Comportamentul copiilor, influentat de consumul de aditivi alimentari
Folosirea colorantilor artificiali in produsele alimentare ar putea fi interzisa in Marea Britanie, dupa ce o echipa de cercetatori a analizat efectul acestora asupra comportamentului copiilor. Printre simptomele sesizate de acestia se numara depresia si accesele de furie.
Cercetatorii Universitatii Southampton au studiat efectul a 7 aditivi alimentari si au ajuns la concluzia ca inteligenta copiiilor este cu atat mai afectata cu cat creste cantitatea de E-uri pe care acestia il consuma. Dupa ce au demonstrat aceasta corelatie, reprezentantii Agentiei pentru Siguranta Alimentara (FSA) din SUA au recomandat inlaturarea din produsele alimentare a 6 dintre acesti aditivi, conform independent.co.uk.
Desi decizia nu are caracter obligatoriu, reprezentand doar o recomandare, se asteapta ca producatorii sa inlocuiasca E-urile, pe cat posibil, cu o alternativa naturala. In urma acestui studiu, unii producatori de dulciuri au cazut de comun acord sa inlature colorantii suspecti din produsele lor.
Inca din 1970 se discuta efectul E-urilor asupra comportamentului, insa dezbaterile s-au intensificat dupa ce acest studiu a fost publicat in luna septembrie a anului trecut. Acesta a concluzionat ca cei 7 aditivi, printre care „sunset yellow” (E110), folosit in special in sucuri si dulciuri, precum si tartrazina (E102), provoaca accese de furie in randul copiilor.
Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara – studiul nu este relevant
FSA, care a comandat studiul in valoare de 750.000 de lire sterline, a fost criticata de gruparile preocupate de sanatatea publica deoarece nu a reusit sa obtina interzicerea totala a acestor aditivi.
FSA a incercat sa poarte discutii cu producatorii, pentru a vedea daca acestia sunt de acord sa inlature aditivii si a asteptat un raspuns din partea Agentiei Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA).
EFSA sustine insa ca dovada efectului aditivilor asupra copiilor nu este suficient de relevanta, hotarand ca rezultatele studiului nu reprezinta un motiv prea intemeiat pentru a schimba compozitia produselor alimentare.
Cercetatorii au trimis, in schimb, o scrisoare de protest la adresa FSA, cerand „o schimbare imediata”. Ei au mai adaugat ca, in prezent, inca mai studiaza efectul celui de-al saptelea aditiv, benzoatul de sodiu, folosit in bauturile carbogazoase, precum Cola dietetica. Acesta ar cauza, in timp, depresie.
E-urile cele mai des intalnite in dulciuri
Pe langa efectele psihice, primele vizibile sunt consecintele fizice. Cele mai periculoase produse pe care copiii le consuma cu placere sunt dulciurile sau produsele semipreparate, a caror compozitie poate contine:
E 102 (tartrazina) – este un colorant galben si se gaseste in inghetata, mustar, sucuri, dulciuri. Diverse studii sustin ca ar avea efect cancerigen.
E 128 – (colorant rosu) – poate produce mutatii genetice, se gaseste in carnea de hamburgeri.
E 621 (glutamat monosodic) – efect cancerigen si se gaseste in supe concentrare, condimente, mezeluri.
E 951 (aspartam) si E 954 (zaharina) – se folosesc ca indulcitori. Sute de studii sustin ca acesti doi compusi au efecte nefaste asupra sanatatii. Unul dintre cele mai cumparate produse cu aspartam sau zaharina este guma de mestecat.