Colegiul Medicilor din Romania: Incidenta cazurilor de cancer – cea mai mica din Europa. Mortalitatea – cea mai mare
Incidenta cazurilor de cancer in Romania este cea mai mica din Europa, insa mortalitatea este cea mai mare, din cauza sistemului care s-a concentrat pe tratamentul bolilor acute si urgentelor si mai putin pe bolile cronice, a spus presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, citat de Mediafax.
„Avem un sistem sanitar fragmentat. Descentralizarea s-a concentrat pe bolile acute si urgente. Fiecare bolnav cronic are cate unul sau doua episoade acute sau de urgenta in cinci ani Am pus la punct sistemul de urgenta, ceea ce este foarte bine, pentru ca stabilizam bolnavul, dar ce facem apoi cu pacientul cronic?”, a spus, joi, Astarastoae, in adunarea generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR).
Din acest motiv, avem mortalitatea prin cancer cea mai mare din Europa, in timp ce incidenta bolii oncologice este cea mai mica, a spus presedintele CMR.
„Este un paradox ca in Romania sa avem cea mai mica incidenta a cancerului, dar cea mai mare mortalitate prin aceeasi boala, dovada ca sistemul de depistare precoce nu functioneaza. Mortalitatea prin cancer de col este de trei ori mai mare decat in Europa, iar cea de cancer de san este mai mare de 3,5 ori”, a precizat Astarastoae.
Potrivit presedintelui CMR, bolile cronice sunt principala problema de sanatate publica, iar incidenta lor este in continua crestere.
„Povara bolilor cronice cade preponderent asupra regiunilor sarace in resurse si asupra persoanelor cu statut socio-economic scazut”, a mai spus presedintele CMR, aratand ca acesti bolnavi au nevoie de terapie continua cu o echipa multidisciplinara, informatii si sustinere pentru autoingrijire,monitorizare sistematica si evaluare individualizata in raport cu severitatea clinica.
De asemenea, Astarastoae a precizat ca in Romania resursele sunt alocate inechitabil, in functie de paturile de spital, ceea ce creaza inechitate in tratarea bolnavilor.
Ca solutii pentru imbunatatirea situatiei, CMR propune, printre altele, integrarea ingrijirilor medicale si serviciilor sociale pentru a imbunatati starea de sanatate a bolnavilor cronici si realizarea unor dispensare-santinela care sa furnizeze date care pot fundamenta politicile nationale destinate pacientilor cronici.