Sari direct la conținut

Codurile Civil si Penal: Procedura de adoptare a Codurilor Civil si Penal ramane incerta

HotNews.ro

Conducerea Parlamentului a decis, miercuri, in sedinta comuna a Birourilor Permanente, ca cele doua Coduri juridice – Civil si, respectiv Penal, sa fie depuse la Senat ca initiative legislative. PSD a reusit sa-si impuna, in sedinta conducerii Parlamentului, punctul de vedere, astfel incat, cele doua Coduri sa fie adoptate prin procedura parlamentara. Dar lucrurile nu sunt batute in cuie.

Conform unor surse Hotnews.ro, presedintele Traian Basescu le-a transmis democrat-liberalilor ca Guvernul trebuie sa-si asume raspunderea directa, pentru a evita taraganarea adoptarii Codurilor in Parlament. Coalitia urmeaza sa se intalneasca saptamana viitoare in sedinta si sa dezbata din nou procedura codurilor juridice.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat, la finalul sedintei, ca proiectele celor doua Coduri juridice vor fi depuse la Senat sub forma de initiative legislative.Totodata, colegul de partid si secretarul Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a confirmat ca cele doua Coduri merg la Senat in dezbatere parlamentara. Astfel, social-democratii au reusit sa-si impuna punctul de vedere in Birourile Permanente si sa mearga pe procedura parlamentara.

In spatele usilor inchise, la sedinta, democrat-liberalii s-au opus deciziei de adoptare a Codurilor prin procedura parlamentara. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, i-a informat pe social-democrati ca Guvernul Boc intentioneaza sa-si asume raspunderea pentru ca cele doua coduri sa fie adoptate la termenul angajat de 15 mai. In replica, social-democratii au motivat decizia, explicand ca este nevoie de o dezbatere publica, si acest lucru cat mai curand posibil.

La cateva minute dupa declaratiile oficiale ale colegiilor din PSD, democrat-liberala Roberta Anastase a declarat ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe Codurile finalizate.

„Din acest moment, mai avem un singur criteriu pe care sa-l indeplinim, adica cel referitor la timp. (…) E vorba de acelasi proiect, existand varianta sa lasam sa treaca, din punct de vedere al procedurii, prin cele doua camere, atata timp cat procedura dezbaterii parlamentare a fost indeplinita…. Mai exista varianta ca sa scurtam acest timp prin asumarea raspunderii, iar domnul Geoana impartaseste acest punct de vedere in totalitate”, a declarat Anastase.

Conform surselor Hotnews.ro, presedintele Traian Basescu le-a comunicat clar si raspicat liderilor PD-L ca pachetul de legi juridice, respectiv Codurile, trebuie sa fie asumat de Guvern pentru a evita amanarea si intarzierea adoptarii acestora in Parlament. Astfel, PD-L intentioneaza sa impuna colegiilor de Coalitie o decizie in acest sens.

Pe de alta parte, surse parlamentare au declarat, pentru Hotnews.ro, ca PSD doreste amanarea si taraganarea adoptarii Codurilor pana la raportul Comisiei Europene. Social-democratii se bazeaza pe faptul ca raportul pe Justitie va fi unul negativ si, pe acest fond, intentioneaza sa ceara demisia ministrului Catalin Predoiu si a premierului Emil Boc.

PD-L si PSD se vor intalnii cele mai probabi luni, in sedinta Coalitiei, si vor decide prin ce procedeu vor fi promovate Codul Civil si cel Penal.

In ceea ce priveste Codurile de Procedura, conducerea Parlamentului a decis prelungirea rapoartelor de depunere pana pe 30 iunie. Subcomisiile care au lucrat la Codul Civil si cel Penal vor incepe sa lucreze saptamana viitoare, urmand ca, pana la 30 iunie, sa finalizeze si Codurile de Procedura Civil si Penal.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro