Sari direct la conținut

Cinci sfaturi pentru a fi sigur ca nu veti castiga un premiu Nobel

HotNews.ro
Cinci sfaturi pentru a fi sigur ca nu veti castiga un premiu Nobel

Daca sunteti femeie, sansele sa castigati un premiu Nobel sunt foarte mici. Doar 17 femei au primit aceasta distinctie din 1901, de la creearea premiillor Nobel, pana in prezent. Nici matematicienii sau persoanele nascute in Africa nu au sanse prea mari sa obtina un Nobel, informeaza Agerpres citand Le Figaro, intr-un articol care cuprinde cinci sfaturi pentru ca oricine sa fie sigur ca nu va castiga un asemenea premiu.

  • Sunteti femeie

In total, au fost acordate femeilor doua premii Nobel pentru Fizica, patru pentru Chimie si douasprezece pentru Medicina. Barbatii au primit 565 de premii pana la Premiile Nobel 2016. Asadar, o femeie nu are decat 2,9% sanse sa ia un astfel de premiu, chiar daca face parte din crema elitei stiintifice, potrivit Le Figaro.

  • Sunteti matematician

Matematicile reprezinta una dintre garantiile cvasi-absolute pentru a nu castiga un Nobel, mai arata Le Figaro, pentru ca nu exista o categorie dedicata acestei stiinte. Potrivit unor speculatii, motivul ar fi gelozia nutrita de Alfred Nobel fata de un matematician de renume cu care l-ar fi inselat sotia. Alte teorii sustin ca exista deja mai multe premii internationale care recompenseaza lucrarile matematice in Suedia, sau ca Alfred Nobel nu ar fi considerat ca aceasta stiinta poate aduce ”mari beneficii umanitatii”.

Dupa ce, in 1968, a fost adaugat pe lista premiilor si cel pentru Economie (atribuit de banca Suediei), Comitetul Nobel a decis sa nu mai fie introdusa nici o alta disciplina.

Un alt domeniu ”uitat” de Nobel este mediul, sau climatologia, care n-a reprezentat o preocupare serioasa a secolului XX.

  • V-ati nascut in Africa

Un laureat nascut in Maroc, doi in Algeria, sase in Egipt, doi in Liberia si cate unu in Nigeria, Ghana, Yemen, Kenya, Madagascar si Zimbabwe. Potrivit statisticilor, faptul de va fi nascut in Africa va ofera cele mai mici sanse la un astfel de premiu. Mai ales in cazul unei astfel de distinctii acordata pentru stiinte. Atentie, insa! In cazul Africii de Sud, noua laureati s-au nascut in aceasta tara, dintre care patru au luat un premiu pentru stiinte.

  • Ati publicat o lucrare impreuna cu mai multi cercetatori

”Valoarea unui premiu nu poate fi partajata intre mai mult de trei persoane”, dupa cum se stipuleaza in articolul 4 din regulamentul premiilor Nobel. Asadar, in general, primul semnatar al lucrarii este recompensat, eventual si al doilea, insa daca sunteti al treilea sau va numarati printre restul cercetatorilor, aveti un ”risc” din ce in ce mai mic.

  • Ati murit

Tinand cont ca din 1974, Statutul Fundatiei Nobel prevede, la articolul 4, ca lucrarea unei persoane publicata dupa ce aceasta a decedat nu va fi luata in calcul pentru premiu, faptul de a muri in acest rastimp va asigura ca nu va veti numara printre laureati…nici macar postmortem.

Inainte de 1974, mai scrie Le Figaro, doar doua premii au fost acordate cu titlu postum, lui Dag Hammarskjold (Nobelul pentru Pace, in 1961) si lui Erik Axel Karlfeldt (Nobelul pentru Literatura, in 1931). Insa, regula este valabila numai pentru anuntarea distinctiilor, nu si pentru ceremonia de decernare a acestora, din decembrie. Prudenta impune, asadar, o marja de eroare: la 3 octombrie 2011, Comitetul Nobel a anuntat ca premiul pentru Fiziologie si Medicina a fost acordat lui Ralph Steinman, insa juriul a ignorat faptul ca acesta decedase cu trei zile inainte. Procedura a fost continuata, Comitetul Nobel hotarand atunci ca decizia a fost luata cu buna intentie.

De asemenea, daca aveti sub 50 de ani, sansele pentru a castiga un Nobel sunt destul de scazute, deoarece limitele de varsta intre care se situeaza cei mai multi dintre castigatorii unui premiu Nobel sunt intre 50 si 70 de ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro