Sari direct la conținut

Clima și activitățile umane pun în pericol pădurea tropicală a Africii

HotNews.ro
Padurile din Africa centrala, Foto: cirad.fr
Padurile din Africa centrala, Foto: cirad.fr

Pădurile tropicale din Africa Centrală, o zonă foarte importantă de stocare a carbonului, sunt deosebit de vulnerabile la schimbările climatice și la presiunea activităților umane, subliniază un studiu publicat miercuri în revista Naturepotrivit AFP.

Cercetătorii de la Centrul Francez de Cooperare Internațională în Cercetare Agricolă pentru Dezvoltare (Cirad) și Institutul Francez de Cercetare pentru Dezvoltare (IRD) au folosit date care enumeră mai mult de șase milioane de copaci răspândiți în peste 185.000 de parcele în cinci țări: Camerun, Africa Centrală Republica, Gabon, Congo-Brazzaville și Republica Democrată Congo (RDC).

Aceștia au reușit astfel să stabilească un model fin al acestui bazin forestier, adesea calificat drept al doilea „plămân verde” al lumii după Amazon și o cartografiere luând în considerare în mod deosebit speciile de arbori (peste 190 în total).

Deoarece „bazinul forestier din Africa Centrală este departe de a fi un covor verde omogen”, subliniază Maxime Réjou-Méchain, de la IRD, primul autor al studiului, această diversitate se datorează în special variațiilor climatice și solurilor, precum și extinderii activității umane, cum ar fi schimbarea agriculturii.

Prin încrucișarea acestor rezultate cu modele ale schimbărilor climatice (conform scenariilor experților ONU din IPCC) și schimbărilor datorate omului, cercetătorii au stabilit o hartă a posibilei vulnerabilități a acestor zone forestiere, bazată în special pe factorii climatici, demografie și activitatea umană, inclusiv extracția materiilor prime.

Vulnerabilitate este deosebit de mare pe marginile sudice și nordice ale bazinului, pe fâșia de coastă a Atlanticului și pe cea mai mare parte a RDC.

Datele și hărțile studiului sunt accesibile online și trebuie să permită în special „ghidarea dezvoltării utilizării terenurilor „care păstrează cel mai bine gestionarea durabilă a pădurilor, biodiversitatea acestora și potențialul lor de a lupta împotriva încălzirii globale prin stocarea carbonului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro