Sari direct la conținut

Cinci investitii importante pentru Constanta. Ce promit candidatii: Oras subteran, locuri cu verdeată si ”Smart City”/ Reabilitarea Casinoului si problema facturilor mari la caldura – prioritate zero

HotNews.ro

Care sunt principalele cinci investitii pe care candidatii importanti la priaria Constantei le considera prioritare si pe care le-ar demara imediat daca ar fi alesi in functia de primar? HotNews.ro a stat de vorba cu principalii candidati, desi scena politica din Constanta nu a fost cuprinsa inca de clocotul care pandeste candidatii pentru primariile capitalei. O confruntare in care principalii aspiranti la sefia orasului ar putea, pentru prima oara, sa se supuna unei provocari a contrazicerilor civilizate si demne, ar fi binevenita pentru un oras inchis exercitiilor democratice timp de 15 ani.

  • Cat este bugetul orasului? In anul 2016, bugetul municipiului Constanta s-a marit cu 30%, de la 140 de milioane de euro la putin peste 180 de milioane de euro. Din aceasta suma, la sfarsitul lui 2015, aproximativ 43 de milioane de euro reprezinta excedent bugetar. In acest moment, gradul de indatorare al orasului Constanta este de 13,76% dintr-un maximum de 30% permis de lege. Procentul este echivalentul a 108 milioane de lei, suma compusa din 68 milioane de lei reprezentand valoarea unui credit obtinut de la BRD pentru cofinantarea fondurilor europene (suma necheltuita inca) si 40 de milioane de lei reprezentand valoarea biletelor la ordin emise. Din bugetul total al municipiului Constanta, suma ramasa pentru cheltuielile de dezvoltare, dupa achitarea cheltuielilor fixe, este cuprinsa intre 40 si 50 de milioane de euro. Cu acesti bani, municipalitatea poate, spre exemplu, sa demareze investitii finantate din bugetul local sau poate cofinanta proiecte europene sau guvernamentale.

Decebal Fagadau

Decebal Fagadau

Foto: info sud est

Decebal Fagadau (PSD). Strategia lui Decebal Fagadau (PSD) pentru dezvoltarea orasului puncteaza urmatoarele sectoare: dezvoltarea unor capacitati alternative de furnizare a energiei termice, transportul public, cresterea eficientei energetice, educatia si macro-proiectul „Smart City”. Candidatul PSD pentru Primaria Constanta face o prioritate din segmentul deficitar al furnizarii agentului termic si, implicit, din facturile uriase pe care constantenii le platesc in sezonul rece pentru incalzirea locuintelor. Fagadau anunta ca principale investitii sectorizarea orasului si construirea unor centrale pe gaz, avand in vedere o emisie minima de noxe, reabilitarea termica a blocurilor, reabilitarea termica si modernizarea gradinitelor, scolilor si liceelor.

Despre proiectul de sectorizare a orasului si de construire a centralelor, Fagadau sustine ca reprezinta o investitie de aproximativ 100 de milioane de euro, iar pentru realizarea acesteia primarul interimar isi propune fie sa acceseze fonduri europene, ia in calcul varianta unui parteneriat public-privat, dar se gandeste si la posibilitatea unui imprumut cu perioada de amortizare 15-20 de ani.

In ce priveste cresterea eficientei energetice, pentru perioada unui mandat, candidatul PSD spune ca ia in calcul 100 de blocuri din cele 1800 de blocuri ale Constantei. Argumentele pentru aceasta investitie constau in cresterea valorii arhitectonice a blocului si amenajarea unui aspect exterior placut al imobilelor, scaderea consumului energetic si, implicit, a emisiilor de CO2, fapt care va aduce cu sine plata unor sume mai mici pentru agentul termic si scaderea taxelor si impozitelor de la gradul energetic D sau E la A. Perioada de implementare a proiectului este preconizata la 4 ani. Valoarea acesteia se ridica la 100 de milioane de euro (pentru toate cele 1800 de blocuri ale orasului), iar ca surse de finantare Fagadau are in vedere fondurile structurale, europene si o schema de compensare prin contributia beneficiarilor, in raport cu scaderea taxelor si impozitelor.

O alta investitie din aceeasi zona vizeaza reabilitarea institutiilor de invatamant, proiect care se intersecteaza cu cel precedent, de crestere a eficientei energetice, si a carui implementare va fi posibila prin accesarea fondurilor europene. Proiectul mai cuprinde si construirea de gradinite si scoli noi, investitie sustinuta prin programele guvernamentale.

O a patra investitie a candidatului PSD urmareste infiintarea unei societati pe actiuni care sa dezvolte o politica uniforma, coerenta, de transport public in vederea diminuarii traficului rutier. Decebal Fagadau se declara un sustinator al mijloacelor de transport in comun si considera ca traseul transportului public din municipiul Constanta trebuie sa se extinda in ceea ce Fagadau numeste „zonele-dormitor” ale orasului: Agigea, Cumpana, Valu lui Traian, Ovidiu, Navodari, localitati vecine ale Constantei, care ar deveni asociati in societatea pe care ar infiintat-o impreuna cu Primaria Constanta. In cautarea unei locuinte, un numar mare de constanteni s-a refugiat in localitatile respective in perioada de apogeu a pietei imobiliare in Constanta, dar continua sa munceasca in oras. Fagadau sustine ca o astfel de investitie, incluzand innoirea parcului auto, face deja obiectul unor „discutii avansate” si ar costa intre 10 si 15 milioane de euro, implementarea proiectului ar dura 2 ani si ar putea fi sustinut prin fonduri structurale.

Candidatul PSD la Primaria Constanta a vorbit si despre un „macro-plan” de implementare a unui proiect pe care acesta l-a numit „Smart City” si care urmareste, pe termen mediu si lung, patru vectori de dezvoltare: safe city, mobility city, energy city, e-city. Pe scurt, acest plan al primarului interimar isi propune crearea unor punti intre mediul academic, diplomatic si economic si de consolidare a unei strategii comune si unitare de dezvoltare a urbei.

Vergil Chitac

Vergil Chitac

Foto: info sud est

Vergil Chitac (PNL). Viziunea lui Vergil Chitac, principalul contracandidat al actualului primar interimar, difera semnificativ comparativ cu cea a lui Decebal Fagadau. Singurul punct comun de pe lista celor doi candidati este gasirea unor solutii alternative pentru CET (centrala termoelectrica) si pentru rezolvarea problemelor din jurul furnizarii agentului termic. Candidatul liberal considera ca unul dintre motivele pentru care constantenii platesc un pret foarte mare pentru gigacalorie este reprezentat de faptul ca CET nu produce curent electric si, daca va deveni primarul Constantei, Chitac are in vedere modelul unei centrale din Oradea. Proiectul sau vizeaza construirea unor microcentrale in cartierele Constantei, iar investitia a fost aproximata de liberal la 70 de milioane de euro, bani pe care i-ar atrage prin Programul Operational Regional.

O alta investitie de pe agenda candidatului liberal este reprezentata de reabilitarea Cazinoului de pe faleza Constantei, o cladire considerata simbol a orasului. Vergil Chitac este de parere ca proiectul de restaurare nu ar depasi 10 milioane de euro si propune doua variante de implementare a acestuia: In prima varianta, acesta va consulta populatia pentru a stabili daca locuitorii orasului sunt de acord cu alocarea acestei sume din bugetul municipal si, in acest caz, tot cetatenii vor fi consultati si cu privire la amenajarea interiorului cladirii si la destinatiile spatiilor respective. In a doua varianta, candidatul liberal s-a gandit la accesarea fondurilor europene, identificand Axa 5 a POR care vizeaza valorificarea patrimoniului. In acest caz, administratia publica va intocmi proiectul si documentele necesare si va astepta deschiderea liniilor de finantare.

O a treia investitie propune infiintarea unui parc industrial aflat in managementul unei societati pe actiuni in cadrul careia Primaria Constanta sa detina pachetul majoritar si care sa implice si Zona Metropolitana a Constantei, pentru amenajarea acestuia la granita dintre oras si localitatile vecine. Prin aceasta initiativa Vergil Chitac sustine ca urmareste infiintarea locurilor de munca si dezvoltarea unui segment abandonat al Constantei: industria. Candidatul liberal propune reactivarea unor sectoare precum comertul si serviciile, dar si activarea unor segmente precum zona IT, in colaborare cu universitatile din Constanta. Tot cu privire la acest proiect, Chitac sustine ca are in plan si infiintarea unor puncte de informare in cadrul carora in special intreprinzatorii din cadrul parcului industrial ar putea primi consultanta gratuita pentru accesarea fondurilor europene. Acesta a aproximat o durata de implementare de 3 ani si o investitie initiala, intr-o prima faza a proiectului, de cel putin 10 milioane de euro. Fondurile necesare ar urma sa fie obtinute prin Axa 4 – POR, de la bugetul de stat si cel municipal.

Pe agenda prioritatilor candidatului liberal este trecuta si infiintarea unui spital municipal, cu cel putin sase sectii de specialitate. Fostul rector considera ca este mai eficienta preluarea unei cladiri deja existente decat construirea unui imobil nou, drept pentru care a identificat trei variante reprezentate de cladirile apartinand Spitalului Clinic Cai Ferate. Intr-una dintre acestea ar putea fi amenajata unitatea medicala prin care liberalul isi propune sa rezolve si problema practicii studentilor de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii „Ovidius”. Chitac isi propune o colaborare cu mediul universitar in viitorul spital municipal, iar investitia este apreciata la „cateva milioane de euro”, fondurile urmand sa fie obtinute din bugetul municipal, bugetul de stat si de la Ministerul Educatiei.

Nu in ultimul rand, Vergil Chitac isi doreste sa infiinteze o sala polivalenta, considerand ca nu este permis ca unui oras precum Constanta sa ii lipseasca o asemenea investitie. Proiectul este aproximat la 15 milioane de euro, sursa de finantare identificata este Axa 4 – POR, iar viitoarea investitie va fi destinata conferintelor, spectacolelor, evenimentelor etc. Viitoarea sala polivalenta ar urma sa beneficieze de „un manangement privat performant” care s-ar ocupa de inchirierea salii pentru ca intretinerea aceasteia sa nu devina o povara pentru bugetul primariei si ar urma sa fie amenajata in zona „Triunghi” (in spatele Garii Constanta).

Claudiu Palasz

Claudiu Palaz

Foto: info sud est

Claudiu Iorga Palaz (PMP). Inaintea enumerarii investitiilor pe care le-ar face in calitate de primar al Constantei, candidatul PMP, Claudiu Palaz, a insistat sa treaca in revista faptul ca, inaintea demararii investitiilor, primul lucru pe care l-ar face in Primaria Constanta ar fi publicarea pe site-ul institutiei a tuturor facturilor, ordinelor de plata si a altor documente referitoare la platile efectuate de administratia publica locala. Urmatorul pas ar fi anularea tuturor taxelor pe care candidatul PMP le va considera inutile si verificarea si analizarea tuturor contractelor incheiate de Primaria Constanta pentru ca, in cazul in care Palaz va considera ca sunt paguboase, acestea sa fie reziliate sau renegociate. Pe tot parcursul discutiei, fostul prefect a parut preocupat mai degraba de a face economie in urma verificarii contractelor in vigoare si de a folosi acesti bani in implementarea investitiilor, decat de atragerea fondurilor europene. Acesta considera ca din bugetul total de 180 de milioane de euro, 25% reprezinta cheltuieli inutile sau „umflate”. Printre contractele considerate paguboase, Palaz a enumerat contractul de salubrizare, de intretinere a spatiilor verzi, deszapezire, afisaj stradal etc.

Ulterior, trecand la investitii, fostul prefect vorbeste despre necesitatea infiintarii unui spital municipal, luand in calcul doua cladiri ale CFR. Intrebat fiind de costurile pe care o asemenea investitie le-ar implica, acesta a spus ca nu poti estima valoarea unui asemenea proiect, dar ca indiferent de costuri, investitia este o prioritate, iar fondurile vor veni din „orice surse de finantare”.

Apoi, Claudiu Palaz a vorbit pe indelete despre „buna gospodarire a orasului”, punctand amenajarea unor noi spatii verzi si intretinerea acestora cu apa provenita din puturile pe care le va fora in schimbul a 10.000 euro/put forat. Palaz considera ca necesarul de curent electric pentru functionarea puturilor ar costa mai putin Primaria Constanta decat plata facturii la apa catre Regia Autonoma Judeteana de Apa, daca spatiile verzi ar fi irigate cu apa provenita de la compania de apa. Tot la acest capitol, Palaz isi propune „o colectare selectiva a gunoiului, efectuata de 5-6 firme de specialitate, pe cartiere”, pentru a sparge monopolul detinut de actuala companie. In ce priveste „infrumusetarea orasului”, fostul prefect vizeaza reabilitarea termica a blocurilor (cu fonduri europene) si acordarea de facilitati fiscale pentru proprietarii cladirilor din zona veche a orasului care isi reabiliteaza fatadele imobilelor. Nu in ultimul rand, Palaz considera ca fluidizarea rapida si ieftina a traficului din Constanta, dar si lipsa locurilor de parcare, pot fi bifate in anumite zone prin reducerea spatiului verde care separa sensurile de mers (pentru amenajarea unor noi benzi de circulatie) si prin amenajarea unor parcari laterale, in locul celor „in spic”, intre trotuar si carosabil.

O alta investitie pe care o propune Palaz este reprezentata de un proiect mai vechi al acestuia de pe vremea in care era prefect, atunci cand, intr-una dintre campaniile sale, a reusit sa opreasca vanzarea Cazinoului. Acesta sustine ca daca va ajunge primar, va chema Curtea de Conturi pentru a constata nerespectarea contractului incheiat intre Primaria Constanta si firma in concesiunea careia Cazinoul s-a ruinat. Ulterior, va cere daune acestei firme iar cu banii obtinuti in urma acestui demers va reabilita Cazinoul si il va reda constantenilor sub forma unei cladiri multifunctionale care va include o sala de spectacole, un sediu pentru Biroul Arhitectilor, un restaurant amplasat exact in locul celui vechi etc.

Parcul industrial este o prioritate si pentru candidatul PMP care considera aceasta investitie „absolut necesara pentru dezvoltarea Constantei si pentru ocuparea fortei de munca disponibila”. Acesta nu are in vedere sectorul industriei grele, ci mai degraba si-a proiectat un plan pentru mici intreprinzatori si pentru afacerile de familie care ar obtine astfel si facilitati fiscale pentru a fi incurajati sa-si dezvolte businessurile.

Nu in ultimul rand, candidatul PMP isi propune infiintarea unui mijloc de transport, pe timpul verii, prin intermediul caruia turistii cazati in statiunea Mamaia vor face turul muzeelor constantene, dupa un program bine stabilit.

Candidatul PMP nu a dorit sa inainteze sume estimative pentru fiecare investitie in parte si de cele mai multe ori a ezitat sa precizeze si sursele de finantare, motivand ca nu poti face dinainte astfel de evaluari si nici nu poti anticipa sursele de venit.

Christian Gigi Chiru

Christian Gigi Chiru

Foto: info sud est

Christian Gigi Chiru (ALDE). Candidatul ALDE, Christian Gigi Chiru, isi incepe lista prioritatilor cu „urgenta zero” a Constantei: necesitatea achizitionarii cosurilor de gunoi. Aceasta, alaturi de achizitionarea mobilierului urban fac parte dintr-o investitie pe care candidatul ALDE o aproximeaza la cinci milioane de euro, bani care vor fi alocati din bugetul municipiului. In aceasta suma vor fi incluse si bancute, si stalpi de iluminat.

O alta investitie pe care si-a propus-o Christian Gigi Chiru in eventualitatea in care ar ajunge primarul Constantei este amenajarea unor centrale de cartier care vor fi amplasate in vechile puncte termice ale orasului. Acesta considera ca in proiect vor fi prinse intre 7 si 10 microcentrale care vor asigura agentul termic necesar intregului municipiu, iar valoarea investitiei va fi in jur de aproximativ 10 milioane de euro, bani care vor fi accesati din fondurile europene, iar cofinantarea va fi suportata de municipalitate.

Reabilitarea termica a blocurilor se regaseste si pe lista candidatului ALDE. Acesta vorbeste despre legislatia europeana si de obligativitatea Romaniei de a indeplini acest obiectiv. Pe de alta parte, candidatul ALDE considera, la fel ca ceilalti aspiranti la scaunul de primar, ca reabilitarea blocurilor va avea ca efect si infrumusetarea urbanistica atat de dorita de constanteni. Mai mult decat atat, facturile acestora, aferente lunilor de iarna, se vor diminua considerabil. Christian Gigi Chiru sustine ca banii necesari investitiei vor fi alocati din surse europene, iar cofinantarea nu va depasi 5 milioane de euro.

Fostul sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii sustine ca unul dintre vectorii care ii vor defini strategia de administrare a Constantei daca va ajunge primar este „dezvoltarea armonioasa a orasului”, dat fiind faptul ca „aspectul creat de constructiile haotice este de natura sa transmita un disconfort”. In 2010, pe vremea cand conducea institutia deconcentrata, candidatul ALDE a atacat in instanta Planul Urbanistic Zonal al statiunii Mamaia, iar in anul 2011 instanta a anulat PUZ prin decizie definitiva si irevocabila.

O mega-investitie pe care o propune candidatul ALDE pare mai curand rupta din filmele americane decat din realitatea Constantei urmatorilor patru ani. Acesta a inaintat un plan de decongestionare a traficului rutier prin construirea unei „lumi subterane” care va include mega-parcari subterane, spatii comerciale si lifturi, pe toata distanta bulevardelor importante ale orasului. Acesta considera ca proiectul poate fi finalizat pe perioada unui mandat, cofinantarea Primariei ar ajunge la 10 milioane de euro.

Candidatul ALDE a precizat ca toate investitiile punctate vor fi sustinute prin fonduri europene, din bugetul municipiului asigurandu-se doar cofinantarea necesara fiecarui proiect.

Nu in ultimul rand, Christian Gigi Chiru a mentionat si necesitatea reabilitarii Cazinoului de pe faleza Constantei. Candidatul ALDE a precizat ca are in vedere un plan de restaurare a acestuia, dar ca nu vrea sa dezvaluie inca despre ce este vorba. Totodata, acesta a mai precizat ca indiferent daca va castiga sau va pierde alegerile, imediat dupa campanie, va face public ineditul proiect de reabilitare a Cazinoului.

In loc de concluzii

Cei trei contracandidati ai primarului in exercitiu considera ca exista probleme referitoare la bugetul actual al municipiului Constanta, fie ca este vorba de datorii imense ale Primariei Constanta, fie de un buget nerealist, fie ca excedentul a fost colectat in urma neachitarii anumitor facturi pentru ca suma destinata cheltuielilor de dezvoltare sa fie mai mare in anul electoral 2016 si astfel sa creeze un context favorabil actualului primar interimar.

Totodata, cei trei au adus in discutie „contractele paguboase” aflate in derulare intre Primaria Constanta si diverse firme catre care au fost externalizate servicii pe o perioada lunga de timp. Acestia au vorbit despre rezilierea sau renegocierea acestor contracte.

Planurile de investitii ale celor patru candidati s-au intalnit intr-un singur punct: pretul gigacaloriei. Fiecare a identificat si propus o solutie pentru diminuarea facturilor uriase pe care o parte a constantenilor le platesc in lunile de iarna.

Totodata, de remarcat ar fi ca actualul primar interimar, alaturi de fostii candidati la Primaria Constanta din anul 2012, Christian Gigi Chiru si Claudiu Palaz, au trei puncte comune in programele electorale: reabilitarea termica a blocurilor (infrumusetarea orasului), rezolvarea problemei lipsei locurilor de parcare si a fluidizarii traficului.

Problema reabilitarii Cazinoului, tema de campanie preferata de cea mai mare parte a contracandidatilor primarului in functie din anul 2012, ramane una dintre temele preferate si in aceasta cursa. Toti cei trei contracandidati au adus in discutie restaurarea cladirii-simbol a orasului.

Doar doi dintre cei patru candidati au adus in discutie necesitatea infiintarii unui parc industrial si a unui spital municipal, ambii ghidandu-se dupa aproximativ aceleasi coordonate si identificand aceleasi oportunitati.

NOTA: Amintim ca alegerile se desfasoara intr-un singur tur de scrutin, dar ca hotararea de guvern prin care s-a stabilit ziua de 5 iunie ca fiind data alegerilor a fost contestata cu scopul de a se ridica o exceptie de neconstitutionalitate. Una din contestatii a ajuns intre timp la Curtea Constitutionala.

HotNews.ro publica o serie de articole despre candidatii la alegerile locale din mai multe orase, monitorizate in cadrul unui proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro