Sari direct la conținut

Cine va fi președintele PDL? (II)

Contributors.ro
Miron Damian, Foto: Contributors.ro
Miron Damian, Foto: Contributors.ro

Teza articolului precedent era că victoria proaspătă și categorică a dlui Boc în competiția cu Vasile Blaga nu însemna automat că el va rămâne șeful partidului său, în sensul efectiv al termenului. Scriam acolo că dl Boc riscă să fie președinte de partid doar cu numele în cazul în care renunță la postul de premier. Asta pentru că nu va putea fi locomotivă electorală și va trebui să secondeze, de facto, pe cel care îi va lua locul la palatul Victoria.

Discuțiile despre înlocuirea dlui Boc cu un tehnocrat au început imediat după terminarea Convenției, ”sursele” vorbesc de dezbateri și în partid și cu șeful statului; se vorbește, de asemenea (tot neoficial), că dl Boc ar fi făcut o înțelegere cu președintele Băsescu, și că ar fi urmat să-și dea demisia imediat după obținerea mandatului de președinte al partidului. Cu toate astea, dezbaterile par să fi ajuns la o concluzie: dl Boc va continua să ocupe postul de premier. Deși sunt sigur că e o concluzie temporară (înlocuirea dlui Boc din fruntea guvernului va rămâne ”pe masă”) ea reprezintă un succes pentru premier, o primă dificultate depășită.

Care ar putea fi explicația? Eu văd două. Noua echipă de conducere a PDL nu dorește să fie departe de resursele guvernării; iar dl Boc, oferind posturi taberei adverse, a lărgit baza de susținere a acestei echipe, prin urmare și suportul în partid pentru păstrarea șefiei guvernului. (Trocul ăsta n-a fost fără pierderi, a dus la îndepărtarea unor oameni apropiați dlui Boc, așa cum notează depreciativ dl Lăzăroiu).

A doua explicație e că dl Boc a fost sprijinit, în partid, de cei rămași în jurul dlui Blaga. Acest sprijin poate să pară surprinzător, dar nu este. Dacă recitiți articolul trecut, există acolo o variantă, o posibilitate de desfășurare a evenimentelor în care dl Blaga revine în cărți pentru conducerea PDL: un eventual eșec al PDL/guvernului condus de dl Boc. Să explic. În clipa în care un tehnocrat ajunge la palatul Victoria, el poate fi și locomotiva dar și țapul ispășitor. Dacă se va dovedi popular, el va fi noua vedetă a partidului, el și președintele Băsescu, cel care l-a ales și l-a susținut. Iar dacă PDL va continua să scadă în sondaje tehnocratul respectiv va fi pus pe făraș, dl Boc păstrându-și președinția partidului. Dl Blaga nu are în acest scenariu nicio șansă. În schimb, dacă dl Boc rămâne premier, atunci va trebui să dea socoteală pentru scăderea partidului în sondaje, și eventual pentru un eșec și mai categoric, mă refer la pierderea majorității parlamentare. Un astfel de eșec i-ar face poziția în partid foarte greu de menținut, și lui și echipei sale. Nu văd cine ar putea să ocupe vidul de putere decât perdanții convenției de duminică.

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro