Sari direct la conținut

Cine sunt cele sase personaje mai putin cunoscute ale guvernului din umbra prezentat de Crin Antonescu

Echipa prezentata, joi seara, de presedintele PNL, Crin Antonescu, drept „guvernul din umbra” este formata din 11 ministri. Varianta cu care liberalii ar intra la guvernare cuprinde pe langa numele deja cunoscute in politica, sase persoane mai putin vizibile: generalul Corneliu Dobritoiu, propus la ministerul Apararii, fostul consilier personal al lui Antonescu -Eduard Helvig, propus la Transporturi, academicianul si medicul Victor Voicu propus la Sanatate, expertul in macroeconomie Claudiu Doltu propus la Finante , doctorul in drept Radu Catana la ministerul Justitiei si profesorul universitar Aurelian Penescu la Agricultura.

Victor Voicu

Victor Voicu

Foto: AGERPRES

Victor Voicu, propus ministru al Sanatatii, (71 de ani) este academician, medic si a fost acuzat de presa in 2004 ca, in calitate de presedinte al Consiliului Stiintific din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului, a favorizat firma sotiei sale acordandu-i exclusivitate la producerea medicamentelor de succes. In 2006 a castigat milioane de euro din vanzarea actiunilor de la compania farmaceutica LaborMed.

Conform CV-ului, in 2001 Voicu a detinut functia de secretar general al Academiei Romane, iar in perioada 2002 si 2006 a fost secretar general al Academiei Romane. A detinut de-a lungul timpului functia de sef al Catedrei de Farmacologie Clinica, Toxicologie si Psihofarmacologie, la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si functia de presedinte al Consiliului Stiiitific al Agentiei Nationale a Medicamentului. In 2006 si 2010, Victor Voicu a candidat la sefia Academiei Romane, insa a pierdut.

Potrivit cotidianului Curierul National, in 2003, Victor Voicu era eliberat din functia de presedinte al Comisiei de Transparenta pe care o detinea in Ministerul Sanatatii. In urma unei anchete a Autoritatii Nationale de Control, autoritatile au descoperit ca „Voicu se afla in conflict de interese cu functia sa publica intrucat sotia sa, Marilena Jiquidi, era membru in Consiliul de Administratie al SC Labormed Pharma SA Bucuresti si detinea 26 la suta din actiunile acestei societati, al carei obiect de activitate este productia de medicamente„.

Potrivit publicatiei citate, „Victor Voicu a fost singurul oficial incompatibil din Ministerul Sanatatii care nu si-a inaintat demisia din proprie initiativa”, la sugestia ministrului de atunci al Sanatatii, Ionel Blanculescu. Detalii aici

In 2004, cotidianul Adevarul scria ca „Victor Voicu a acordat o treime din exclusivitati la producerea medicamentelor de succes firmei sotiei”. Presedinte al Consiliului Stiintific din cadrul Agentiei Nationale a Medicamentului, acesta ar fi favorizat firma Labormed Pharma SA, in care sotia sa, Marilena Jiquidi, detine 26 la suta din actiuni si un fotoliu in Consiliul de Administratie. In replica, Voicu a explicat atunci ca intotdeauna paraseste sala de sedinte atunci cand Consiliul Stiintific dezbate solicitarile venite din partea firmei Labormed Pharma, asa cum ii cere legea. Detalii aici

In 2008, Victor Voicu „a vandut alaturi de alti parteneri afacerea LaborMed fondului de investitii Advent International pentru 123 mil. euro”, scrie Ziarul Financiar. Intr-un material dedicat antreprenorilor romani care au castigat milioane de euro din vanzarea companiilor farmaceutice, Voicu este prezentat ca unul dintre fondatorii LaborMed, care detinea, prin sotia sa, 26,13% dintre actiunile companiei. Tranzactia incheiata in 2008 este una „de talie mare in industria farmaceutica” si i-ar fi adus aproximativ 30 de milioane de euro. Detalii aici

Corneliu Dobritoiu

Corneliu Dobritoiu

Foto: AGERPRES

Corneliu Dobritoiu, propus la ministerul Apararii, este militar de cariera, fost secretar de stat tot la aparare in Guvernul Tariceanu si implicat in scandalul locuintelor de serviciu, cumparate de MAPN.

Potrivit CV-ului sau, in 2000 este decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler de catre presedintele Romaniei Emil Constantinescu.

In perioada 2000-2004 este numit Sef al Directiei Integrare Euro-Atlantica si Relatii Militare Internationale din MApN. Dupa 2004 Loctiitor al Secretarului de Stat al MApN si sef al Departamentului de Integrare Euro-Atlantica si Politica de Aparare.

In 2006, este inaintat la gradul de general-locotenent si trecut in rezerva printr-un decret semnat de presedintele Traian Basescu. In acelasi an este numit in functia de Secretar de stat si sef al Departamentului pentru politica de aparare din cadrul MApN.

Dupa ce ministrul Apararii Teodor Atanasiu este suspendat din functie de catre Traian Basescu, preia timp de o luna functia de loctiitor al ministrului apararii nationale.

Potrivit cotidianului Gandul, in 2007 Dobritoiu a fost implicat intr-un scandal mediatic, fiind catalogat de presa ca tunar de elita pentru ca si-ar cumparat in anul 2005 un apartament de serviciu de 115 mp sub valoarea pietei. Potrivit cotidianului Gandul, Corneliu Dobritoiu si-a cumparat in anul 2005 apartamentul de serviciu de 115 metri patrati intr-o zona centrala a Capitalei cu 27.000 de euro, desi pe piata imobiliara o astfel de locuinta ar fi valorat 150.000 de euro.

Aceasta tranzactie s-a perfectat desi conform declaratiei sale de avere, Dobritoiu mai detinea o casa de vacanta din 2004. Legea privind vanzarea locuintelor de serviciu din aparare, ordine publica si securitate nationala, interzice cumpararea apartamentelor de catre persoanele care detin in proprietate, ele sau sotul, o locuinta proprietate personala. Detalii aici

In prezent, are gradul de general-locotenent in rezerva. Este din anul 2006 membru al Partidului National Liberal.

Eduard Hellvig,propus la ministerul Transporturilor, (36 de ani) a fost parlamentar si europarlamentar PC, a trecut in 2008 la PNL si a detinut functia de consilier personal al lui Crin Antonescu.

Potrivit CV-ului sau, este absolvent al specializarii Stiinte Politice din cadrul Facultatii de Stiinte Politice si Administratie Publica, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca (1997), Hellvig a urmat studii post-universitare in domeniul securitatii si apararii (Colegiul National de Aparare, Universitatea Carol I, Bucuresti, 2005-2006 si Centrul European de Studii de Securitate George C. Marshall.

Hellvig a detinut in perioada 2001-2003 director general al Institutului de Studii Sociale, Bucuresti. A fost deputat PC in mandatul 2004-2008 si europarlamentar pe o perioada de 5 luni. Dupa ce a pierdut nominalizarea pe un post eligibil de europarlamentar, paraseste barca conservatorilor si trece la PNL.

In 2008 candideaza din partea PNL Oradea la alegerile parlamentare dar pierde. Devine consilierul personal al presedintelui PNL, Crin Antonescu. Dupa ce Antonesu pierde alegerile prezidentiale din 2009, Hellvig se retrage la Oradea. Detalii aici

Din 2009, este Doctor in Stiinte Politice al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Bucuresti.

Claudiu Doltu

Claudiu Doltu

Foto: AGERPRES

Claudiu Doltu, propus la ministerul Finantelor, (42 de ani) este doctor in economie, fost consilier al presedintelui Emil Constantinescu si fost secretar de stat in ministerul Finantelor pe timpul guvernarii Tariceanu.

Conform CV-ului sau de la Institutul de Studii diplomatice, Doltu este profesor universitar la Catedra de Economie si Politici Economice (ASE) unde preda cursuri de Macroeconomie, Economie Monetara si Economia Integrarii Monetare. In perioada 1999-2000 a fost consilier cu rangul de secretar de Stat in cadrul Presedintiei Romaniei, iar in perioada 2001-2003 a fost Consilier al Guvernatorului BNR. In Guvernul Tariceanu a detinut functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului de Afaceri Externe apoi secretar de stat in Ministerul Finantelor. Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a numit in 2006 in functia de reprezentant al Romaniei la Banca Mondiala.

In 2009, numele sau a fost vehiculat ca propunere pentru portofoliul Ministerului Finantelor, in cabinetul Lucian Croitoru. Detalii aici

Radu Catana, propus pentru ministerul Justitiei, este doctor in drept si unul dintre cei mai bogati reprezentanti ai Universitatii Babes Bolyai din Cluj. Potrivit CV-ului sau, este conferentiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca si Cancelar General al aceleiasi Universitatii. Este membru al Baroului de avocati Cluj-Napoca.

Potrivit site-ului citynews.ro, Radu Catana, cancelarul general al UBB, este unul dintre cei mai bogati reprezentanti ai universitatii. Potrivit declaratiei de avere, Catana detine doua terenuri in Floresti si Cluj-Napoca, o casa de 80 de metri patrati si un apartament de 83 de metri patrati, ambele in Cluj-Napoca.

Pe langa acestea, el detine o masina Renault Clio si un Volvo XC 90, la pretul de magazin de peste 35.000 de euro. Radu Catana detine si doua conturi bancare de peste 210.000 de lei si are actiuni la Banca Transilvania, BRD si SIF 3, in valoare de peste 63.000 de lei. Cat priveste datoriile, cancelarul general are un imprumut la BancPost, in valoare de 92.000 de euro, cu data scadenta in 2031. Detalii aici

Aurelian Penescu, propus pentru functia de ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, este profesor universitar doctor la Facultatea de Agricultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti. Potrivit CV-ului sau, este si membru al Comisiei pentru Audit Didactic si al Comisiei pentru Audit Cercetare Stiintifica. Totodata Penescu este presedinte al Comisiei pentru Audit Administrativ-Managerial in cadrul aceleiasi universitati. Numele lui Penescu apare si in cadrul firmei Agro International SRL – firma romaneasca distribuitoare de produse chimice pentru agricultura si de cereale. Detalii aici

Nominalizarile pentru celelate cinci functii din Guvern sunt politicieni deja consacrati.

  • La Ministerul Afacerilor Externe, liberalii merg pe mana lui Teodor Melescanu, fost ministru de Externe in Guvernul Vacaroiu, ministru Apararii in Guvernul Tariceanu II, in prezent senator PNL.
  • La Ministerul Muncii a fost nominalizata Mariana Campeanu. Fost ministru al Muncii in Guvernul Tariceanu, a pierdut in 2008 alegerile parlamentare si urmeaza sa candideze pe un post de deputat din partea PNL la Hunedoara, dupa ce locul a devenit vacant dupa moartea deputatului Ioan Timis.
  • Actorul si senatorul PNL, Mircea Diaconu, a fost propus pentru ministerul Culturii. Diaconu este cunoscut ca apropiat al presedintelui PNL, dupa ce acesta l-a sustinut pentru functia de vicepresedinte al PNL.
  • Pentru Ministerul Educatiei a fost propus Andrei Marga. Fost ministru al Educatiei in vremea guvernarii CDR, fost presedinte al PNTCD, a intrat in PNL. Marga este doctor in filosofie si laureat al premiului Herder.
  • Victor Paul Dobre propus pentru Ministerul Administratiei si Internelor a fost secretar de stat in Guvernul Tariceanu. Este deputat de Galati, membru PNL din 1991 si fost membru PCR inainte de ’89.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro