Cine este controversatul Laszlo Kover. De ce se implica FIDESZ in campania electorala din Romania
In interiorul FIDESZ, Laszlo Kover reprezinta aripa ultra-radicala, fiind apropiat ca viziune si discurs de partidul de extrema dreapta Jobbik. In Romania, Kover a sustinut si sprijinit infiintarea Partidului Civic Maghiar, al carui presedinte de onoare este, fiind in foarte bune relatii cu Sasz Jeno, liderul PCM. Kover este unul din membri fondatori ai partidului de guvernamant din Ungaria, FIDESZ. Potrivit blogului Hungarian Spectrum, Kover trece drept unul din pricipalii sfatuitori din FIDESZ ai premierului Victor Orban, un fel de eminenta cenusie in materie de strategie politica.
- Vezi in text scandalul provocat anul trecut in Sovacia de declaratiile lui Laszlo Kover, care afirmase ca Ungaria ar fi putut recurge la forta armata pentru a rezolva un diferend teritorial
- Context: Vizita lui Kover in Romania si implicara sa in campania electorala are loc pe fondul publicarii unor sondaje care raporteaza prabusirea FIDESZ si cresterea socialistilor
Sursa foto: Agerpres
Membru al Parlamentului inca din 1990, Kover (53) este in prezent presedintele paltformei Fidesz-Uniunea Civica Maghiara (platforma civica in interiorul FIDESZ). Conduce aceasta aripa in Parlament si a fost presedintele comisiei pentru securitate nationala din legislativul de la Budapesta. A fost ministru fara portofoliu insarcinat cu Serviciile Nationale de Securitate Civila (seful civil al serviciilor secrete) in primul cabinet Orban. Putin dupa a fost ales presedintele FIDESZ, o pozitie detinuta pana in mai 2001 cand a demisionat dupa revenirea lui Victor Orban in fruntea FIDESZ.
A fost ales presedinte al Parlamentului Ungariei pe 22 iulie 2010. Dupa demisia fostului presedinte Pal Schmitt din functia de presedinte al Ungariei care a avut loc in aprilie 2012 din cauza unor acuzatii de plagiat, Lazslo Kover a ocupat functia de presedinte interimar pana in 10 mai 2012.
Scandalul generat in jurul reinhumarii poetului fascist Nyiro Jozsef la Odorhei, scriitor care a condus in perioada hortysta publicatii antisemite, si acuzatiile lansate de Laszlo Kover impotriva Guvernului Ponta care s-a opus acestei actiuni reprezinta o implicare pe fata in campania electorala din Romania. In premiera, in comunitatea maghiara se afla in competitie trei formatiuni: PCM-ul lui Sasz Jeno (Partidul Civic Maghiar), PPMT-ul lui Laszlo Tokes (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania) si UDMR-ul lui Kelemen Hunor.
PCM si PPMT sunt ambele sustinute de FIDESZ, dar de aripi diferite din interiorul partidului. „Vor sa erodeze in timp UDMR si sa obtina o masa critica in randul maghiarilor”, au declarat pentru HotNews.ro surse politice din comunitatea maghiara.
„Laszlo Kover, care sustine PCM, are autonomie in interiorul FIDESZ. Premierul Victor Orban nu-l poate tine sub control. Aripa Victor Orban-Nemeth Zsolt din FIDESZ sustine PPMT-ul lui Laszlo Tokes si Toro Tibor”, au declarat pentru HotNews.ro surse politice din comunitatea maghiara.
Dar care ar fi scopul unei implicari atat de agresive in campania electorala din Romania? Pare sa fie in primul rand o implicare cu bataie mai lunga, in perspectiva alegerilor din 2014 din Ungaria. Prin acordarea dublei cetatatenii, FIDESZ spera sa castige voturile maghiarilor de peste granita, sa-si mareasca astfel bazinul electoral. Pana in prezent, conform datelor disponibile in aprilie 2012, au solicitat dubla cetatenie 250.000 de etnici maghiari din Romania iar 175.000 au depus deja juramantul.
Pe termen scurt, implicarea FIDESZ in campania electorala din Romania vizeaza slabirea UDMR. „Daca pierdem CJ Mures si primaria Satu Maru ne-au lovit simbolic. In Secuime nu au nici o sansa cei de la PCM sau PPMT”, au explicat pentru HotNews.ro surse din Uniune.
O alta posibila explicatie ar fi scaderea FIDESZ in sondaje. Potrivit unor informatii publicate in presa maghiara, ultimele sondaje de opinie indica o prabusire a sprijinului popular pentru FIDESZ de la 39% in aprilie la 32% in mai, in timp ce socialistii au castigat teren, crescand de la 25 la 31%.
Analistii citati de presa maghiara sugereaza ca anunturile guverului referitoare la noile taxe au costat procentele pierdute de FIDESZ in ultimele doua luni. In acest interval, potrvit sondajelor, a crescut si numarul nehotaratilor de la 43 la 49%. Exista si alte sondaje, potrivit unor bloguri, potrivit carora prabusirea FIDESZ n-ar fi atat de mare.
Presedintele parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, nu este la primele declaratii care au generat puternice controverse publice. Intr-un interviu acordat in iunie 2011 pentru cotidianul ceh Hopodarske, Laszlo Kover a declarat ca Ungaria ar fi putut recurge la forta militara deoarece in timpul constructiei proiectului Gabacikovo-Nagymaros (un baraj pe Dunare), Slovacia „a modificat in mod brutal frontierele”. In 1990 Ungaria a inercat sa rezolve situatia in baza legislatiei internationala, desi ar fi putut recurge forta armata, a mai spus Kover in interviu.
„Aceasta declaratie este scandaloasa. Amenintarea cu o interventie militara sau mentionarea unei interferente militare in relatiile de veciatate dintre doua tari in mod sigur nu face parte din vocabularul unor buni vecini”, a declarat in replica Richard Sulik, presedintele parlamentului slovak. Cele doua tari s-au adresat Curtii de la Haga in privinta disputei teritoriale, Slovacia castigand acest proces. Aceste declaratii au fost interpretate ca fiind o metoda de a distrage atentia de la izolarea Ungariei pe plan international si de la complicata situatie economica in care se afla. Potrivit analistilor, de fiecare data cand o tara se afla in dificultate, cand coboara standardele de trai, se apeleaza la cartea nationalista.
Laszlo Kover si-a mentinut declaratiile, presedintele Parlamentului Ungariei afirmand intr-un interviu, potrivit site-ului politics.hu, ca natiunea ungara nu poate renunta la nici una din componentele sale. Etnicii maghiari din Slovacia apartin natiunii atat in sens cultural cat si in sens spiritual, a mai spus Kover in interviul citat.
Profilului sau se adauga cateva observatii facute de blogeri maghiari. „Nu apare prea des in media, dar cand o face de obicei creaza probleme deoarece obisnuieste sa spuna lucruri scandaloase. O multime de analisti sunt convinsi ca discursul lui Kover in focul campaniei din 2002 a fost devastator pentru cauza FIDESZ”, se arata pe blogul Hungarian Spectrum care i-a realizat portretul lui Laszlo Kover.