Sari direct la conținut

Compania norvegiană care a devenit noul Gazprom al Europei / Cine furnizează 30% din necesarul de gaze

HotNews.ro
Sediul Equinor, Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix / Profimedia
Sediul Equinor, Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix / Profimedia

O mare companie norvegiană a devenit principalul furnizor de gaze al Europei, arată mai multe publicații internaționale. Această companie a ajuns să furnizeze aproximativ 30% din necesarul UE, înlocuind, practic, pe rușii de la Gazprom. Continentul a fost cucerit în liniște de către acest gigant norvegian, titrează revista Fortune.

Equinor a preluat coroana deținută până acum doi ani de Gazprom

Compania norvegiană Equinor a reușit să înlocuiască aproape complet Gazprom în domeniul furnizării de gaze către Europa, potrivit Bloomberg, citat de RBC-Ukraine.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, prețurile la energie au crescut brusc, dar acum gigantul norvegian de petrol și gaze Equinor a reușit să „preia coroana” care a aparținut cândva Gazprom din Rusia.

Astfel, Norvegia a ajuns acum să furnizeze 30% din necesarul de gaze la nivelul UE. Înainte de invadarea Ucrainei, Gazprom furniza aproximativ 35% din gazul Europei.

Din cele peste 109 miliarde de metri cubi de gaze naturale furnizate de Norvegia în Europa, anul trecut, aproximativ două treimi au fost vândute de Equinor.

Equinor câștigă, Gazprom pierde

După invadarea Ucrainei de către Rusia, țările europene au început să caute un înlocuitor pentru gazul rusesc, deși nu toate au renunțat la serviciile Gazprom. (Excepție fac Austria, Ungaria și Slovacia). În același timp, livrările de gaze prin conducte au scăzut foarte mult.

În aceste condiții, Gazprom a suferit pierderi record în ultimii 25 de ani. Gazprom a anunțat o pierdere netă de 629 de miliarde de ruble (6,9 miliarde de dolari) în 2023, aceasta fiind prima sa pierdere anuală în mai bine de 20 de ani, pe fondul scăderii comerţului cu gaze naturale cu Europa.

Pentru comparație, Equinor a înregistrat anul trecut un profit net de 10,4 miliarde dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro