CNSAS intra in colimatorul partidelor
Propunerile venite din partea CNSAS si ONG-urilor creioneaza o lege a CNSAS destul de asemanatoare cu cea de pina la decizia Curtii Constitutionale. Colegiul ar putea sa-si asume prin vot comunicarile Directiei de Investigatii, sintagama de politie politica ar putea fi inlocuita cu cea de colaborator, candidatii in alegeri ar fi verificati la cerere, iar doserele vor deveni publice in instanta. Ultimul cuvint il au insa partidele, negocierile politice incepind joi.
Citeva modificari de substanta fata de actuala Ordoananta de urgenta au fost aduse de societatea civila si de reprezentantii CNSAS in timpul intilnirilor cu Guvernul si Ministerul Justitiei. Ele ar readuce intr-o masura legea CNSAS in vechea ei forma.
Propuneri
1. Candidatii vor fi verificati la cerere sau in timpul mandatului
ONG-urile au propus ca toti candidatii sa fie verificati din oficiu, asa cum este prevazut si in Legea 187. Ideea este privita insa cu oarecare reticenta atit de CNSAS, cit si de Marius Oprea, consilierul pe probleme de securitate al premierului. Motivul: numarul extrem de mare de candidati si timpul scurt.
Formula agreata se pare ca este cea a verificarii la cerere si, in masura in care acest lucru nu este posibil, verificarea celor alesi in timpul exercitarii mandatului.
2. Colegiul isi va asuma prin vot comunicarile de colaborare
Prin aceasta propunere, Colegiul isi reintra intr-o masura in drepturi, desi tot nu va putea sa dea verdicte. Directia de Investigatii va face un probatoriu pe baza caruia va comunica daca persoana cercetata a colaborat sau nu Securitatea, iar Colegiul isi va asuma respectiva constatare prin vot.
CNSAS a propus ca la baza constatarii sa stea doua documente, unul provenit de la Directia de Investigatii, altul de la Directia Juridica.
Marius Oprea a declarat miercuri ca introducerea unei asemenea prevederi, similara fostei decizii de politie politica data de Colegiu, ” ar putea reintoarce legea la Curtea Constitutionala”.
3. Dosarele vor fi publice in instanta
Cumunicarea Directiei de Investigatii si asumata prin vot de Colegiu va putea fi contestata direct in instanta, eliminindu-se veriga constestarii initiale la Colegiu. Aceste dosare vor ajunge in instanta, moment din care vor deveni publice, din cauza ca procesele sint… publice.
Restul dosarelor, adica cele necontestate, vor fi publicate, nu e clar in ce forma, pe site-ul CNSAS.
4. Declaratie pe proprie raspundere mai detaliata
Societatea civila a avansat propunerea ca declaratia pe proprie raspundere sa fie mai clara si mai detaliata, astfel incit persoana in cauza sa nu poata aduce argumente de tipul ” nu am stiut” sau ” nu am mintit”, cum s-a intimplat pina acum.
Concret, declaratia ar urma sa cuprinda mai multe rubrici, in care demnitarul sa precizeze daca a avut angajament cu Securitatea, daca a fost ofiter sau informator. Falsul in declaratii se va mentine.
5. Politia politica se transforma in colaborare
Una dintre propunerile avansare la discutiile cu Guvernul se refera la reformularea sintagmei ” colaborare cu Securitatea”. Mai exact, ar fi vorba de eliminarea referirilor la drepturile omului.
Ultimul cuvint, la partide
Toate aceste propuneri vor intra in negocierile care vor incepe miercuri cu partidele politice.
Este de asteptat ca multe din prevederi sa fie modificate, in special cele referitoare la dreptul Colegiului de a se pronunta prin vot, la verificarea candidatilor si la largirea listei verificarilor din oficiu.
O chestiunea extrem de sensibila, care ramine insa exclusiv la latitudinea politicienilor, este componenta Colegiului. Pe de o parte, se urmareste depolitizarea acestuia, pe de alta, marirea numarului de membri prin introducerea a doi reprezentanti ai societatii civile.
Guvernul, prin vocea lui Marius Oprea, a spus insa ca ideea nu i se pare potrivita, tinind cont ca si asa CNSAS i se aduc reprosuri ca este un mare consumator de fonduri bugetare. Oprea pledeaza mai degraba pentru reducerea numarului membrilor Colegiului.
In momentul de fata nu este clar daca legea are sanse sa treaca de parlament, de aceea o alta varianta este emiterea unui noi Ordonante de urgenta care sa dea posibilitatea CNSAS sa devina cu adevarat operabil inainte de alegeri.