Sari direct la conținut

Coaliția lui Giorgia Meloni vrea să interzică prin constituție guvernele de tehnocrați

HotNews.ro
Giorgia Meloni alaturi de Matteo Salvini in parlamentul italian, Foto: Piero Tenagli-Ipa Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia
Giorgia Meloni alaturi de Matteo Salvini in parlamentul italian, Foto: Piero Tenagli-Ipa Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Guvernul Italiei urmează să prezinte vineri un proiect de lege privind interzicerea guvernelor conduse de tehnocrați, potrivit unei copii a documentului obținute de Reuters, ca parte a unei reforme constituționale menită să asigure alegerea directă a prim-ministrului.

Italia a fost condusă de aproape 70 de guverne de la al Dolea Război Mondial încoace, mai mult decât dublu față de numărul cabinetelor care au condus Marea Britanie și Germania.

Tentativele repetate ale Romei de a produce un sistem mai robust, ultima dintre acestea având loc în 2016, s-au confruntat cu dispute politice, viziuni diferite și piedici legislative, eșuând de fiecare dată.

Agenția Reuters notează că, dat fiind „labirintul” legislativ pe care ar trebui să îl parcurgă o astfel de propunere și de această dată, nu există nicio garanție că ea va reuși.

Coaliția de dreapta condusă de premierul Georgia Meloni, ajunsă la putere în urma alegerilor parlamentare de anul trecut, a făcut din oprirea instabilității politice și întărirea legăturii dintre guvern și alegători o promisiune cheie a platformei sale electorale.

Proiectul de lege redactat de guvernul lui Meloni prevede ca premierul să fie ales pe o perioadă de 5 ani, direct de către electorat, și ca alianța care susține candidatul câștigător să primească cel puțin 55% din mandatele din parlamentul de la Roma, pentru a avea o majoritate funcțională în ambele camere ale acestuia.

Cum vrea coaliția lui Meloni să modifice Constituția Italiei

Documentul prevede de asemenea ca, în cazul în care premierul ales nu își mai poate îndeplini atribuțiile funcției, președintele Italiei să îl poată nominaliza pentru poziție doar pe fostul prim-ministru sau să aleagă un parlamentar din coaliția de guvernare.

În cazul în care premierul astfel ales nu reușește să își treacă guvernul prin parlament, președintele ar fi obligat să dizolve legislativul și să convoace alegeri anticipate.

În esență, dacă proiectul de lege va fi aprobat, el va face imposibilă nominalizarea unui candidat tehnocrat pentru funcția de premier. Președinții Italiei au apelat în mod repetat la această soluție pentru a depăși impasul politic din parlament.

Predecesorul Giorgiei Meloni, Mario Draghi, a condus ultimul guvern tehnocrat de la Roma după ce președintele Sergio Mattarella i-a cerut în 2021 să pună capăt crizei politice în contextul în care pandemia de COVID-19 făcea ravagii în Italia la momentul respectiv.

Opoziția italiană a anunțat deja că se va opune propunerii legislative

Odată ce va fi aprobat oficial de cabinetul lui Meloni, proiectul de lege va fi trimis în parlament unde se va confrunta cu un proces complicat de adoptare.

În plus, orice modificare a Constituției Italiei trebuie aprobată de o majoritate calificată de două treimi în ambele camere ale parlamentului, un lucru greu de imaginat dată fiind scena politică din Italia.

Însă în cazul în care el nu va reuși să obțină aprobarea legislativului italian, Meloni mai are o soluție la dispoziție: supunerea sa unui referendum.

Principalele formațiuni ale opoziției de la Roma, Partidul Democrat de centru-stânga și Mișcarea 5 Stele condusă de fostul premier Giuseppe Conte au declarat deja că se vor opune planului coaliției de guvernare.

Doar micul partid centrist Italia Viva al fostului premier Matteo Renzi a afirmat că ar putea susține propunerile guvernului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro