Cîmpeanu răspunde Consiliului Elevilor: Şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online
Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precizează că în prezent există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este stabilit de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică, ca răspuns la îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul Naţional al Elevilor.
„Ministerul Educaţiei a prevăzut în ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situaţia in care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate, activitatea didactică sa se desfăşoare online. Prin urmare, şi în acest moment există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea la activitatea online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică. Prevederile cuprinse în articolul 3 alineatul (2), coroborat cu articolul 6 alineatul (9) dispun acest lucru”, afirmă Sorin Cîmpeanu, sâmbătă, într-o declaraţie transmisă presei de Guvern și citată de Agerpres.
În acelaşi timp, acesta subliniază faptul că activitatea didactică se desfăşoară la nivel naţional, iar reglementările privesc întregul sistem.
„Deciziile care privesc modul de desfăşurare a activităţii sunt luate de autorităţi, pe baza unor argumente tehnice şi nu ca urmare a unui proces de consultare. Toate deciziile luate sunt în interesul elevilor şi pentru asigurarea dreptului la educaţie şi în acelaşi timp a dreptului la sănătate. Înţelegem îngrijorările manifestate în spaţiul public de Consiliul National al Elevilor şi îi asigurăm de faptul că toate deciziile autorităţilor se iau in interesul şcolii şi al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie, motiv pentru care Ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătăţii (pentru dreptul la sănătate) şi ministrul Educaţiei (pentru dreptul la educaţie), în baza Hotărârii CNSU”, mai afirmă Cîmpeanu.
Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat, sâmbătă, ca decizia închiderii şcolilor aflate în localităţi unde incidenţa este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituţii, respectiv la decizia Consiliului de Administraţie, în baza principiului descentralizării.
„Nu transformați școlile în paturi de ATI!” – i-au transmis elevii ministrului Educației
„În ultimele săptămâni, peste 13.000 de elevi și peste 4.000 de profesori din România s-au infectat cu Covid-19, pe fondul noului val pandemic de pe teritoriul țării noastre. Lipsa testării periodice din școli, neglijența față de măsurile suplimentare de protecție pentru elevii cu boli cronice asociate și pragurile mult prea ridicate la care se închid unitățile de învățământ vor duce, în continuare, la vieți puse în pericol. De aceea, Consiliul Național al Elevilor își exprimă îngrijorarea cu privire la modul de funcționare a școlilor în localitățile unde rata de incidență depășește valoarea de 6 la mia de locuitori”, a transmis sâmbătă, într-un comunicat, Consiliul Elevilor.
Reprezentanții elevilor spun că, „după degringolada testării în școli și modificarea ordinului comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, testarea rapidă a elevilor se poate face doar la solicitarea acestora și cu aprobarea părintelui. Astfel, nici până la momentul de față nu este asigurată o testare periodică pentru elevii și profesorii din localitățile cu rată de infectare de peste 6 la mia de locuitori, având în vedere că Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România nu a autorizat/omologat testele rapide non-invazive”.
De asemenea – mai arată ei, „menținerea unităților de învățământ deschise presupune, pentru mulți elevi, utilizarea mijloacelor de transport în comun și interacționarea cu un număr mare de persoane din comunitate, factori care conduc la răspândirea vertiginoasă a virusului”.
„Totodată, reamintim faptul că legislația în vigoare nu prevede nicio măsură de protecție pentru elevii cu boli cronice asociate, astfel că aceștia nu au posibilitatea de învăța în format online, indiferent dacă sunt vaccinați sau nu”, mai menționează Consiliul Național al Elevilor.
În acest sens, Consiliul Național al Elevilor solicită ca decizia închiderii școlilor aflate în localități unde incidența este mai mare de 6/1000 să rămână la latitudinea fiecărei instituții, respectiv la decizia Consiliului de Administrație, în baza principiului descentralizării.
„Este important ca particularitățile fiecărei unități de învățământ să fie luate în considerare, ținând cont de infrastructura disponibilă, mijloacele de testare disponibile sau numărul de infectări înregistrate. Pragul de 50% din numărul total de clase aflate în online pentru schimbarea scenariului de funcționare al întregii școli nu ține cont de acești factori, ci, de multe ori, pune în pericol sănătatea elevilor chiar și în unitățile de învățământ unde acesta nu este atins”, explică reprezentanții elevilor.
„Stimați decidenți, nu, nu suntem experți în sănătate publică, dar vedem realitatea din teritoriu! Clasele se închid pe bandă rulantă, infectările în rândul copiilor sunt din ce în ce mai mari, dar noi ținem școlile deschise cu absurditate! Dacă tot ne comparăm cu alte state europene care au reușit să mențină școlile deschise în format fizic, trebuie să ne uităm și la infrastructura pe care acestea o asigură, cum ar fi testarea elevilor și a profesorilor de cel puțin două ori pe săptămână. Nu vă jucați cu sănătatea nimănui! Dreptul la educație și dreptul la sănătate nu sunt negociabile!”, a transmis Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor, citat în comunicat.
Citește și:
- Consiliul Elevilor acuză „confuzia generalizată” privind testarea în școli: Absolut nimeni nu pare să se facă responsabil de sănătatea elevilor din România
- Consiliul Național al Elevilor: Peste pragul de 6 la mie să se asigure testarea gratuită săptămânală în școli. Ministerul Sănătății să clarifice situația testelor cu salivă
- Statul cumpără 70 de milioane de teste de salivă pentru școli. Banii vin de la Fondul de rezervă
- Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână. Cîmpeanu: Am cerut ca testele de salivă să ajungă cât mai repede în școli
- Școlile, deschise și peste pragul de 6 la mie. Ministrul Educației: Adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice se face în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală
- DEZBATERE E o decizie bună păstrarea școlilor deschise peste pragul de 6 la mia de locuitori? Profesor: Mă bucur să predau față în față, dar nu pot să nu spun că mi-e frică / Reprezentant părinți: De acord, doar cu condiția testării obligatorii periodice
- DOCUMENT Sondaj IRES, realizat în septembrie: 70% dintre părinții elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, dar fără a îi vaccina pe copii