Sari direct la conținut

Cioloș, despre Schengen: „Cu presiune politică s-ar putea să se pună pe agendă subiectul la sfârșitul anului” / „Nu văd o ofensivă a României”

HotNews.ro
Dacian Cioloș, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Dacian Cioloș, Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

​Europarlamentarul REPER Dacian Cioloș spune că nu vede o ofensivă care să dea roade din partea României în ceea ce privește subiectul Schengen. Fostul premier susține că sunt semnale că Olanda și-ar putea schimba poziția, votând pentru aderarea Bulgariei în spațiul european, ceea ce ar duce la o izolare a Austriei. Subiectul aderării României la spațiul Schengen s-ar putea să se afle din nou pe agenda JAI la finalul acestui an.

Dacian Cioloș spune că aderarea României și Bulgariei la Schengen este o problemă europeană și este nevoie de influența anumitor lideri europeni pentru ca cele două țări să devină membre în spațiul de liberă circulație european.

„Din punctul meu de vedere, există o șansă doar dacă liderii europeni cheie, influenți, realizează că a lăsa România și Bulgaria în afara spațiului Schengen se poate răsfrânge politic asupra Uniunii Europene în anii următori. Ăsta e narativul pe care eu l-am pus pe masă încă din ianuarie, când am spus că aderarea României și Bulgariei la Schengen nu e o problemă bilaterală între România și Austria și Bulgaria și Olanda, ci e o problemă europeană”, a spus Cioloș miercuri, la Strasbourg, într-o discuție cu jurnaliștii din România.

El susține că există o șansă ca Austria să fie izolată pe acest subiect dacă Olanda se va răzgândi în cazul Bulgariei.

  • „Mă aștept, încă mă aștept, ca unii lideri ai Uniunii Europene influenți să caute să își folosească influența, până la sfârșitul anului, după ce se mai petrec anumite lucruri ca să schimbe poziția Austriei și Olandei. Eu cred că Olanda e pe cale de a-și schimba poziția vizavi de Bulgaria (…).
  • Dacă Olanda își schimbă poziția pe bune, atunci Austria rămâne izolată. Și, atunci, cu o presiune politică din partea Comisiei, a președintelui Consiliului, a Franței, Germaniei și a altor țări s-ar putea să se pună pe agendă subiectul la sfârșitul anului și să se ia o decizie”, susține europarlamentarul român.

„Nu trebuie să îți ridici poalele-n cap în spațiul public”

Fostul premier al României spune că, în acest moment, nu vede o ofensivă diplomatică a României în legătură cu acest subiect.

„Din păcate, nu văd o ofensivă diplomatică a României. Dacă ar fi pe sub masă aș vedea-o și pe aia, din câte contacte sunt. Ar fi foarte bine să fie pe sub masă, în sensul că nu trebuie să îți ridici poalele-n cap în spațiul public, că nu așa rezolvi problema cu Austria. Și asta s-a văzut. Ei nu au de ce să își schimbe poziția”, a declarat Cioloș.

Sentimentul lui Dacian Cioloș este că „suntem agresivi și dăm cu bâta în baltă”.

„Noi, în România, sentimentul meu, după experiența de 10-15 ani, e că nu prea știm să lucrăm în ofensivă politică fără să fim agresivi. Noi suntem în ofensivă și suntem agresivi și dăm cu bâta în baltă. Există modalități de a fi ofensiv diplomatic și politic fără să agresezi, fără ca lucrul ăsta să se vadă”, a explicat europarlamentarul.

Ce ar trebui să facă România ca să urgenteze intrarea în Schengen

Dacian Cioloș susține că a transmis în repetate rânduri liderilor din România că soluția pentru a pune presiune pe Austria în privința votului este aceea ca țara noastră să se folosească de dreptul de veto în cazul anumitor decizii importante pentru alte state membre.

  • „Noi am tot transmis și acasă, inclusiv cu elemente concrete, unde și când și cum ar putea folosi România dreptul de veto, fără să o facă public. Dreptul de veto la nivel european nu-l folosești doar când ești deja la masa Consiliului și se ia o decizie și tu ridici mâna și zici: eu m-am opus.
  • Sunt o grămadă de dosare care sunt pe masă și care sunt importante pentru unii și pentru alții și unde tu poți să spui foarte clar: președinția spaniolă, vrei să avansezi pe dosarul ăsta? Sau Franța, Germania, vreți să avansăm pe dosarul ăsta? Și noi vrem, dar deocamdată nu asta e prioritatea noastră, prioritatea noastră e Schengen. Hai să punem subiectul ăsta pe agendă și găsim un compromis final care să ne permită o decizie după ce am rezolvat cu Schengen, până atunci nu mai veniți la noi”, spune Cioloș.

El a explicat că, de la votul împotriva aderării la Schengen a României de anul trecut au fost nenumărate ocazii în care liderii din țara noastră ar fi putut aplica această tactică, a refuzului de a vota anumite dosare importante pentru anumite țări.

„Sunt tot timpul ocazii din astea. Sunt multe proiecte legislative în discuție. Dar asta presupune ca Guvernul României, care e și reprezentantul României în Consiliul Uniunii Europene, în 20 și ceva de consilii de miniștri și în grupurile de lucru, să aibă un mandat clar de acasă, fără mare tam-tam în spațiul public, cu reprezentanța, cu ministerele de linie, pentru anumite dosare cheie”, a mai declarat Dacian Cioloș.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro