Sari direct la conținut

Claudiu Secasiu: CNSAS este la mana serviciilor secrete

HotNews.ro

Presedintele Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Claudiu Secasiu, a declarat in cadrul unei dezbateri publice ca institutia pe care o conduce depinde de serviciile secrete de informatii. Secasiu a explicat ca toate dosarele care vin la Colegiu spre verificare au fost puse la dispozitie in functie de interesele diferitelor partide care s-au succedat la guvernare.

La o dezbatere organizata de asociatia Pro Democratia, presedintele CNSAS a recunoscut ca dosarele fostei Securitati pe care institutia le verifica sunt date dupa bunul plac al SRI. Secasiu a explicat ca, pe de alta parte, CNSAS nu are o evidenta a dosarelor existente si de aceea nu poate verfica numarul acestora din arhiva SRI.

„Toate dosarele care au venit la noi ne-au fost date fara o evidenta clara a acestora. Noi suntem dependenti de detinatori sau, daca vreti, suntem la mana lor”, a afirmat Secasiu, referindu-se la serviciile secrete.

Mai mult, vorbind despre depolitizarea CNSAS, Claudiu Secasiu a spus ca dosarele pe care le-au primit au fost aproape exclusive in functie de interesele diferitelor regimuri politic. „Dosarele care ne-au fost

trimise la CNSAS au fost in functie de regimul politic sau daca vreti in functie de guvernarea respectiva”, a precizat presedintele CNSAS.

Pe de alta parte, presedintele CNSAS a declarat ca o buna parte din dosarele care vizau colaborarea unor politicieni cu fosta securitate au fost distruse in 1989.

Secasiu a mai spus ca vrea ca toti cei 11 membri ai Colegiului CNSAS sa participe la reuniunile comisiei mixte CNSAS-SRI, propunere pe care o va avansa sefului statului, in cadrul unei reununi la Palatul Cotroceni, la care sa fie prezenti si sefii serviciilor secrete.

La dezbaterea „Reforma. Intre morala si politica”, organizata miercuri de Asociatia Pro Democratia au mai participat presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu si deputatul PD Costica Canacheu.

Numarul dosarelor pe care le detine CNSAS, modalitatea de verificare a acestora, activitatea fostilor informatori ai Securitatii, implicatiile legii lustratiei au fost principalele chestiuni abordate de catre participanti.

O alta problema intens dezbatuta a fost statutul actualelor servicii secrete. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu a evidentiat doua „neregului” ale activitatii SRI: puterea pe care acestea o detin si implicarea in activitatile economice.

Olteanu considera ca numarul ofiterilor de informatii si influenta pe care acestia o au sunt mult prea mari raportate la o tara ca Romania. „Eu cred ca in Romania serviciile secrete au puteri mult prea mari si sunt mult mai multi ofiteri SRI in comparatie cu tarile europene si chiar in comparatie cu America”, a declarat presedintele Camerei.

Totodata, acesta a pus la indoiala eficienta SRI, in ciuda a numeroase solicitari de ascultare a telefoanelor sau de urmarire a unor persoane care ar fi atentat la siguranta nationala. „Nu am auzit nimic de

condamnari, n-am auzit nimic de achitari, asta inseamna ca fie nu a existat eficienta, fie a existat o foarte mare capacitate de preventie. Ar fi minunat si am putea sa le dam lectii americanilor”.

Olteanu a mai ridicat si problema bugetului pe care SRI il are la dispozitie. „In calitatea mea de parlamentar nu stiu care este bugetul alocat SRI. Nu am nici cea mai vaga idee cati bani obtin SRI sau SIE din activitatile economice. Nu exista nici o justificare ca SRI sa aiba

bani necunoscuti, bani secreti”, a explicat Bogdan Olteanu.

Un alt subiect fierbinte a fost si existenta sau nu a politiei politice in Romania de azi. „Eu am serioase dubii in ce masura azi nu se face

politie politica de catre serviciile de informatii din Romania. Si am sa explic.

Daca o persoana este urmarita pentru ca submineaza siguranta nationala este normal sa fie urmarita. Insa, daca de exemplu un membru PNL vorbeste cu acest om si il injura pe Tariceanu, dupa parerea mea pastrarea acestei informatii este politie politica. Opinia vizeaza strict o problema a omului politic” a explicat Olteanu.

Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu a atras atentia si asupra legii lustratiei si implicit asupra parlamentarilor care uita sa scrie in propriul CV despre activitatea de dinainte de ‘89. Invitatii au explicat ca este posibil ca legea lustratiei sa scoata la iveala parlamentarii care au colaborat cu Securitatea.

„Camera Deputatilor are puterea decizionala de a aproba legea lustratiei. Se vor face dezbateri pe aceasta tema si sunt convins ca legea va fi imbunatatita semnificativ. Legea lustratiei trebuie sa vizeze categorii si situatii, nu persoane”, a explicat presedintele Camerei Deputatilor.

La dezbaterile cu societatea civila a fost invitat si Constantin Ticu Dumitrescu dar acesta nu a mai participat in cele din urma.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro