Concert al pianistul Horia Mihail la Chisinau dedicat centenarului Lutoslawski
Anul acesta s-au împlinit a 100 de ani de la naşterea compozitorului polonez Witold Lutoslawski, prilej cu care pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, va interpreta la Chişinău singura lucrare care a supravieţuit dintre cele compuse de Witold Lutosławski în perioada celui de-al Doilea Război Mondial – Variaţiunile pe o temă de Paganini pentru pian si orchestră într-un concert extraordinar susţinut vineri, 15 noiembrie, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale, dirijată de Alexandru Ganea.
Lucrarea Variaţiuni pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră a fost compusă de Lutosławski în 1941, pentru două piane, dar revizuită 37 de ani mai târziu, în versiunea pentru pian şi orchestră. Horia Mihail va mai interpreta Concertul pentru pian nr. 2 în Si bemol major, Op. 19, al lui Ludwig van Beethoven, o lucrare de tinereţe a marelui compozitor în care se citeşte însă dramatismul și contrastul care vor fi prezente în lucrările ulterioare ale lui Beethoven.
Orchestra va prezenta în cadrul aceluiaşi concert lucrări de Mozart si Schumman.
Spectacolul este organizat Filarmonica Naţională ”Serghei Lunchevici” in colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, şi face parte din seria de apariţii internaţionale ale pianistului Horia Mihail pentru promovarea turneului Pianul Călător, organizat de Radio România Cultural şi Accendo.
Anul acesta, pianistul român a mai avut apariţii internaţionale cu acelaşi scop în Germania, Bulgaria, Portugalia, Ţara de Foc.
Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestre de profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară sau străinătate. De-a lungul timpului a susţinut peste 2000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susţinut mai multe proiecte naţionale de anvergură muzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar şi social precum Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro) şi, bineînţeles Duelul viorilor (www.duelulviorilor.ro).