Sari direct la conținut

Ciolacu, Ciucă și Kelemen discută împărțirea ministerelor / UDMR dispus să negocieze

HotNews.ro
Kelemen, Ciucă și Ciolacu, la congresul UDMR, Foto: Inquam Photos / Cornel Putan
Kelemen, Ciucă și Ciolacu, la congresul UDMR, Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Liderii Coaliției urmează să se întâlnească miercuri după-amiaza pentru a discuta despre structura viitorului Guvern. PSD și PNL au reușit să ajungă la un consens în ceea ce privește schimbarea protocolului și cedarea anumitor ministere, dar există în continuare probleme în Coaliție. UDMR așteaptă prima discuție cu liderii PSD și PNL pe portofolii.

După ședintele de la PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au luat acordul liderilor din teritoriu pentru a modifica protocolul. La nivel oficial cei doi președinți de partid au anunțat ca viitorul Guvern va avea mai puține ministere și mai puțini secretari de stat.

Neoficial, ar fi vorba de 16 ministere în loc de 18 după ce ministerul Antreprenoriatului și Turismului se va comasa cu ministerul Economiei iar ministerul Tinertului și Sportului va fi „absorbit” de ministerul Familiei.

Potrivit surselor HotNews.ro, PSD va păstra râvnitul minister al Transporturilor, în timp ce PNL va conduce ministerul Fondurilor Europene. De asemenea, Finanțele și secretariatul general al Guvernului vor fi preluate de liberali, în timp ce social-democrații vor obține o funcție de vicepremier și șefia Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) agenție care va monitoriza și controla toate conducerile companiilor de stat.

În contextul reducerii portofoliilor din Guvern, UDMR ar pierde ministerul Tineretului și Sportului care este condus în prezent de Eduard Novak. De asemenea liberalii doresc ministerul Mediului (pe care UDMR îl conduce în prezent) și nu vor să facă un pas înapoi cu riscul ieșirii Uniunii de la guvernare.

„Este prevăzută ponderea partidelor în Guvern, undeva în protocolul semnat de cele trei partide, iar UDMR are în Parlament 6%, noi le dăm 10%. Nu poate avea trei ministere pe un procent de 20% în Guvern. Realist vorbind o funcție de vicepremier și un portofoliu de ministru este conform reprezentării lor, în contextul în care se reduc portofoliile acum”, a explicat un lider PNL.

UDMR intră la masa negocierilor

De partea cealaltă, comparativ cu săptămâna trecută când UDMR amenința cu ieșirea de la guveranare, zilele acestea reacțiile liderilor Uniunii au fost temperate. Aceștia au evitat să facă declarații publice amenințătoare și par dispuși să se așeze la masa negocierilor.

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond a declarat marţi că în principiu cei de la UDMR sunt de acord să aibă o discuţie aşezată, punctuală, pe comasare a ministerelor, la negocierile pentru formarea noului Executiv. Cât despre o eventuală ieşire de la guvernare, el a arătat că „nu îşi doresc să părăsească acest guvern”.

Și ministrul Dezvoltării Regionale Cseke Attila a precizat că UDMR este dispus să discute despre „reducerea numărului secretari de stat și evident despre structura guvernamentală”.

De unde pornesc noile negocieri – schița Guvernului Ciolacu

Liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Nicoale Ciucă și Kelemen Hunor urmează să se întâlnească miercuri, după ședința de Guvern pentru a discuta împărțirea funcțiilor. Cei trei lideri pornesc de la schița deja conturată zilele acestea. Potrivit ultimelor informații Mihai Tudose ar fi refuzat din nou să facă parte din viitorul Guvern, iar Ministerul Economiei care va prelua atribuțiile Ministerului Antreprenoriatului și Turismului ar putea să rămână la PNL.

Portofolii PSD

  • premier
  • vicepremier – Marian Neacșu
  • Transporturi – Sorin Grindeanu
  • Muncă – Marius Budăi ?
  • Agricultură – Ionuț Barbu (protejatul lui Paul Stănescu)
  • Sănătate- Alexandru Rafila
  • Familie și Sport – Gabriela Firea
  • Apărare – Angel Tîlvăr
  • Cultură – Lucian Romașcanu / ???

La PNL, Nicolae Ciucă a lăsat de înțeles că va rămâne în Guvern, cel mai probabil pe postul de vicepremier. Ciucă nu s-a decis daca va prelua și un minister, potrivit surselor HotNews.ro acesta ar opta pentru portofoliul colegului Lucian Bode care este posibil să ne se regăsească în viitorul Guvern.

Același surse susțin că Virgil Popescu va păstra portofoliul de la Energie, Bogdan Aurescu rămâne la Externe (cu susținerea directă a lui Klaus Iohannis) la fel și Ligia Deca la Educație.

Portofolii PNL

  • vicepremier- Nicolae Ciucă
  • Secretariatul General al Guvernului – Mircea Abrudean (protejatul lui Emil Boc)
  • Interne -???
  • Finanțe – Cosmin Marinescu (consilier prezidențial) / Alexandru Nazare (senator PNL)
  • Fonduri Europene – Marcel Boloș
  • Energie – Virgil Popescu
  • Comunicații – Sebastian Burduja
  • Educație – Ligia Deca
  • Externe – Bogdan Aurescu
  • Economie- ???

Portofolii UDMR

  • vicepremier – Kelemen Hunor
  • Dezvoltarea – Attila Cseke

Calendarul pentru negocieri, demisia lui Nicolae Ciucă, propunerea unui nou premier și validarea de către Parlament a noului Guvern a demarat deja și are termen limită de punere în aplicare pînă pe 31 mai.

Mai exact, pe 26 mai premierul Nicolae Ciucă va demisiona. Președintele Klaus Iohannis va face consultări cu partidele parlamentare iar pe 29 mai va anunța numele noului premier. Marcel Ciolacu va propune lista de miniștrii negociată în Coaliție și urmează audierile în Parlament. Potrivit calendarului pe 31 mai va fi validat noul Guvern.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro