Sari direct la conținut

Climbot, robotul „adeziv” capabil să alunece cu mare rapiditate sub apă, creat de cercetărorii chinezi

HotNews.ro
Cercetator chinez, Foto: Aleksa Aleksic | Dreamstime.com
Cercetator chinez, Foto: Aleksa Aleksic | Dreamstime.com

Cercetătorii dintr-o echipă ştiinţifică chineză s-au inspirat din abilitatea unor peşti şi a altor vieţuitoare marine de a se „căţăra” pe stânci şi au proiectat un robot subacvatic ce deţine calităţi adezive impresionante şi care se poate ataşa de diverse suprafeţe generând o forţă de 1.000 de ori mai mare decât propria greutate, scrie agenţia de presă Xinhua.

Acel robot biometric a realizat totodată performanţa remarcabilă de a aluneca cu o viteză de 7,83 ori mai mare decât lungimea sa per secundă, potrivit unui studiu publicat recent în revista National Science Review.

Oamenii de ştiinţă din echipa coordonată de Liu Lianqing, cercetător la Institutul Shenyang de Automatică din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, au descoperit că abilităţile subacvatice ale şopârlelor gecko de a combina o aderenţă substanţială la suprafeţe cu alunecarea agilă şi rapidă se datorează unor structuri setiforme prezente la marginile ventuzelor lor. Acei „perişori” pot transforma o zonă de contact cu apa într-o substanţă lipicioasă asemănătoare unui gel pentru a contracara forţele externe de detaşare, iar pelicula de apă de pe interfaţa de contact funcţionează ca „un strat de lubrifiere” în timpul deplasării, potrivit autorilor studiului.

Cercetătorii chinezi au reuşit apoi să reproducă acea matrice setiformă prin integrarea perişorilor în ventuze moi printate în 3D şi au creat astfel Climbot, un robot subacvatic cu proprietăţi de aderenţă şi de alunecare. Climbot se poate agăţa foarte strâns de suprafaţa unei nave în mişcare şi să alunece fără efort sub apă, potrivit studiului.

Noul robot oferă perspective promiţătoare în mai multe domenii, precum ştiinţele marine, explorarea subacvatică şi ingineria oceanică, au declarat cercetătorii chinezi. (Sursa: Agerpres / Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro