Sari direct la conținut

​Ciolacu: Am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern din ultimii 30 de ani / Avem o propunere de premier, nu e membru PSD – UPDATE

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Hotnews
Marcel Ciolacu, Foto: Hotnews

PSD a depus luni moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Orban, „cel mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”, a anunțat liderul social-democrat Marcel Ciolacu. Pentru a trece moțiunea sunt necesare 233 de voturi, iar Ciolacu susține că PSD va negocia cu „toate forțele responsabile” și că „e cazul ca USR să ne demonstreze dacă e la putere sau în opoziţie”.

„Azi am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România (…) Guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei (…). Au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia şi au prăbuşit nivelul de trai al românilor. Guvernarea PNL poate fi rezumată la o singură propoziţie – «Guvernul PNL de la pandemie la pande-mită generalizată, belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor». Acesta este şi titlul moţiunii de cenzură (…) Aici în Parlament vom pune stop jafului și incompetenței acestui guvern”, a declarat Ciolacu luni seară, susținând că „este un act patriotic să votezi moțiunea”.

Pentru a trece moțiunea – intitulată „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată” – sunt necesare 233 de voturi. Documentul este semnat de 205 parlamentari, însă Ciolacu susține că PSD va negocia cu „toate forțele responsabile”: „Cred că și celelalte forțe vor fi responsabile și vor vota moțiunea”.

El a spus, răspunzând unei întrebări, că PSD va negocia „cu absolut toate forțele politice”, mai putin cu PNL și PMP, aflate la guvernare: „Ecazul ca USR să ne demonstreze dacă e la putere sau în opoziţie”.

„PSD are toate soluţiile necesare. Avem un program de măsuri care poate fi implementat direct într-un guvern de tranziţie. PSD a demonstrat întotdeauna că ştie să construiască, să aducă creştere economică şi să consolideze nivelul de trai. La fel ca în 2012, în 2020 dorim să se respecte legea în privinţa măririi alocaţiilor, pensiilor, salariilor profesorilor şi nu să fie tăiate”, a mai spus liderul interimar al PSD.

Ciolacu a mai susținut că PSD are o propunere de premier, care la acest moment nu este membru al partidului.

Legat de depunerea moţiunii de cenzură în timpul sesiunii extraordinare a Parlamentului, Ciolacu a susținutcă nu mai putea aştepta pentru că „Guvernul trebuie să plece cât mai repede”.

„Vrem să votăm cât mai repede. Eu doresc să votez cât mai repede. Nu am văzut niciun articol care să împiedice o moţiune în timpul sesiunii extraordinare. Nu e nicio problemă să se voteze în sesiunea extraordinară sau în cea ordinară”, a spus Ciolacu, comentând astfel acuzațiile lui Ludovic Orban provind neconstituționalitataea demersului.

Birourile Permanente Reunite au decis luni seară că moțiunea va fi citită în Parlament joi, de la ora 12.00, scrie Agerpres.

Care este procedura

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. În cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data la care a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc, se mai arată în Regulamentul celor două Camere.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis. Odată ce Guvernul este demis, preşedintele României desemnează un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru, în baza articolului 85 din Constituţie.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro