Cine este Cosmin Marinescu, consilierul prezidential pentru probleme economice si mediul de afaceri: conferentiar universitar, coordonator al ECOL, fost consilier al ministrului de Finante in perioada Chitoiu
Noul consilier prezidential pe probleme economice si mediul de afaceri al presedintelui Klaus Iohannis- Cosmin Marinescu (38 de ani)- este conferentiar universitar si coordonator al Centrului pentru Economie si Libertate. Marinescu a coordonat programul economic al candidatului Crin Antonescu in 2009 si a fost consilier al lui Daniel Chitoiu in perioada in care acesta a fost ministru de Finante. Este autor a mai multor carti de specialitate, studii si articole. „Odata cu absolvirea facultatii, am primit propunerea profesorului Nita Dobrota, seful de atunci al Catedrei de Economie si Politici Economice, de a imbratisa cariera universitara si de a ramane in cadrul catedrei, ca asistent al domniei sale. In acest context, profesorul Dobrota mi-a devenit indrumator al tezei de doctorat” isi aminteste Marinescu.
Nascut in 29 martie 1976, in Targoviste, judetul Dambovita, Marinescu a terminat liceul in 1994, la o clasa cu profil de matematica-fizica, in cadrul Colegiului National „Mihai Viteazul” din Ploiesti. A optat apoi pentru studiul economiei, optand pentru Academia de Studii Economice. „Am luat primul pe lista examenul de admitere, in 1994, la Facultatea de Economie. In 1998, am absolvit facultatea al 4-lea din promotia mea”, mai spune proaspatul consilier prezidential.
In ultimul an de facultate, Marinescu a obtinut o bursa de studii in cadrul programului de mobilitati Erasmus. „Documentarea si redactarea lucrarii de licenta le-am realizat in cele trei luni ale stagiului desfasurat la Universite des Science et Technologies din Lille, Franta. Am promovat in cariera universitara, etapa cu etapa, cu rigoarea necesara fiecarei trepte profesionale: in 1998 am devenit preparator universitar, in 2000 asistent universitar, in 2003 lector iar din 2007 pana in prezent sunt conferentiar universitar. Domeniile de competenta care au stat la baza carierei mele universitare au fost cele definitorii pentru Catedra de Economie si Politici Economice, adica Microeconomie si Macroeconomie, dar si domeniul Economiei Institutionale. Totodata, impreuna cu dl profesor Nita Dobrota am fost coautor, pe tematica aferenta teoriei si politicii monetare, la ultimele editii ale manualului universitar al Departamentului de Economie si Politici Economice”, mai explica Marinescu.
In anul 2005 el a infiintat, in Romania, cursul universitar dedicat domeniului Institutional Economics. „Un asemenea curs dobandise un interes aparte in cele mai prestigioase universitati, mai ales dupa acordarea, in anii 1990, a catorva premii Nobel in domeniul abordarilor de economie institutionala. In teoria tranzitiei, succesul reformelor economice depinde de regulile (adica de institutiile) economiei. In 2005 am castigat si primul meu proiect de cercetare in calitate de director de proiect. Am castigat grantul in cadrul competitiei CNCSIS-AT, fiind clasat pe primul loc in ierarhia proiectelor eligibile, cu cel mai mare punctaj la nivel national”, mai spune Marinescu.
Ulterior, in 2008, lucrarea publicata ca rezultat al proiectului a fost laureata cu „Premiul III pentru literatura de specialitate economica”, din partea Asociatiei Facultatilor de Economie din Romania (AFER).
Pe fondul unei activitati publicistice si de cercetare axata pe teme definitorii pentru liberalismul economic, Mactualul consilier prezidential a infiintat in 2008, impreuna cu un grup entuziast de tineri colegi si prieteni, Centrul pentru Economie si Libertate (www.ecol.ro).
„ECOL este o initiativa educationala si de cercetare privata, menita sa promoveze cunoasterea cat mai larga a principiilor pe care se cladesc economia libera si societatea democratica. Tot aici, pe ECOL, am publicat si unele contributii didactice. Astazi, dupa mai bine de 7 ani de consecventa publicistica, ECOL a devenit una dintre cele mai generoase biblioteci virtuale de literatura economica liberala din Romania, care cuprinde inclusiv traduceri din autori de referinta pentru gandirea economica: Carl Menger, Frederic Bastiat, Richard Cantillon, Herbert Spencer, Ludwig von Mises, Friedrich Hayek, Milton Friedman, James Buchanan et”, spune Marinescu..
Activitatea sa de cercetare s-a concretizat in diverse stagii de documentare si cercetare in strainatate: Centre d’Economie de la Sorbonne – Universite de Paris (Pantheon-Sorbonne), ESCP Europe Business School, Middlesex University, London School of Economics, Institut d`Administration des Entreprises si Universite des Science et Technologies, Lille, Franta.
A publicat – in calitate de coordonator, autor si coautor- „Educatia: perspectiva economica” (2001), „Liberalizarea schimburilor economice externe” (2003), „Institutii si prosperitate. De la etica la eficienta” (2004), „Performanta in contextul Agendei Lisabona” (2006), „Economia de piata. Fundamentele institutionale ale prosperitatii” (2007), „Libertate economica si proprietate” (2011), „Capitalismul. Logica libertatii” (2012), „Costurile de tranzactie si performanta economica” (2013). In 2010 am castigat prin competitie, de pe pozitia a 6-a in clasamentul cercetatorilor admisi, proiectul de cercetare postdoctorala desfasurat in cadrul Institutului National de Cercetari Economice „Costin C. Kiritescu” al Academiei Romane.
„Am avut ocazia sa colaborez cu dl Academician Aurel Iancu, in contextul in care si domnia sa si-a axat preocuparile stiintifice asupra economiei institutionale. In 2012, in cadrul aceluiasi proiect POSDRU, am beneficiat de sansa speciala de a fi invitat de catre profesorul Claude Menard, pentru un stagiu de cercetare la Centre d’Economie de la Sorbonne.
In ultimii ani, prezenta mea in spatiul public a constat in publicarea unor interviuri si articole, pe subiecte de actualitate din sfera politicilor economice. Ziarul Financiar, Hotnews, Bursa, Contributors sunt principalele platforme unde ideile si analizele mele au cautat sa contribuie la dezbaterea de idei din domeniul economic”, conchide Cosmin Marinescu.
Actualul consilier prezidential a fost acuzat de plagiat in luna noiembrie, Marinescu demontand aceste acuzatii intr-un articol publicat pe site-ul Contributors.