Sari direct la conținut

„Batalionul K”. Misiunea crucială identificată de spionajul ucrainean în rândul soldaților nord-coreeni care luptă alături de ruși

HotNews.ro
„Batalionul K”. Misiunea crucială identificată de spionajul ucrainean în rândul soldaților nord-coreeni care luptă alături de ruși
Această fotografie realizată pe 11 septembrie 2024 și publicată de Agenția Centrală de Știri Coreeană (KCNA) arată soldați care se antrenează la o bază a forțelor armate pentru operațiuni speciale din cadrul Armatei Populare Coreene (KPA), într-o locație nedezvăluită din Coreea de Nord. Sursa: STR / AFP / Profimedia

Autoritățile ruse intenționează să desemneze un traducător la fiecare grup de 30 de soldați nord-coreeni, pentru o mai bună coordonare a acestora cu trupele ruse pe câmpul de luptă, a anunțat agenția de informații militare a Ucrainei vineri, citând o conversație interceptată între membrii unei brigăzi ruse din regiunea de graniță Kursk, scrie The Kyiv Independent.

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali, pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei, susține agenția ucraineană de informații militare (HUR). Primele apariții ale soldaților nord-coreeni la o bază din Rusia ar fi fost înregistrate pe data de 23 octombrie.

Moscova intenționează să trimită primii soldați nord-coreeni într-o zonă de luptă în perioada imediat următoare, mai exact pe 27-28 octombrie, a afirmat anterior în cursul zilei de vineri președintele Volodimir Zelenski.

În conversațiile interceptate, armata rusă se referă la soldații nord-coreeni ca la „Batalionul K”, potrivit HUR.

În afară de translator, trei soldați ruși vor fi desemnați pentru fiecare grup de 30 de luptători nord-coreeni. Cu toate acestea, în armata rusă persistă îndoieli cu privire la posibilitatea de a pune în practică acest lucru.

Coreea de Nord a negat până acum informațiile privind prezența trupelor sale în Rusia, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a oferit un răspuns evaziv. Nici președintele Vladimir Putin nu a negat informația.

O sursă din serviciile de informații militare a declarat pentru The Kyiv Independent, pe 21 octombrie, că autoritățile ruse au reținut 18 soldați nord-coreeni care și-au abandonat pozițiile în regiunea Kursk. De asemenea, au apărut imagini video care ar arăta trupe nord-coreene într-o tabără rusă de antrenament militar. Aceste informații nu au putut fi verificate în mod independent.

Presa sud-coreeană a relatat pe 22 octombrie că Phenianul a trimis piloți capabili să opereze avioane de război rusești, pentru a lua parte la conflictul din Ucraina.

Agenția sud-coreeană de presă Yonhap a scris, de asemenea, că Seulul ia în considerare trimiterea de personal militar în Ucraina pentru a monitoriza trupele trimise de Phenian.

Casa Albă: SUA, Japonia şi Coreea de Sud, profund îngrijorate de prezența soldaților nord-coreeni în Rusia

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia şi-au exprimat vineri „îngrijorări profunde” cu privire la prezenţa unor trupe nord-coreene în Rusia, notează AFP.

Acestea „şi-au exprimat îngrijorări profunde cu privire la desfăşurarea de trupe nord-coreene în Rusia, potenţial pentru utilizarea lor pe câmpul de luptă împotriva Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby.

Phenianul afirmă că desfăşurarea de trupe în Rusia „ar respecta dreptul internaţional”

Coreea de Nord a afirmat vineri că trimiterea de trupe în Rusia „ar respecta dreptul internaţional” în cazul în care o astfel de acţiune ar avea loc, conform unei declaraţii a Ministerului său de Externe, prima a regimului de la Phenian despre desfăşurarea militară nord-coreeană despre care se presupune că ar fi destinată frontului din Ucraina, scriu agențiile EFE și Agerpres.

„Dacă se întâmplă ceva de genul a ceea ce se vorbeşte în mass-media internaţionale, cred că ar fi o acţiune care respectă normele juridice internaţionale”, a declarat Kim Jong-gyu, viceministrul de Externe responsabil cu Rusia, într-un comunicat distribuit de agenţia de stat KCNA.

„Cred că vor exista cu siguranţă forţe care doresc să o prezintă drept ilegală”, a adăugat Kim ca răspuns la o întrebare adresată de un jurnalist al KCNA despre desfăşurarea unor soldaţi nord-coreeni în Rusia.

„Ministerul nostru de Externe nu participă direct la ceea ce face Ministerul Apărării şi nu simte nevoia să confirme separat”, a spus viceministrul.

Prima declaraţie oficială a regimului nord-coreean privind trimiterea de trupe, în care Phenianul nu confirmă, dar nici nu neagă această acţiune, vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin s-a exprimat ambiguu pe această temă, arătând că modul în care Moscova şi Phenianul aplică acordul de asistenţă reciprocă în domeniul apărării „este treaba lor”.

Coreea de Sud şi SUA au spus că aproximativ 3.000 de soldaţi nord-coreeni se află în prezent în baze din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Serviciul naţional de informaţii sud-coreean a estimat săptămâna aceasta că aproximativ 10.000 de militari ar putea fi dislocaţi în Ucraina până în decembrie pentru a sprijini armata rusă în lupte.

Phenianul, care a furnizat încă de anul trecut armatei ruse transporturi importante de armament, şi Moscova au negat afirmaţiile făcute de Kiev şi Seul cu privire la posibilitatea ca astfel de contingente nord-coreene să lupte în Ucraina.

Potrivit experţilor, trimiterea de trupe s-ar face în baza acordului de parteneriat strategic pe care Phenianul şi Moscova l-au semnat în iunie. Acesta prevede acordarea de asistenţă reciprocă în cazul în care una din cele două ţări este atacată, situaţie care s-ar fi creat după incursiunile forţelor ucrainene în regiunile ruseşti Belgorod şi Kursk.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro