Sari direct la conținut

Cine sunt "profesorii remarcabili" in fata carora si-a sustinut Ponta teza de doctorat in 2003: Avocatul Poporului, presedintele Curtii Constitutionale, 'Parintele Constitutiei' si presedintele Curtii de Conturi de la acea vreme

HotNews.ro
Profesorii in prezenta carora a prezentat Ponta doctoratul, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Profesorii in prezenta carora a prezentat Ponta doctoratul, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Prim-ministrul Victor Ponta si-a sustinut pe 1 aprilie 2003 teza de doctorat „in prezenta unor profesori remarcabili: prof. dr. Ioan Muraru, prof. dr. Nicolae Popa, prof. dr. Emil Molcut, prof. dr. Antonie Iorgovan, prof. dr. Dan Drosu Saguna” – se arata in raportul final al Consiliului National de Etica, prin care institutia a decis ca Victor Ponta nu poate fi acuzat de plagiat. Vezi in articol CV-urile profesorilor „remarcabili” si ce functii detineau acestia la momentul sustinerii doctoratului de catre Ponta.

Prof. dr. Ioan Muraru – In 2003 era Avocatul Poporului

Avocatul Poporului, Ioan Muraru

Avocatul Poporului, Ioan Muraru

Foto: AGERPRES

Ioan Muraru a fost Avocatul Poporului in perioada 2001 – 2011, ales de catre Senatul Romaniei si reales de catre Parlament, potrivit propriului CV. Din 1995 este profesor la Universitatea Nicolae Titulescu, in 1991 – 2008 a fost profesor universitar la Universitatea din Bucuresti, a fost membru al senatului UB pana in 2008, in perioada 1992 – 1996 si 2004 – 2008 a fost sef al Catedrei de Drept Public, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Din 1990 este conducator stiintific la doctorat, Drept constitutional, Facultatea de Drept. In 2002 – 2003 a fost membru in Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei Romaniei.

In 1992 – 1998 a fost judecator la Curtea Constitutionala, iar in 1995 – 1998 a fost presedintele Curtii Constitutionale. In 1990 – 1991 a fost membru (expert) in Comisia parlamentara pentru redactarea proiectului Constitutiei Romaniei.

Ioan Muraru a fost membru in Comisia constitutionala a Consiliului Frontului Salvarii Nationale (1989 – 1990), participand la elaborarea unor acte normative precum Legea electorala din anul 1990. A fost si secretar stiintific la Ministerul Invatamantului in 1972 – 1973, 1980 – 1981.

Vezi aici CV Ioan Muraru

In 2008, Ioan Muraru – Avocat al Poporului – a sustinut desfiintarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in termeni de „eliminarea acestui venin anticonstitutional”, scria HotNews.ro. In 2010, Kamikaze scria ca Ioan Muraru, aflat la final de mandat la sefia institutiei Avocatul Poporului, a convins mai multi parlamentari sa semneze un proiect de lege prin care pensia Avocatului Poporului crestea „de aproximativ cinci ori”.

Prof. dr. Nicolae Popa – In 2003 era presedintele Curtii Constitutionale

Nicolae Popa

Nicolae Popa

Foto: Agerpres

Nicolae Popa a fost consilier prezidential pentru probleme legislative si juridice in perioada 1993 – 1996, cand presedinte era Ion Iliescu. In perioada 1996 – 2004 a fost judecator la Curtea Constitutionala, iar in 2001 – 2004 a fost presedintele Curtii Constitutionale a Romaniei.

A fost presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ) in perioada 2004 – 2009.

In 2000 Nicolae Popa a fost decorat cu Ordinul National ‘Pentru Merit’ in Grad de Mare Cruce.

Vezi aici CV Nicolae Popa

In 1996 – 2005 a fost decan al Facultatii de Drept, Universitatea Nicolae Titulescu, iar in 1987 – 1993 a fost prodecanul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Prof. dr. Dan Drosu Saguna – In 2003 era Presedintele Curtii de Conturi

Dan Drosu Saguna

Dan Drosu Saguna

Foto: Agerpres

Dan Drosu Saguna este profesor universitar titular la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative de la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir”, din 2008, unde este si director program master. Este si profesor la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, precum si la Universitatea „Titu Maiorescu”.

In perioada 2002 – 2008 a fost presedintele Curtii de Conturi a Romaniei.

In perioada 1999 – 2002 a fost presedinte al Sectiei Jurisdictionale a Curtii de Conturi a Romaniei. In 1993 – 1999 a fost consilier de conturi la Curtea de Conturi.

Vezi aici CV Dan Drosu Saguna

Prof. dr. Emil Molcut

Emil Molcut 1

Emil Molcut 1

Foto: Facebook

Emil Molcut a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in anul 1961. In anul 1978 a absolvit cursurile scolii doctorale din cadrul Universitatii din Bucuresti, obtinand titlul de doctor, potrivit site-ului Universitatii Nicolae Titulescu din Bucuresti. Isi incepe activitatea didactica in 1961, in cadrul Universitatii din Bucuresti, iar in 1992 obtine titlul de profesor universitar doctor.

Lucreaza la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii ‘Titu Maiorescu’ ca titular si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii „Nicolae Titulescu” ca asociat in cadrul Catedrei de stiinte penale si drept public.

Prof. dr. Antonie Iorgovan – supranumit „Parintele Constitutiei”

Antonie Iorgovan

Antonie Iorgovan

Foto: Agerpres

Antonie Iorgovan a absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti, in 1982 a facut cursuri de specializare in Salzburg. A devenit cadru didactic la Universitatea din Bucuresti in 1972 si avocat pledant in 1996.

A intrat in Parlament ca independent dupa alegerile din 20 mai 1990 si a activat in cadrul grupului PNL. A fost presedinte al Comisiei de redactare a proiectului de Constitutie a Romaniei, fiind supranumit „Parintele Constitutiei”.

In 1992 a demisionat din Parlament pentru a deveni judecator la Curtea Constitutionala, post pe care l-a parasit in 1996. In perioada 1996-1998 a fost presedinte al Miscarii Ecologiste din Romania, nereusind sa ocupe un nou fotoliu de parlamentar.

In 1998 a devenit membru PDSR, devenind din nou parlamentar in 2000. A fost autorul mai multor cursuri de Drept administrativ, al unui curs de Drept Constitutional, al ‘Tratatului de drept administrativ’ aparut in 2002, coautor al Constitutiei din 2004, a publicat peste 50 de studii semnificative in revistele de specialitate juridica din tara si strainatate, a editat 8 monografii.

S-a stins din viata in octombrie 2007, la o clinica din Viena, in urma unui stop cardio-respirator pe fondul unui cancer de pancreas.

Victor Ponta a obtinut titlul de doctor cu distinctia „Summa Cum Laude”. Vezi cine sunt membrii comisiei care in 2003 i-au evaluat lucrarea

Amintim ca, pentru aceasta teza de doctorat, Victor Ponta a obtinut calificativul „Foarte Bine” si distinctia „Summa Cum Laude” – cea mai mare distinctie pe care o poate primi o teza de doctorat, au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti. Din comisia care a evaluat in 2003 aceasta teza de doctorat si a propus acordarea titlului de doctor lui Victor Ponta cu „Summa Cum Laude” face parte si Gabriel Oprea, fost ministru PSD si UNPR, Ciobanu Viorel Mihai – care la acea vreme era decanul Facultatii de Drept la Universitatea din Bucuresti, Adrian Nastase – care era premier la acea vreme si care era in acelasi timp si conducatorul de doctorat al lui Victor Ponta, Raluca Besteliu – care era sef al Catedrei de Drept public a Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, Mitrache Constantin – care era prodecan al Facultatii de Drept si Gabriel Oprea care pe atunci era ministru delegat pentru Administratia Publica.

Care erau procedurile de sustinere a unei teze de doctorat in 2003

Potrivit procedurilor din 2003, doctoratul era evaluat de o comisie de specialistiaprobata de senatul institutiei de invatamant superior organizatoare. Legea 84/1995, in vigoare la data sustinerii doctoratului de catre Victor Ponta, prevedea ca aceasta „comisie este alcatuita dintr-un presedinte, conducatorul de doctorat si din trei referenti oficiali, specialisti cu activitate stiintifica deosebita, cu titlu de doctor in domeniu”. Cei cinci specialisti din aceasta comisie au fost Ciobanu Viorel, Adrian Nastase, Raluca Besteliu, Mitrache Constantin si Gabriel Oprea.

Potrivit Hotararii de Guvern nr. 37 din 1999 care stabilea la acea vreme organizarea si desfasurarea doctoratului, „sustinerea publica a tezei de doctorat se constituie intr-o dezbatere stiintifica si de creatie, la care participa doctorandul, membrii comisiei si specialistii aflati in sala”.

„Pe baza celor constatate in timpul sustinerii publice a tezei de doctorat, comisia evalueaza si delibereaza asupra calificativului pe care urmeaza sa il acorde tezei de doctorat. Calificativele care pot fi acordate sunt: „foarte bine”, „bine” si, respectiv, „satisfacator” – mai prevedea legislatia de la acea vreme.

Procedura de acordare a titlului de doctor:

Hotararea comisiei pentru sustinerea tezei de doctorat de a se conferi titlul stiintific de doctor (adica decizia celor cinci: Ciobanu, Nastase, Besteliu, Constantin si Oprea) se inainteaza conducerii Scolii Doctorale (adica rectorului Universitatii Bucuresti de la acea vreme, prof. Ioan Mihailescu), in vederea acordarii titlului stiintific de doctor.

Dupa ce rectorul acorda titlul de doctor, Dosarul de doctorat si un exemplar al Tezei de doctorat era trimis la Ministerul Educatiei pentru confirmarea de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a titlului de doctor propus. In final, conferirea titlului stiintific de doctor se facea prin ordin al ministrului educatiei nationale, la propunerea CNATDCU.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro