Sari direct la conținut

Comisia Europeană îl contrazice pe Tanczos Barna: Au fost consultări cu autoritățile competente ale statelor membre ale UE pe strategia privind pădurile / UPDATE Tanczos Barna: Nu au fost consultări cu ministerele de resort

HotNews.ro
Strategia UE privind padurile, Foto: Comisia Europeana
Strategia UE privind padurile, Foto: Comisia Europeana

Comisia Europeană îl contrazice luni pe ministrul Mediului din România, Tanczos Barna, care a susținut în presa maghiară că strategia UE privind pădurile nu ar fi fost dezbătută cu statele membre. „S-a organizat o consultare publică deschisă prin intermediul site-ului web al Comisiei Europene, în toate limbile oficiale ale UE, primindu-se peste 19.000 de răspunsuri. De asemenea, au avut loc consultări specifice cu autoritățile competente ale statelor membre ale UE responsabile, cu ONG-urile, cu mediul academic și cu organizațiile internaționale”, arată luni Executivul European.

  • UPDATE (14:00) Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a explicat luni cum a ajuns România să se numere printre cele 11 state membre ale Uniunii Europene care contestă strategia Bruxelles-ului privind gospodărirea pădurilor, el spunând că până vineri nu e existat un document oficial al CE și că nu au fost făcute consultări cu ministerele de resort din statele membre.
  • „A existat o consultare publică cu cetățenii. Statele membre care au semnat scrisoarea spun același lucru pe care îl susținem și noi, că această comunicare trebuie să existe cu statul membru în mod oficial. Comunicarea a început vineri, acum 3 zile, dată la care Comisia a trimis documentul către statele membre și forurile de conducere al UE. Până atunci nu a existat comunicare cu statele membre.”, a declarat luni ministrul Tanczos Barna întrebat despre precizările CE potrivit cărora a existat consultare publică pe marginea strategiei.

Comisia Europeană a dat detalii luni despre noua strategie pentru protejarea și refacerea pădurilor din UE, adoptată în data de 16 iulie, și a publicat și un set de întrebări și răspunsuri în care se arată că a existat o consultare publică în toate statele membre UE cu privire la această nouă strategie:

  • „În cadrul procesului de elaborare a strategiei s-au desfășurat o serie de activități de consultare. A avut loc o consultare privind foaia de parcurs și s-a organizat o consultare publică deschisă prin intermediul site-ului web al Comisiei Europene, în toate limbile oficiale ale UE, primindu-se peste 19 000 de răspunsuri. De asemenea, au avut loc consultări specifice cu autoritățile competente ale statelor membre ale UE responsabile de silvicultură, cu industriile și întreprinderile din sectorul forestier, cu ONG-urile, cu mediul academic și cu organizațiile internaționale. De asemenea, s-a ținut seama de evaluarea actualei strategii forestiere a UE și de alte politici conexe domeniului forestier (de exemplu, biodiversitatea, dezvoltarea rurală).
  • Totodată, au fost luate în considerare contribuțiile pe această temă primite din partea celorlalte instituții ale UE, printre acestea numărându-se concluziile relevante ale Consiliului (de exemplu, privind revizuirea Strategiei forestiere a UE și noua strategie în domeniul biodiversității) și recentele rezoluții ale Parlamentului European referitoare la păduri.
  • Rezultatele procesului de consultare sunt prezentate pe scurt într-un document de lucru al serviciilor Comisiei, care însoțește strategia.”, arată Comisia Europeană.

Precizările Executivului European îl contrazic astfel de ministrul Mediului din România, Tanczos Barna, care s-ar număra, alături de oficialii din Ungaria și din alte 9 state, printre semnatarii unei scrisori în care este contestată strategia Bruxelles-ului privind gospodărirea pădurilor.

Una dintre nemulțumirile exprimate de ministrul român al Mediului prezentate în presa maghiară ar fi lipsa unei consultări cu statele membre UE pe marginea acestei strategii:

  • „Nu au avut loc consultări în cadrul Comisiei permanente pentru păduri şi nici cu statele membre ale UE, iar proiectul nu a fost elaborat în comun. Solicităm să dezbatem strategia privind pădurile”, a declarat Tanczos Barna, ministrul român al Mediului, conform cotidianului maghiar Magyar Nemzet, citat de Rador.

Ministrul român al Mediului, Tánczos Barna, s-ar număra, alături de oficialii din Ungaria și din alte 9 state, printre semnatarii unei scrisori în care este contestată strategia Bruxelles-ului privind gospodărirea pădurilor, după ce a fost dat publicităţii proiectul promovat de vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru Pactul verde european, scrie presa maghiară, care îl citează pe Tánczos Barna. Aceasta, în contextul în care România se confruntă de ani de zile cu defrișări masive de păduri. Până la acest moment, Guvernul de la București nu a făcut niciun anunț în acest sens.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro