislativa de aceiasi factura, care, de aceasta data, apartine PC. Intiativa este semnata de Dan Voiculescu, Daniela Popa, Petru Calian si Bogdan Ciuca si vine in completarea ordonantei de urgenta a Guvernului privind protectia chiriasilor dinn casele nationalizate.

Legea conservatorilor prevede ca durata contractelor de inchiriere pentru chiriasii imobilelor redobandite de fostii proprietari sau de mostenitorii acestora se prelungeste pentru o perioada de maximum 3 ani de la data intrarii in vigoare a legii.

Si in cazul acestei legi adoptata de senatori , Camera Deputatilor este forul decizional.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro