Sari direct la conținut

Ciolacu vrea să „rezolve” situația concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate, după ce Guvernul său a decis prin OUG să le impoziteze cu 10%

HotNews.ro
Pacient in Romania, Foto: Agerpres
Pacient in Romania, Foto: Agerpres

​Situaţia concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate trebuie rezolvată, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern. Primul ministru consideră că este nevoie de o clarificare legislativă pentru cei pentru care este obligatoriu acest tip de concediu, însă spune că abuzul de concedii medicale nejustificate trebuie descurajat.

„Vreau, de asemenea, să stabilim astăzi cu domnul ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi cu domnul ministru al Finanţelor, o foaie de parcurs în privinţa rezolvării situaţiilor concediilor medicale pentru pacienţii cu boli grave şi femeile însărcinate. Descurajez şi trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate. Însă este nevoie şi de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflaţi în situaţiile în care acest tip de concediu este obligatoriu”, a afirmat joi Marcel Ciolacu.

Atât PNL, cât și USR, au criticat impozitarea cu 10% a concediilor medicale și au anunțat depunerea de inițiative legislative care să elimine acest impozit.

Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit.

De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10% – contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Impozitarea cu 10% a concediilor medicale a fost introdusă în decembrie 2023 prin Ordonanță de urgență. Ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș, a apărat la acea vreme măsura, susținând, în mod fals, că ea nu se aplică pacienților oncologici sau în cazul concediilor de maternitate.

Asociațiile de pacienți cer eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale: „Bolile cronice afectează tot mai mulți oameni activi. Pacienții cronici nu sunt asistați social”

​Asociațiile de pacienți solicită public autorităților eliminarea impozitarii cu 10% a concediilor medicale pentru pacienții cronici și cei cu boli rare.

„Reglementările din România au mers multă vreme pe considerarea pacienților cronici ca fiind asistați social, pensionari, susținuți de stat. În prezent, bolile cronice afectează tot mai multe persoane, din ce în ce mai tinere, oameni activi, cu serviciu și responsabilități. Acești oameni trebuie incurajați să lucreze, sustinuți atunci când au probleme, nu discriminați prin impozitarea veniturilor”, arată Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afectiuni Cronice, cea mai mare asociație ce reprezintă bolnavii cronici din România.

„Întelegem că decizia impozitării a venit pe fondul unui număr mare de concedii medicale, unele, poate, nejustificate, dar vă asiguram ca nu este cazul pacienților cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, vă rugam să luați masuri și să eliminați impozitatea pacienților cu boli cronice și rare”, arată reprezentanții pacienților.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro