Sari direct la conținut

Clasificarea universitatilor a fost declarata legala de instanta

HotNews.ro
Daniel Funeriu si Corina Dumitrescu, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres
Daniel Funeriu si Corina Dumitrescu, Foto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Ministerul Educatiei a castigat in prima instanta procesul cu Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, care a atacat rezultatele clasificarii universitatilor. Curtea de Apel Bucuresti a respins astfel cererea Asociatiei Universitatilor Particulare din Romania de anulare a ordinului de ministru privind clasificarea universitatilor. Decizia instantei nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

Dosarul a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti pe data de 26 septembrie 2011, iar in octombrie Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad si Universitatea din Oradea au cerut sa intervina in dosar in favoarea Ministerului Educatiei. Detalii aici

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat: „Curtea de Apel Bucuresti a decis ca ordinul de ministru privind clasificarea universitatilor este legal si, in consecinta, suntem foarte multumiti ca procedurile respectate in clasificarea universitatilor au fost declarate legale de catre instanta„.

Contactata de HotNews.ro, Corina Dumitrescu, presedinta Consiliului Director al Asociatiei Universitatilor Particulare din Romania, s-a abtinut sa comenteze decizia instantei sau sa comunice nemultumirile asociatiei pe care o conduce. Intrebata daca va ataca decizia cu recurs, Corina Dumitrescu a declarat: „Nu stiu, noi lucram cu un avocat, trebuie sa imi spuna el despre ce este vorba si cand voi avea aceste informatii voi putea comenta. Nu stiu, nici nu stiu ce s-a intamplat„.

Pe data de 28 septembrie si Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava a dat in judecata Ministerul Educatiei, la Curtea de Apel Suceava, cerand suspendarea Ordinului Ministrului nr. 5262 privind clasificarea universitatilor din Romania. Adrian Graur, rectorul universitatii, a declarat ca a depus si o solicitare de anulare a ordinului respectiv, transmite Evenimentul.ro.

Rectorul Universitatii „Stefan cel Mare” din Suceava sustine ca universitatile nu au cunoscut anterior clasificarii nici metodologia si nici indicatorii utilizati pentru realizarea acesteia. „Este este vorba despre echipa care a fost antrenata pentru a realiza aceasta clasificare, despre modul in care a avut loc validarea datelor raportate de universitati. Toate acestea au contribuit la o pozitionare a universitatii noastre complet defavorabila cu afectarea imaginii scolii sucevene”, a precizat Adrian Graur, potrivit publicatiei citate.

Rezultatele clasificarii universitatilor: Toate universitatile particulare sunt in ultima categorie valorica

Amintim ca pe 6 septembrie Ministerul Educatiei a publicat rezultatele primei clasificari a universitatilor din Romania. Aceasta a fost realizata de un organism international de evaluare – Asociatia Universitatilor Europene. Doar 12 universitati au intrat in prima categorie, respectiv au fost clasificate ca Universitati de Cercetare Avansata si Educatie, iar universitatile particulare au intrat toate in ultima categorie valorica – Universitati centrate pe Educatie.

Prima consecinta a acestei clasificari este ca universitatile din categoria I primesc anul acesta universitar cu 20% mai multe locuri la master si doctorat decat in trecut; „altfel spus, un buget mult marit” pentru aceste universitati la care au fost alocate aproximativ 85% din locurile la doctorat, a anuntat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Dupa anuntarea clasificarii universitatilor din Romania, Vasile Astarastoaie, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” din Iasi, a declarat pentru HotNews.ro ca „era un lucru absolut necesar, mai ales in ce priveste finantarea, pentru ca la un buget care este constant, in momentul in care s-au imprastiat banii in toate directiile, universitatile performante nu reuseau sa se descurce”.

„As vrea sa remarc faptul ca a existat un maximum de transparenta. Toate raportarile au fost puse pe site, asa incat fiecare a putut sa urmareasca ce s-a raportat”, a continuat Astarastoaie, precizand ca „e important ca au fost controlate aceste raportari si nu au mai existat raportari exagerate”. „Ce as avea de reprosat uman, e ca deadline-urile s-au tot depasit si coronarele noastre, ale celor care avem o anumita virsta, au cam suferit tot asteptind aceasta clasificare. Noi recunoastem ca este un lucru foarte bun, ca stim unde ne aflam. Vom incerca sa ne pastram acest loc in ‘liga profesionista'”, a declarat rectorul universitatii.

O parere similara a avut atunci si rectorul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, Lizica Mihut, care a declarat pentru HotNews.ro: „noi nu contestam aceasta clasificare, ne-o asumam si pentru noi este un punct de reper”. Rectorul a precizat ca „pentru universitatile dupa ’90 a fost un clasament foarte dur, pentru ca noi a trebuit sa gandim dezvoltarea unei baze materiale, acreditari, autorizari, dezvoltarea resurselor umane, proiecte pe cercetare, in timp ce universitatile traditionale, cu o vechime de 100 de ani, nu au avut aceleasi probleme. Pe de alta parte, nu se face un raport intre numarul de cadre didactice si lucrarile elaborate si iarasi este nedrept pentru ca unele universitati au cateva sute de cadre didactice, altele au cateva mii. Dar asta nu inseamna ca nu ne asumam si clasificarea”.

Cornel Antal, rectorul Universitatii din Oradea,a declarat atunci pentru HotNews.ro ca o clasificare a universitatilor trebuia realizata demult. „Mi se pare un lucru foarte serios care trebuia chiar demult sa se intample si e foarte benefic pentru invatamantul universitar. Fiecare universitate isi cunoaste acum locul si misiunea si se concentreaza pe misiunea pe care o are, in functie de categoria din care face parte. (…) Noua ni s-au cerut foarte multe date pe care le-am colectat. Noi oricum ne vom pregati pentru data viitoare sa ne facem o baza de date, astfel incat sa nu trebuiasca sa dam aceste informatii repede, ca e foarte greu de lucrat cu date din urma”, a precizat Cornel Antal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro