Sari direct la conținut

Mișcare explozivă la Bruxelles: comisarul european francez Thierry Breton s-a retras din executivul UE, cu un atac violent la von der Leyen. De cine a fost înlocuit

HotNews.ro
Mișcare explozivă la Bruxelles: comisarul european francez Thierry Breton s-a retras din executivul UE, cu un atac violent la von der Leyen. De cine a fost înlocuit
Thierry Breton și Ursula von der Leyen. FOTO: Virginia Mayo / AP / Profimedia

Șefa Comisiei Europene trebuia să anunțe componența noii sale echipe miercurea trecută, dar a amânat momentul pentru săptămâna aceasta, iar lucrurile par să se complice și mai mult, scriu Reuters și Politico.

Comisarul european francez Thierry Breton a declarat luni că va demisiona din executivul UE, din cauza neînțelegerilor cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, susținând că aceasta ar fi cerut Parisului să îi retragă nominalizarea.

Von der Leyen își finalizează în prezent lista de comisari pentru cel de-al doilea mandat, listă care urmează să fie prezentată publicului săptămâna aceasta, cu întârziere.

Macron l-a nominalizat în locul lui Breton pe Stephane Sejourne, ministrul de Externe demisionar al Franței și un aliat politic apropiat al președintelui, scrie Reuters.

„Președintele Republicii a apărat întotdeauna obținerea unui portofoliu-cheie pentru comisarul său european. Acesta este sensul contactelor sale cu președinta Comisiei Europene”, a spus un comunicat al președinției franceze

„O nouă mărturie a unei guvernanțe discutabile”

Breton a fost comisarul UE pentru industrie și piața internă în timpul primului său mandat, supervizând multe dintre cele mai importante politici ale blocului, de la producția industrială de arme la reglementarea Big Tech. El și Franța așteptau un portofoliu important și pentru acest mandat.

Presa europeană a vorbit însă încă de anii trecuți despre neînțelegerile dintre el și von der Leyen, cei doi ciocnindu-se în mod repetat în public și în privat în ultimii cinci ani.

În scrisoarea sa de demisie, pe care Breton a postat-o pe X, acesta a declarat că „acum câteva zile”, von der Leyen a cerut Franței să îi retragă numele de candidat pentru Comisie „din motive personale”, în schimbul unui „portofoliu presupus mai influent”.

„În ultimii cinci ani, m-am străduit neîncetat să susțin și să promovez binele european comun, mai presus de interesele naționale și de partid. A fost o onoare”, a scris Breton în scrisoarea sa.

„Cu toate acestea, în lumina acestor ultime evoluții – o nouă mărturie a unei guvernanțe discutabile – trebuie să concluzionez că nu-mi mai pot exercita atribuțiile în cadrul Colegiului”, a declarat Breton în scrisoare.

Cu puțin timp înainte de a-și anunțat demisia, Breton își semnalase intenția cu o postare criptică pe X: „Portretul meu oficial pentru următorul mandat al Comisiei Europene”.

Franța, nemulțumită de portofoliul alocat

Tensiunile privind potențialul portofoliu al Parisului în viitoarea Comisie Europeană au fost la cote înalte în ultimele zile.

Un înalt oficial francez din partidul lui Emmanuel Macron a declarat că „Franța nu este mulțumită de portofoliul alocat lui Thierry Breton” și a făcut referire și la informațiile potrivit cărora comisarul nominalizat de Italia ar putea obține un post mult mai important, în domeniul economic, scrie Politico.

Convorbirile dintre Macron și von der Leyen s-au intensificat săptămâna trecută, potrivit mai multor persoane citate de Politico. Macron și-ar fi dorit un portofoliu puternic, care să includă avansarea autonomiei strategice a Europei – inclusiv în ceea ce privește politica industrială și apărarea, și titlul de vicepreședinte executiv.

Acum, înlocuirea lui Breton cu Sejourne ar putea întârzia și mai mult anunțul lui von der Leyen privind portofoliile acordate fiecărui om în parte.

Conturarea echipei executive a fost deja încetinită de politicile naționale și de încercarea lui von der Leyen de a forma un colegiu de comisari echilibrat din punct de vedere al genului. Până în prezent, țări precum Slovenia și România și-au retras candidații bărbați sub presiunea lui von der Leyen, înlocuindu-i cu femei.

Politico a scris acum ceva mai mult de o săptămână că Roxana Mînzatu, nominalizată de România pentru executivul UE, ar putea primi postul de comisar pentru muncă, drepturi sociale şi locuinţe.

Breton în guvernul de la Paris?

Demisia lui Breton vine într-un moment în care Michel Barnier, premierul desemnat de Emmanuel Macron, a început să își construiască guvernul. Biroul premierului a refuzat însă în cursul dimineții să stabilească o legătură între această demisie de la Bruxelles și eventuala intrare a lui Thierry Breton în viitorul guvern.

„Nimic nu este bătut în cuie”, a declarat pentru Le Monde o sursă din anturajul premierului, subliniind că cei doi politicieni „se cunosc foarte bine și se plac”.

„Breton va dori în mod evident un post în guvern”, a afirmat o altă sursă de la vârful guvernului, apreciind în același timp că „demisia sa bruscă” din Comisia Europeană „complică lucrurile”, deoarece ar putea da naștere ideii unui conflict cu Ursula von der Leyen.

Surse din ministerul francez al Economiei au sugerat că nu există vreo legătură între demisia bruscă a lui Breton și construirea guvernului.

„Focul mocnea de mult timp” între el și președinta Comisiei Europene, a explicat o sursă pentru cotidianul francez. Dar alegerea domnului Breton pentru Bercy (ministerul Economiei) poate fi avută acum în vedere, a adăugat această sursă.

INTERVIURILE HotNews.ro