Sari direct la conținut

CNA sesizeaza Parchetul in legatura cu retransmisia OTV de catre DDTV. Postul de desene animate si muzica populara – suspendat temporar

HotNews.ro
Transmisia OTV sambata, cu mesajul "Ne puteti vedea si pe satelitul EUTELSAT 16 grade EST", Foto: otv.com.ro
Transmisia OTV sambata, cu mesajul "Ne puteti vedea si pe satelitul EUTELSAT 16 grade EST", Foto: otv.com.ro

CNA a decis, marti, sa sesizeze Parchetul in legatura cu faptul ca OTV a emis, de la sfarsitul saptamanii trecute, pe teritoriul Romaniei cu ajutorul televiziunii DDTV, fara sa aiba licenta audiovizuala si licenta de emisie. CNA a votat, totodata, sa ceara ANCOM si companiei Digital Sky, care ridica la satelit semnalul DDTV, sa suspende preluarea semnalului pana la “solutionarea elementelor de natura penala”, iar in sedinta de joi va discuta eventuale sanctiuni pentru DDTV, televiziune care a retransmis un post fara licente audiovizuala si de emisie.

  • OTV a inceput sa emita in Romania in noaptea de vineri spre sambata, folosind semnatul televiziunii DDTV. Cu cateva zile inainte, postul lui Dan Diaconescu incepuse sa transmita “din Italia” si din “punctul de lucru” de la Bucuresti, semnalul nefiind preluat, insa, de cablistii din Romania. La inceputul acestui an, din cauza ca nu platise mai multe amenzi date de CNA, postul lui Dan Diaconescu a ramas fara licenta audiovizuala si fara licenta de emisie.

DDTV (Direct Digital TV) este o televiziune cunoscuta drept al doilea post controlat de Dan Diaconescu. In actele de la CNA, insa, detinatoarea licentei audiovizuale, societatea Telecroma Media SRL, nu il are ca asociat pe Dan Diaconescu, ci pe Flostoiu Ion FLorin (61%), Diaconescu Iulius Mario (33,35%) si Al Attar Khaldoun (5%). In ultimii ani, postul a emis mai mult desene animate si filme si prelua, conform grilei depuse la CNA, si o parte din emisia postului de muzica populara Inedit TV.

Membrii CNA au atras atentia ca, din septembrie a.c., societatea Telecroma Media SRL se afla in insolventa si ca, pentru moment, “nu are plan de reorganizare” – caz in care s-ar aplica noul cod al insolventei, ce obliga oprirea emisiei televiziunilor in cazul in care societatile care detin licenta audiovizuala se afla in insolventa, pana la aprobarea planului de reorganizare.

CNA a decis sa sesizeze Parchetul in acest caz in temeiul articolului 96 din Legea audiovizualului, care, la alin.1, prevede:

  • “Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda penala de la 5.000 lei la 100.000 lei transmisia serviciilor de programe de televiziune/radiodifuziune fara licenta de emisie sau licenta de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, daca fapta prezinta pericol pentru siguranta nationala, ordinea publica sau sanatatea publica ori poate crea probleme de natura economica sau operationala altor furnizori de retele ori servicii de comunicatii electronice sau utilizatorilor”

In cazul DDTV, membrii CNA au apreciat ca acest canal incalca prevederile din Legea audiovizualului ce interzic preluarea unui alt serviciu de programe care nu are licenta audiovizuala, insa discutiile pe aceasta tema au fost amanate pana la sedinta urmatoare a Consiliului, cand sunt asteptati la discutii si reprezentantii Telecroma Media.

In primele minute ale sedintei de azi, presedintele CNA, Laura Georgescu, i-a intrebat de un cameraman si o reporterita care aveau microfon OTV pe cine reprezinta. Cei doi au evitat un raspuns clar pana a intervenit o avocata care s-a prezentat drept avocata Telecroma Media si care a solicitat amanarea discutiilor. Si avocata, precum si o “reprezentanta a lui Dan Diaconescu” aflata in public, au refuzat sa ofere detalii despre relatiile dintre Telecroma si Dan Diaconescu si despre preluarea OTV de catre DDTV.

Din discutiile de la CNA:

  • Cristina Trepcea, membru CNA: Nu vad pentru ce o societate care n-are nicio legatura cu OTV, cum spuneti dvs, ne face o astfel de solicitare (sa fie amanate discutiile pentru a veni si reprezentantii OTV la CNA – n.red.)
  • Florin Gabrea: Ce este OTV?
  • Avocata Telecroma Media: Nu stim nici noi, asteptam sa vedem
  • Radu Tudorel, seful inspectorilor CNA: Inspectorii au efectuat doua actiuni de control la postul DDTV, prima in 19.10, a doua in 21.10. La ambele controale s-a constatat ca la sediul declarat la CNA al postului DDTV exista o camera cu aparaturi cu monitoare, mixer, sistem inregistrare pentru casetele martor. Din discutiile cu reprezentantul postului am constatat ca in acea camera exista trei semnale – programul DDTV, care este conform aprobarii CNA (o perioada productie proprie, o alta perioada retransmisia postului de muzica populara Inedit), alt semnal e captat prin satelit, al treilea – de la postul OTV, receptionat prin intermediul Internetului. Cand am ajuns in data de 21, am avut interdictii de a intra in post, am vrut sa sunam la 112 sa ne ajute organele de politie. (…) Dupa o ora si ceva am reusit sa intram in post. (…) Dupa ce am incheiat procesul verbal ne-am deplasat la societatea care ridica semnalul prin satelit. Acolo ne-au spus ca au un contract potrivit caruia ceea ce primeste ridica pe satelit. (…) N-am avut cum sa ne dam seama de unde preiau semnalul DDTV pentru ca afirmatia lor a fost ca-l preiau de pe Internet. Am intrebat daca semnalul e din Romania sau din alta tara, ne-au spus ca n-au de unde sa stie.
  • Cristina Trepcea, membru CNA, despre cum a obtinut Dan Diaconescu o noua licenta pentru OTV in 2004, dupa ce-i fusese retrasa de Consiliu: Un italian, Marco Romagnolli, a solicitat licenta in 2004, pentru o televiziune generalista adresata numarului mare de italieni din Romania. Nu pot sa spun ca n-am avut o banuiala, insa eu, proaspat intrata in Consiliu, am spus ca e mai bine sa intre din nou in legalitate, chiar daca e vorba de Dan Diaconescu si sa speram ca daca va avea televiziune el va respecta legea. (…) A fost o naivitate totala din partea noastra, cum s-a si dovedit. Nici atunci nu a venit sa solicite televiziunea pe cont propriu. Pe vremea aceea legislatia era usor diferita.
  • Cristina Trepcea despre preluarea OTV de catre DDTV: Nu e o emisiune a DDTV, e retransmisia unei alte entitati care nu are licenta nici de la CNA – deci nu este legala pe teritoriul Romaniei – si, din cate stiu, nu este nici licentata intr-o alta tara europeana. E o piraterie, din cate am inteles exista o institutie a statului care s-a autosesizat in legatura cu aceasta societate. Ce sanctiune putem da acestei televiziuni pentru retransmisia altei televiziuni?
  • Narcisa Iorga, membru CNA: Incalcarea cu privire la transmiterea unui program in afara grilei, fara aprobarea CNA, e minora. A doua chestiune, foarte grava, e difuzarea fara licenta audiovizuala si fara licenta de emisie a unui program. Din Legea audiovizuala reiese ca o licenta de emisie nu poate fi data fara licenta audiovizuala. OTV emite din nou, inseamna ca e un post de programe fara licenta audiovizuala si fara licenta de emisie. (…) Pentru societatea care transmite fara licenta audiovizuala si fara licenta de emisie, e incalcat art. 96 – pentru aplicarea acestui articol nu suntem noi indrituiti, dar putem sesiza ANCOM si Parchetul. Sanctiunile pe care le putem aplica cred ca se pot incadra la sanctiunile foarte grave prevazute de lege.
  • Laura Georgescu, presedinte CNA: Avand de-a face cu o societate care emite fara licenta audiovizuala si fara licenta de emisie, trebuie anuntate DIgital Sky si Ancom sa suspende temporar preluarea DDTV, ca sa putem face legal ceea ce trebuie facut. Sa amintiti Telecroma Media si ca au o amenda neplatita, din 2009 (n.red.: licenta OTV a fost retrasa, la inceputul anului, pentru ca nu platise mai multe amenzi)
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro