Comerciantii de droguri legale-plante etnobotanice: Interdictia de a mai vinde va genera comertul cu "ierburi" la negru
Interzicerea plantelor etnobotanice, asa numitele droguri legale, va scoate in afara legii sute de firme care se ocupa de comercializarea unor astfel de produse. Contactati de HotNews.ro, mai multi comercianti de plante etnobotanice considera ca decizia Guvernului de a interzice astfel de substante nu este prea inspirata deoarece ar putea determina aparitia traficantilor sau chiar cresterea consumului de droguri clasice, ilegale. In Romania, comercializarea „drogurilor usoare” a luat amploare in ultima perioada, existand pe piata circa 400 de „magazine de vise”. In mare parte, comercializarea se face prin intermediul magazinelor virtuale.
In acest moment sunt circa 200 de firme si 400 de magazine de vise
Estimari ale proprietarilor de magazine
La o simpla cautare pe Internet apar nenumarate link-uri care fac trimitere catre magazinele virtuale, de unde pot fi cumparate sute de sortimente de plante etnobotanice. Unele magazine isi fac o promovare de-a dreptul uluitoare.
„Legal smoke locul unde plutesti fericit, plante etnobotanice si accesorii bong iarba legala senzatii legale alternative, pastile de petrecere spice smoke high, senzatii unice legal-smoke distractie la maxim petreceri de neuitat plante psihoactive halucinogene euforice energizante afrodisiace legale”, este doar un exemplu.
Site-urile sunt usor de accesat chiar daca pe prima pagina exista avertizari de genul: Se adreseaza exclusiv adultilor (varsta minima 18 ani) pasionati de plantele etnobotanice rare.
- Comerciant: „Cred ca aceasta masura este o mana de ajutor data traficantilor”
HotNews.ro a contactat mai multi comercianti din domeniu care si-au exprimat opiniile legate de solicitarea premierului Emil Boc facuta Ministerului Sanatatii de a finaliza in
-inflorirea comertului la negru -abuzuri si excese ale organelor de control
-traficantii, mult mai organizati, vor primi un ajutor nesperat -comerciantii vor cauta solutii alternative (plante hibrid etc)
Efecte posibile ale interzicerii plantelor etno-botanice
regim de urgenta un act normativ privind interzicerea consumului de plante halucinogene. Selectii din declaratiile acestora:
-In acest moment sunt circa 200 de firme si 400 de magazine de vise care au adus bugetului sume consistente
-Interzic o planta? Va aparea un hibrid. Il vor interzice si pe ala? Va aparea altul
-Din 750 de produse din oferta, vor ramane cu 30-40. Probabil ca pentru restul se vor gasi solutii cum ar fi vanzarea la negru
-Anuntul Guvernului ar putea genera abuzuri din partea Politiei in masura in care nu se stie exact despre ce este vorba. Sunt vreo 400 de magazine si 1.000 de angajati care ar putea deveni infractori
-Ar fi trebuit sa fie acordat un termen in care comerciantii sa-si poata rezolva stocurile
-Eu cred ca aceasta masura este o mana de ajutor data traficantilor care sunt foarte bine organizati
-Daca nu se vor mai putea folosi drogurile usoare, se va trece la cele ilegale
Iata reactiile comerciantilor de droguri legale:
- Reprezentantii Etnoplant.ro, cea mai veche firma dim comertul local cu plante etnobotanice, spun ca o decizie de scoatere in afara legii a acestui gen de comert va face sa infloreasca comertul la negru. „In acest moment sunt circa 200 de firme si 400 de magazine de vise care au adus bugetului sume consistente. Intelegem demersul premierului, dar ne indoim ca fenomenul poate fi eliminat printr-o lege. Este un fenomen pe care oricat l-ai restrictiona, va continua sa existe. Daca nu oficial, atunci sigur la negru. Interzic o planta? Va aparea un hibrid. Il vor interzice si pe ala? Va aparea altul”, au declarat pentru HotNews.ro, oficialiii Etnoplant. Ei au estimat ca Ordonanta care se pregateste va matura din piata doar firmele mici, care vand produse cu statut oarecum incert. „Firmele mari se vor adapta si vor rezista, pentru ca plantele care se fumeaza si care sunt acceptate in Europa, vor
ramane. Din 750 de produse din oferta, vor ramane cu 30-40. Probabil ca pentru restul se vor gasi solutii cum ar fi vanzarea la negru. In vremuri de recesiune, oamenii vor sa fumeze iarba ca sa uite de necazuri. Nici o lege nu ii va impiedica”, au mai precizat reprezentantii Etnoplant.ro Ei sugereaza Guvernului sa interzica si spirtul medicinal, care baut, poate ucide.
- „Oricum, Guvernul ar face bine sa interzica si usturoiul, pentru ca se poate obtine arsenic, daca nu stiau. Sa interzica si spirtul, ca diverse persoane il beau si mor. Una peste alta, noi am intrat primii pe piata din Romania, noi o sa iesim ultimii!”, au mai declarat pentru HotNews.ro, oficialii Etnoplant.
- Mircea Marinescu, Magicshoping.ro: Guvernul ar fi trebuit sa se consulte cu specialisti in domeniu care sa spuna ce substante ar trebui interzise si care nu. In produsele comercializate sunt foarte multe amestecuri de plante, unele dintre ele comune. Anuntul Guvernului ar putea genera abuzuri din partea Politiei in masura in care nu se stie exact despre ce este vorba. Foarte multi oameni ar putea deveni infractori. Sunt vreo 400 de magazine si 1.000 de oameni care ar putea deveni infractori. In plus, ar fi trebuit sa fie acordat un termen in care comerciantii sa-si poata rezolva stocurile. Eu cred ca aceasta masura este o mana de ajutor data traficantilor care sunt foarte bine organizati si este posibil ca o parte din tinerii care consumau droguri legale sa treaca pe cele ilegale.
- Florin Boghici, Etnofly.ro: Aceasta este o afacere pe care o fac printre picaturi. Insa este o afacere care trezeste suspiciuni. Eu cred ca daca nu se vor mai putea folosi drogurile usoare, se va trece la cele ilegale. Guvernul ar trebui sa aiba altceva in vedere, sa urmareasca alte lucruri, de exemplu sa urmareasca sa nu se mai vanda la negru, sa nu mai ajunga la copii, sa interzica produsele romanesti. Acestea chiar ar putea sa fie scoase deoarece cele produse in Romania sunt chiar periculoase.
- Marius Serbanescu, Iarba-legala.ro: Au inceput sa faca tam-tam inca de acum doi ani pe aceasta tema si de aceea cred ca o sa mai treaca doi ani pana o sa puna in aplicare. Eu cred ca sunt probleme mai mari decat aceste plante care nu sunt pentru consumul uman!!! Acestea sunt ingrasaminte de flori, plante aromate pentru baie, pentru relaxare. Nu se consuma.
Dupa cum se poate observa din ultima declaratie, reprezentantii de la Iarba-legala.ro au fost mai reticenti fata de HotNews.ro sustinand ca ei nu comercializeaza produse pentru consumul uman. Insa produsele promovate pe site-ul lor demonstreaza ca sunt, totusi, altceva decat ingrasaminte de flori. De exemplu, un produs numit „Magic Powder” care nu poate fi folosit decat de persoanele de peste 18 ani costa intre 49,9 lei 0,3 grame si 139,9 lei 1 g.
Alte exemple de preturi la produsele etnobotanice:
Special Gold, intre 39,9 lei 0,25 grame si 90 lei 0,75 grame
Ganja, intre 39,9 lei 0,5 grame si 69,9 lei un gram
Pulse, intre 30 lei 0,5 grame si 119 lei 3 grame
Ninja, intre 39,9 lei 0,5 grame si 69,9 lei un gram
Spice Tropical Synergy, intre 35 lei 0,5 grame si 140 lei 3 grame
Genie 90 lei 3 grame
Spice Diamond 50 lei 1 gram
Spice Gold Spirit 90 de lei 3 grame
Genie -Senzation 170 lei 3 grame
Ce sunt plantele etnobotanice?
Potrivit unor explicatiilor din Dex, etnobotanica este o ramura a etnobiologiei care studiaza relatiile reciproce dintre om si mediul vegetal. In Romania, plantele etnobotanice, sunt vandute sub denumiri generice ca „aromaterapie” sau „etnobotanica”. Potrivit unor informatii postate pe site-ul Phoneline.ro, Centrul European pentru Monitorizarea Drogurilor si Dependentei de Droguri (EMCDDA) a analizat componenta celei mai des intalnite game de produse, vandute sub numele de „Spice”.
In urma unor cercetari care au decodificat structura moleculara si biochimica a ierburilor, cercetatorii au descoperit ca efectele halucinogene descrise de consumatori sunt cauzate de niste substante sintetice, adaugate de catre producatori, care poarta numele de canabinoide. Cei mai intalniti compusi chimici sunt JWC-018 si CP 47, 495.
Acestia sunt receptori canabinoizi care se fixeaza pe o celula si declanseaza activitatea acesteia, generand un efect psihoactiv. Substantele pot fi de pana la 28 de ori mai puternice decat THC, elementul psihoactiv din canabis. Pentru a masca adaugarea componentilor chimici sintetici, producatorii completeaza amestecul cu o cantitate mare de substante care nu prezinta niciun risc, precum vitamina E, cafeina sau mentol.
Guvernul a luat decizia interzicerii comertului cu astfel de produse dupa ce au fost constatate mai multe cazuri in care aceste substante au facut victime printre tineri.