Colectarea selectiva a deseurilor: "E nevoie sa facem asta"
80% dintre romani colecteaza selectiv daca primaria le pune recipientele la dispozitie, arata un sondaj. In Capitala, multe dintre recipientele tip „clopot” sunt arhipline, iar oamenii depoziteaza deseurile langa acestea. De multe ori insa, interesul acestora o ia inaintea preocuparii autoritatilor locale. „Am auzit multe plangeri de la cei care isi strangeau separat deseurile, insa cand ajungeau la pubela vedeau ca nu au unde sa le depoziteze separat”, spune o reprezentanta a unui ONG pentru protectia mediului.
„Daca suntem obligati, facem”
Inceputul este deocamdata timid: conform documentelor Primariei Municipiului Bucuresti, doar 10% din totalul deseurilor din Capitala sunt colectate separat. La nivel national, 80% din populatie colecteaza selectiv daca are infrastructura necesara, arata un sondaj realizat de IMAS in colaborare cu Eco Rom Ambalaje. Comoditatea, ignoranta si faptul ca nu stiu ce presupune efectiv acest proces sunt motivele pentru cei care nu participa la colectarea selectiva, mai arata studiul.
Chiar daca majoritatea populatiei este interesata de subiect, doar jumatate dintre romani colecteaza selectiv in mod constant. Intrebata despre corectitudinea selectarii, Lorita Constantinescu, reprezentant al Eco Rom Ambalaje, spune ca, daca ne-am uita intr-un clopot pentru Plastic, am gasi acolo, in medie, doar 60% plastic. Restul il reprezinta deseuri de alta natura.
Suntem insa pe calea cea buna, crede Claudia Jianu, Project Manager in cadrul ong-ului Terra Mileniul III, pentru ca „daca suntem obligati, facem”. „De la intrarea in UE, aceste initative sunt impuse”, asa incat primariile incearca sa le urgenteze pentru a ajunge la nivel european. „Pentru ca lucrurile se misca mai alert, si oamenii au inceput sa fie constienti”, spune Jianu.
„Am fost contactati in special de firme pentru a le indruma catre centre de colectare a hartiei. S-au aratat interesate si persoane fizice, insa mai putin”, spune o reprezentanta Greenpeace Romania. Clopotele pentru colectare selectiva au fost introduse, pana in prezent, in 30 de orase din Romania. Inca 20 de localitati se afla in pregatire.
E nevoie de un plan mai coerent
Daca unii cred ca este inutil, pentru ca „oricum le amesteca ei, acolo”, altii se declara dezamagiti fiindca ar vrea sa contribuie la protejarea mediului, dar nu au cum: „Unii locuitori sunt dezamagiti pentru ca nu exista o continuitate a acestui proces. Incearca sa isi colecteze separat deseurile, insa la ghena nu exista clopote separate, deci nu au unde sa le puna”, spune Jianu.
Parerea generala este insa ca „e nevoie sa facem asta”, adauga Jianu, iar cei tineri sunt cei mai deschisi la idee. In cadrul campaniilor de educare desfasurate in scoli, „copiii sunt foarte incantati si adopta imediat ideea”, spune Jianu. Entuziasmul acestora se opreste insa la iesirea pe poarta scolii: copiii sunt obisnuiti ca la scoala sa foloseasca pubele separate, insa acasa deseurile sunt aruncate in acelasi loc.
Urcata la o scara mai mare, imaginea este valabila si pentru administratia bucuresteana. Existand 6 sectoare si tot atatea capete de decizie, procesul de colectare selectiva se face mult mai greu, crede Jianu. Sunt multe parti implicate care trebuie coordonate: intai firma care colecteaza deseurile, apoi cea care le transporta, iar lantul se incheie cu centrul de reciclare care preia deseurile. „In localitatile mai mici, procesul este mult mai simplu, legaturile se fac mai rapid”, povesteste Jianu.
Cui te poti adresa pentru implementarea colectarii selective?
Trebuie sa apelezi la primaria orasului sau sectorului tau, iar actiunea se pune in practica de catre operatorul de salubritate. Conform Primariei Municipiului Bucuresti,
- in sectoarele 1 si 4 SC REBU SA are proiecte in derulare;
- de sectorul 3 se ocupa operatorul SC ROSAL GRUP SRL;
- in sectorul 5 nu exista parteneriat pentru colectare selectiva intre primarie si firma de salubritate;
- in sectorul 6 activeaza SC URBAN SA si Eco Rom Ambalaje SA
Cum selectezi deseurile?
- Deseurile din plastic merg in clopotul Galben: PET-uri, caserole din plastic, ambalaje de produse cosmetice etc.
- Sticla se colecteaza in clopotul Verde: borcane, sticle, pahare etc
- Hartia, Cartonul si Metalul se strang in clopotul Albastru: caiete, reviste, ziare, cutii din carton (pentru Hartie si Carton) si cutii de conserve, spray-uri (dar nu insecticide) si cutii de bere (pentru Metal). Folia din aluminiu pentru ambalarea alimentelor nu se arunca la un loc cu metalul.
- Lemnul se colecteaza separat doar in cazul firmelor. In cazul gospodariilor nu exista suficient lemn de colectat pentru a i se dedica un flux special, spune reprezentanta Eco Rom Ambalaje.