Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor au respins cererea de reexaminare a Codului Silvic
Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor (de Agricultura, Mediu si Justitie) au respins cererea de reexaminare a Codului Silvic ceruta de presedintele Klaus Iohannis, cu 35 de voturi impotriva si 21 voturi pentru. Grupul PNL a votat pentru reexaminare, iar restul impotriva. Opozitia a fost nemultumita deoarece cererea de reexaminare s-a supus la vot in integralitate si nu au avut loc discutii pe articolele. In plus, societatea civila, prezenta in sala, nu a fost lasata sa ia cuvantul desi la inceputul sedintei li s-a promis acest lucru.
„Noi nu suntem in prima auditie, noi am respins si am amendat luni de zile acest proiect de modificare a Codului Silvic. Noi ne-am pronuntat deja prin vot. Am auzit si vocea societatii civile”, a spus deputatul PSD Doina Pana, explicand de ce nu doreste reexaminarea Codului Silvic.
Lucia Varga, deputat PNL, a sustinut cererea de reexaminare motivand ca acest lucru a fost cerut de Consiliul Concurentei si de presedintele Klaus Iohannis.
„Cererea de reexaminare a presedintelui se refera la incalcarea legislatiei privind libera circulatie a marfurilor si la ajutoarele de stat. Ati primit si adresa Consiliului Concurentei care spune acelasi lucru. Consiliul Concurentei invita la discutii sa ascultam si punctul lor de vedere. Si noi dorim acordarea dreptului de preemtiune micilor producatori. Punctul de vedere al Consiliului Concurentei este destul de important incat sa auzim ce au dansii de spus inainte sa votam. In cazul in care votam legea in aceasta forma ne putem trezi cu o scrisoare din partea UE ca am incalcat tratatul de aderare sau cu declansarea procedurii de infringement”, a declarat Lucia Varga.
In plus, aceasta a atras atenti asupra articolului care prevedere exploatarea suprafetelor de padure mai mici de 10 hectare fara amenajament silvic. „Daca nu exista amenajament silvic nu stim cati copaci sunt in respectiva padure, nu stim starea lor, nu stim cand au loc taieri. Cine este rau intentionat se poate duce la padurar, sa ii dea ceva, si acesta va inchide ochii chiar daca proprietarul taie mai mult decat suprafata stabilita prin lege. Chiar daca vin controale, daca nu se stie ce este acolo, cum dai amenzi”, a declarat Lucia Varga pentru HotNews.ro.
Acum cererea de reexaminare a Codului Silvic urmeaza sa fie discutata in plenul Camerei Deputatilor, iar daca este respinsa si acolo, legea va ajunge din nou la presedintele Klaus Iohannis, iar acesta va fi obligat sa o promulge.
Societatea civila, prezenta in sala, nu a fost lasata sa ia cuvantul desi la inceputul sedintei li s-a promis acest lucru.
„Am venit sa vorbim si ne dam cu parerea despre acest Cod silvic si ce cere strada si societatea civila in chestiunea Codului silvic. Nu am fost lasati sa vorbim desi ni s-a promis ca vom vorbi. Punctul nostru de vedere desi s-a invocat de mai multe orin in discursul deputatilor, tocmai am fost in strada pe 9 mai, vom mai fi in strada cat de curand, asadar nu ni s-a dat posibilitatea de a sustine niste principii. Nu avem vreo industrie de sprijinit. Padurea in opinia nostra nu este o chestie ca un sac de cartofi. Asa cum a zis si d-na Pana, si bine a zis, este o chestie care tine si de constitutie, de sanatatea poporului, de sanatatea comunitatilor, de economia sociala. Ne-au spus ca nu ne dau cuvantul deoarece nu se mai discuta procedural”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
Liviu Mihaiu spune ca societatea civila are urmatoarele revendicari:
– stoparea taierilor ilegale
– mentinerea si imbunatatirea programului „radarul Padurilor”
– protectia padurilor virgine, cvasi virgine si a parcurilor nationale
– deblocarea dosarelor de coruptie din domeniul forestier
– intarirea institutiilor cu atributii de control in silvicultura
– elaborarea strategieni nationale forestiere si finantarea programului national de impaduriri care la ora aceasta este o gluma
– instituirea de masuri anti monopol in industria lemnului
– eliminarea abuzurilor de pozitie dominanta si monopol si reguli de valorificare a lemnului in beneficiul dezvoltarii durabile a comunitatilor locale.
– Plati compensatorii pentru proprietarii de paduri, cu rol de protetie in sit-uri protejate de tip”Natura 2000″
– finantarea adecvata pentru mentinerea intre protectie si exploatare
– oprirea proiectului de modificare a Legii vanatorii.
PNL a depus luni la Camera Deputailor, la comisia de specialitate, o serie de amendamente la Codul Silvic prin care se dorea scoaterea restrictiei potrivit careia un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, potrivit unui document obtinut de HotNews.ro. Aceasta prevedere a generat foarte multe controverse, fiind unul dintre principalele motive pentru care presedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul de lege pentru reexaminare in Parlament. Societatea civila a cerut pastrarea acestui prag si l-au acuzat pe Klaus Iohannis ca a retrimis legea in Parlament pentru scoaterea acestui articol, ceea ce ar avantaja firma Holzindustrie.
„Un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa un volum dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie, stabilit ca medie a ultimilor 3 ani in baza actelor de punere in valoare autorizate la exploatare si exploatate la nivel national, indiferent de forma de proprietate, astfel incat sa detina sau sa obtina o pozitie de monopol care sa afecteze un interes public major. In cazul aparitiei suspiciunii de monopol, autoritatea in domeniul silviculturii impreuna cu Consiliul Concurentei se vor autosesiza cu privire la activitatea operatorului economic/grupului de operatori economici in ceea ce priveste incalcarea Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor”, se arata in amenamentul propus de PNL si formulat de deputatii Cristian Chirtes si Tinel Gheorghe.
In plus, PNL dorea sa se reintroduca articolul potrivit caruia suprafetele de padure mai mici de 10 hectare sa se exploateze doar cu amenajament silvic. In mare parte amendamentele propuse de PNL reprezinta obiectiile pe care le-a avut Klaus Iohannis atunci cand proiectul de lege a venit pentru promulgare si a fost retrimis in Parlament.
Camera Deputatilor a adoptat la sfarsitul lunii februarie un proiect de modificare a Codului Silvic initiat de un grup de deputati si senatori PSD – PC – UDMR. O parte din modificarile admise sunt benefice, altele inrautatesc cu mult situatia existenta.
Printre lucrurile bune se numara: padurile virgine si cvasivirgine se bucura de protectie, se incurajeaza valorificarea superioara a lemnului, se acorda compensatii proprietarilor de padure care nu au voie sa exploateze, iar Jandarmeria va putea controla transporturile de masa lemnoasa.
Prevederi cu impact negativ: proprietarii care detin mai putin de 10 ha de padure pot exploata fara amenajamente silvice (adica de capul lor), posesorii de padure pot sa scoata din fondul forestier pana la 250 mp pentru a construi case de vacanta, se permite ridicarea unor constructii in liziera padurii desi nu avem un cadastru al padurilor, se permit taieri complete (la ras) pe suprafete de pana la 5 ha, iar statul roman nu mai este obligat sa impadureasca o anumita suprafata de padure.
In noul Cod silvic s-a introdus si prevederea ca „un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie”.