Sari direct la conținut

Ciocnirea iminentă a trupelor Phenianului cu cele ale Kievului îl irită pe Zelenski: „Ucraina va fi forțată să lupte împotriva Coreei de Nord în Europa”

HotNews.ro
Ciocnirea iminentă a trupelor Phenianului cu cele ale Kievului îl irită pe Zelenski: „Ucraina va fi forțată să lupte împotriva Coreei de Nord în Europa”
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în fața unui avion de luptă F-16, în timpul unei ceremonii organizate pentru a marca Ziua Forțelor Aeriene Ucrainene, într-o locație care nu a fost dezvăluită, pe 4 august 2024. Sursa foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat sâmbătă un apel către partenerii internaționali ai Kievului să pună mai multă presiune asupra Rusiei și să ofere un sprijin mai mare Ucrainei, invocând probabila intrare în război, în următoarele zile, a trupelor nord-coreene împotriva forțelor ucrainene, scrie Ukrainska Pravda.

„Fiecare zi de război dovedește că Moscova este hotărâtă să își continue agresiunea. Ei (rușii – n.r.) nu vor altceva. Și de aceea încearcă să își crească producția de arme, de aceea ocolesc sancțiunile. Și de aceea consideră din ce în ce mai mult Coreea de Nord un aliat, iar soldații lor ar putea fi pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei în orice moment. Ucraina va fi de fapt forțată să lupte împotriva Coreei de Nord în Europa”, a afirmat liderul de la Kiev, în discursul său video de sâmbătă seară adresat națiunii.

„Acestea sunt condițiile în care lipsa unor decizii mai ferme din partea partenerilor de a sprijini Ucraina nu face decât să-l încurajeze pe (președintele rus Vladimir) Putin să investească și mai mult în teroare”, a continuat el.

„Lumea poate opri desfășurarea războiului. Abstracțiile și cuvintele nu sunt suficiente. Sunt necesare măsuri concrete. Am prevăzut toate aceste măsuri în Planul de Victorie. Aceste măsuri îi vor împiedica pe autorii războiului să devină și mai agresivi. Ne așteptăm la o presiune mai mare asupra Rusiei. Ne așteptăm la mai mult sprijin pentru Ucraina. Ceea ce va fi corect”, a adăugat Zelenski.

Președintele ucrainean a mai afirmat în mesajul său că săptămâna următoare va fi o perioadă de „muncă foarte activă cu partenerii, pentru sprijinirea soldaților noștri de pe front și de dragul strategiei noastre de a forța Rusia să pună capăt războiului”.

„Ne pregătim (să anunțăm) semnale importante de sprijin (pentru Ucraina)”, a precizat Zelenski.

Pe 8 octombrie, Ministerul sud-coreean al Apărării a transmis că este probabil ca Phenianul să trimită o parte din forțele sale armate regulate pentru a sprijini Rusia pe front, împotriva Ucraine.

Președintele Zelenski a susținut, pe 13 octombrie, că Phenianul furnizează Rusiei nu numai arme, ci și efective militare, și a solicitat partenerilor să sporească ajutorul pentru Ucraina.

Ulterior, el a afirmat că Rusia intenționează să implice aproximativ 10.000 de soldați din Coreea de Nord în război.

Pe 18 octombrie, generalul Kirilo Budanov, șeful spionajului militar ucrainean, a confirmat că aproximativ 11.000 de infanteriști nord-coreeni sunt în prezent în curs de instruire în estul Rusiei. Aceștia vor fi pregătiți să ia parte la acțiuni de luptă împotriva Ucrainei începând cu data de 1 noiembrie, conform lui Budanov.

Miercuri, serviciile secrete sud-coreene au anunțat că Phenianul a trimis 3.000 de soldați în Rusia pentru a sprijini forțele Moscovei în conflictul lor împotriva Ucrainei și că, de asemenea, încearcă să izoleze, într-un anumit loc, familiile soldaților selectați, pentru a preveni răspândirea informațiilor.

Presa sud-coreeană a relatat pe 22 octombrie că Phenianul a trimis și piloți capabili să opereze avioane de război rusești.

Vineri, agenția ucraineană de informații militare (HUR) a susținut că Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali, pentru a participa la luptele din regiunea Kursk. Primele apariții ale soldaților nord-coreeni la o bază din Rusia ar fi fost înregistrate pe data de 23 octombrie.

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia şi-au exprimat vineri„îngrijorările profunde” cu privire la prezenţa unor trupe nord-coreene în Rusia.

Cele trei țări „şi-au exprimat îngrijorări profunde cu privire la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia, potenţial pentru utilizarea lor pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby.

Tot vineri, Coreea de Nord a afirmat că trimiterea de trupe în Rusia „ar respecta dreptul internaţional” în cazul în care o astfel de acţiune ar avea loc, conform unei declaraţii a Ministerului său de Externe, prima a regimului de la Phenian despre desfăşurarea militară nord-coreeană despre care se presupune că ar fi destinată frontului din Ucraina.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro