Sari direct la conținut

Concurenta neasteptata pentru muncitorii romani din Irlanda: francezii

HotNews.ro

Pentru prima oara dupa admiterea Romaniei in UE, muncitorii romani care vin la munca in Irlanda au inceput sa fie depasiti la numar de cei din unele tari occidentale, in special de francezi.

Potrivit specialistilor in piata muncii din Irlanda, fenomenul are doua explicatii: salariile mai atractive din Irlanda fata de cele din Franta, dar si lunile de vara, in care multi studenti francezi vin sa munceasca pe perioada vacantei.

Irlanda are, dupa Luxemburg, cel mai mare salariu minim orar din Europa, 8.65 euro, astfel ca un angajat care munceste pe salariul minim, 40 de ore pe saptamina, poate ajunge la 1400 de euro net in fiecare luna.

Prin urmare, pentru romanii care vin in cautarea unui loc de munca in Irlanda vestile nu sint deloc bune: dupa problema permiselor de munca necesare pentru a munci, acum a inceput sa apara si concurenta din ce in ce mai mare cu cetatenii occidentali sositi in Irlanda, pentru ca nu doar francezii au inceput sa vina in insula din nordul Europei, ci si spaniolii.

Ultimele 3 luni: 2000 de francezi vs. 1500 de romani

Statistica numerelor PPS emise de statul irlandez (absolute necesare ptr. munca legala sau semilegala) pentru lunile mai, iunie si iulie 2008 arata un plus ridicat, de 500 de persoane, in favoarea francezilor, fata de romani. Cele mai proaspete date, cele pentru luna iulie 2008, arata 882 de francezi, fata de 665 de romani.

Francezii incep sa vina in Irlanda si pe fondul deteriorarii situatiei economice din tara lor. Statistic, salariul minim in Irlanda este cu aproximativ 170 de euro mai mic in Franta decit in Irlanda. Femeile din Franta ajung in Irlanda pentru a se angaja in magazinele de haine sau de pantofi, in vreme ce barbatii ajung in muncile de birou, la marile companii internationale.

In continuare, polonezii sint cei mai multi europeni din UE care au primit PPS number in primele 7 luni ale acestui an, 30.000. Ei sunt urmati de britanici (7400), romani (4400) si de francezi (4200).

Pe primele 7 luni ale anului trecut, in Irlanda au primit PPS number peste 10.000 de romani.

50 de CV-uri, degeaba: “Esti roman, inca nu te putem angaja”

Adrian are 32 de ani si a venit de doua luni in Irlanda, pentru a fi alaturi de sotie, care lucreaza perfect legal in Dublin. “Am facut de toate in Romania, de la bucatar la vopsitor” , spune Adrian, care este si absolvent al unei facultati cu proful uman.

“Am PPS number si am dat pina acum peste 50 de CV-uri, de la restaurante la companii de paza, apoi in servicii de curatatorie. Totul decurge perfect, la interviuri, pina imi afla nationalitatea. In momentul ala, totul se incheie cu o stringere de mina, spunindu-mi-se sa mai am rabdare pina voi avea drept de munca”, povesteste cu amaraciune Adrian, care nici nu indrazneste sa-si incerce sansele in domenii mai importante, unde se poate munci doar suta la suta legal.

Si cum angajatorii prefer sa nu se complice sau sa nu astepte (obtinerea unui permis de munca poate dura 2-3 luni), intotdeauana sint preferati polonezii, lituanienii, francezii sau spaniolii, care pot incepe, practic, munca pe loc si perfect legal.

Romanii, cetateni europeni de mina a doua?

Reprezentantii principalele doua partide ale Irlandei, Fianna Fail (putere) si Fine Gael (opozitie) au refuzat deocamdata sa ofere pentru Hotnews.ro un punct de vedere legat de situatia permiselor de munca pentru cetatenii romani sau despre faptul ca multi romani considera ca sint cetateni de mina a doua intr-o Uniune Europeana unde doar bulgarii mai au nevoie de permise de munca pentru a munci in Irlanda.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro