Sari direct la conținut

Clubul Roman de Anti-Presa?

Evenimentul Zilei

Sedinta CRP pe marginea articolelor de ieri din EVZ

EVZ face obiectul discutiilor din Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa intr-o sedinta convocata azi, ca urmare a articolelor publicate in editia de ieri a cotidianului, referitoare la cazul Basescu-Rosca Stanescu.

Editorialul EVZ de ieri pornea de la mai multele semnale referitoare la grava incalcare a deontologiei jurnalistice si a eticii de afaceri, care au fost trase, in trecut, cu privire la membri ai Consiliului de Onoare al CRP.

Pe langa episodul Basescu-Rosca Stanescu, EVZ a amintit alte cazuri asupra carora planeaza suspiciuni grave si in care CRP nu a luat atitudine. Primul este sistemul de atribuire a publicitatii de stat in epoca Nastase.

De pe urma acestuia au beneficiat ziare cu tiraj infim conduse de membri ai Consiliului de Onoare al CRP. Al doilea caz este asa-numita practica a „publicitatii fara P”, prin care mesajul promotional era ascuns in articole „redactionale”, tot in ziarele membrilor Consiliului de Onoare.

Si al treilea, un comunicat din 2002 al Asociatiei Internationale de Publicitate, prin care aceasta blama cazurile in care sefi marcanti de gazete santajeaza companiile multinationale.

In loc de a se sesiza in cele trei puncte amintite, CRP a preferat sa ia atitudine contra EVZ. Din informatii neoficiale, reiese ca presedintele CRP mai are de reprosat incalcarea legii confidentialitatii careia ii sunt supuse intrunirile CRP.

Daca este asa, organizatia tinde sa-si aplice siesi un alt set de criterii decat cele pentru care militeaza in relatia presei cu alte institutii si care includ, in primul rand, transparenta.

Cristian Tudor Popescu: „Discutam in Consiliul de Onoare!”

Intr-un scurt interviu acordat EVZ, presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, lasa sa se inteleaga ca supararea care l-a determinat sa convoace intrunirea vine de la comparatia dintre CRP si Liga Profesionista de Fotbal, pe care a facut-o ieri editorialistul Ovidiu Nahoi in EVZ.

EvZ:Din informatiile noastre, maine (azi – n.r.) urmeaza sa se discute, la o intrunire a Clubului Roman de Presa, o situatie legata de „Evenimentul zilei”. Despre ce e vorba?

CTP: Despre incalcarile codului deontologic si ale regulamentului Consiliului de Onoare al Clubului Roman de Presa.

EvZ: De ce incalcari e vorba?

CTP: Cititi si dumneavoastra in convocare. Maine are loc o discutie. Daca se va considera ca exista, bine. Daca nu, nu. Sedinta are ca subiect aparitia unor articole.

EvZ: Care articole?

CTP: Cele din ziar. Tin sa va informez ca toate sedintele, potrivit regulamentului, au un regim confidential. Deci nimic nu este destinat publicitatii.

EvZ: A existat o sesizare de la care a fost convocata intrunirea?

CTP: Sesizarea nu e necesara.

EvZ: Atunci, intrunirea a fost convocata de dumneavoastra?

CTP: Bineinteles. Am aceasta putere. Trebuie ca membrii sa fie de acord cu intrunirea.

EvZ: Din moment ce ati facut convocarea, ati remarcat in EVZ lucruri care nu sunt in regula. Ce e neregula, din punctul dvs. de vedere personal?

CTP: Nu mai pot dialoga cu EVZ dupa aparitia unui editorial „Marele nimic” si mai ales dupa comparatia care se face in acest editorial intre Clubul Roman de Presa si Liga Profesionista de Fotbal. Discutam in Consiliul de Onoare.

Ce spun specialistii

Ioana Avadani, director executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent: „Nu stiu care au fost regulile stabilite. Ca linie generala, putem spune ca, asa cum cerem transparenta institutiilor statului, nu ar fi rau sa dam dovada de transparenta in ceea ce ne priveste.

E vorba de problemele breslei. Datoria ziaristului este sa faca rost de informatii, iar datoria editorului este sa judece daca acele informatii sunt sau nu publicabile. Este singurul lucru pe care pot sa-l spun la nivel de principiu”.

Mircea Toma, director la Agentia de Monitorizare a Presei „Academia Catavencu”: „Nu este normal ca o institutie care e constituita in paradigma societatii civile sa fie intolerabila la transparenta si critica.

Pe de alta parte, nu as sustine ca este o caracteristica permanenta a acestei institutii, in relatia in care Conventia Asociatiilor de Media tocmai a beneficiat de un exercitiu de transparenta. Sper ca este o reactie emotionala a unor membri ai clubului, decat un principiu de functionare a acestei respectabile institutii”.

„Lipsa de probe reprezinta astfel refugiul comod si logic, chiar daca prin aceasta institutia condusa de Cristian Tudor Popescu se asaza in rand cu alte institutii ale tranzitiei romanesti: cu Liga Profesionista de Fotbal care nu poate dovedi blaturile, cu Parchetul care nu poate dovedi coruptia, cu Fiscul care nu poate dovedi vreo avere de demnitar dobandita fraudulos. (…

) Cat despre presa, credibilitatea ei sufera, ceea ce va afecta exact veniturile jurnalistilor onesti, provenite din contracte de publicitate incheiate corect de departamentele specializate ale institutiilor media care aplica modelul occidental”. (Editorial EVZ, „Marele Nimic”, marti, 23 august 2005, Ovidiu Nahoi)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro